Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya6 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Tarım, stratejik sektör olarak tanımlanmalı”
29 Mayıs 2019 Çarşamba 16:16

“Tarım, stratejik sektör olarak tanımlanmalı”

Çalışanlar ve üreticileri sektörde tutarak itibar kazandırmak için tarımın stratejik sektör olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan Antalya Ticaret Borsası Başkanvekili Halil Bülbül, “Tarımı stratejik sektör yapmak; ithalatçı değil ihracatçı bir sektör

Çalışanlar ve üreticileri sektörde tutarak itibar kazandırmak için tarımın stratejik sektör olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan Antalya Ticaret Borsası Başkanvekili Halil Bülbül, “Tarımı stratejik sektör yapmak; ithalatçı değil ihracatçı bir sektör yaratmak demektir” diye konuştu.

 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında dün gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’ın katılmadığı toplantıda genel konuşmayı Başkanvekili Halil Bülbül yaptı. Şehitlere rahmet dileyerek terörü lanetleyen Bülbül, zorlu şartlarda teröre karşı mücadele veren Mehmetçiklere başarı diledi. “Halkımızın dengeli beslenebilmesi, ucuz ve güvenilir gıdaya erişebilmesi için daha fazla üretmemiz gerekmektedir” diyerek tarımın önemine dikkat çeken Bülbül, sektördeki bazı sorunların çözümü için tarımın stratejik sektör olarak tanımlanması gerektiğini vurguladı.

 

TOBB GENEL KURULU’NDA ANTALYA TANITIMI

ATB olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 75’inci Genel Kurulu’na katıldıklarını hatırlatan Bülbül, katılımcılara genel kurul boyunca kentin yöresel lezzetlerini ikram ederek Antalya’nın tanıtımını yaptıklarını bildirdi. ‘Birliğimiz ebedi, gündemimiz ekonomi’ temasıyla gerçekleştirilen genel kurulda, ülke gündeminin ekonomiye odaklanmasını ve icraat dönemine girilmesini talep ettiklerini kaydeden Bülbül, biriken KDV alacaklarının bir takvime bağlanarak ödenmesi, peşin verginin kaldırılması, kalkınma ajansları kaynaklarıyla belediyeler yerine özel sektör yatırımlarının desteklenmesi, tarım ve hayvancılık politikalarının tüm tarafların görüşleriyle oluşturulması ve kıdem tazminatı gibi birçok konu ve sorunun dile getirildiğini belirterek, “Umarız özel sektörümüz için çok önemli olan bu sorunlar bir an evvel çözüme kavuşur” dedi.

 

YÖREX GURURU

Bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Oda ve Borsa Proje Yarışması’na YÖREX ile katıldıklarını belirten Bülbül, YÖREX’in 123 proje arasından ödüle layık görülmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almalarının projeyi daha fazla geliştirmek ve yaygınlaşmak için kendilerinde ilave motivasyon yarattığını dile getiren Bülbül, YÖREX’i sahiplenen herkese teşekkür etti.

 

“ÜRETİCİ DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sert ekmeklik buğdayın ton başına 1350 liradan alınacağının, arpanın ise ton fiyatının 1100 lira olarak açıklandığına dikkat çeken Bülbül,  “Tüccar ve sanayi ayakları dikkate alındığında ve tüketici fiyatları da göz önünde bulundurulduğunda fiyatların normale yakın düzeyde olduğunu ifade edebiliriz. Fakat üretimin devamlılığı ve ithale bağımlı olmamak için artan maliyetler nedeniyle üreticilerin; önümüzdeki yıl daha fazla desteklenmesi gerekmekte” ifadelerini kullandı. Bülbül, Sosyal yardımların kırsalda üretim yapan genç ve kadın üreticiler başta olmak üzere üretene yönelik planlanmasının ve sertifikalı tohumluk desteğinin artırılarak devam ettirilmesinin de son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

sam_8273.jpg

“TARIM ŞURASI YÖNETMELİĞİ’Nİ FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ”

“Halkımızın dengeli beslenebilmesi, ucuz ve güvenilir gıdaya erişebilmesi için daha fazla üretmemiz gerekmekte. Bunun için de üretim bölgelerimiz olan kırsalda yaşamanın cazibesini artıracak ve üretim yapma motivasyonunu yükseltecek yeni bir model tasarlamak zorundayız” diyen Bülbül, resmi gazetede yayınlanan Tarım Şurası Yönetmeliği’ni bir fırsat olarak gördüklerini söyledi. Şura’dan beklenen faydanın sağlanabilmesi için bölgelerin kendine has kırsal ve tarımsal özelliklerinin, üstün ve zayıf taraflarının ayrı ayrı dikkate alındığı, kendi içinde gerçekçi bilgilerle irdelendiği alt çalışma gruplarının raporlarından etkili bir şekilde faydalanılması gerektiğinin altını çizen Bülbül, “Bu çalışma grupları her bölgede ayrı ayrı oluşturulmalı. Günceli anlatan alan araştırmalı ve yapıyı anlatan zaman serisi araştırmalı niteliğinde bölgesel raporlar hazırlanmalı” açıklamasında bulundu.

 

“TARIM, STRATEJİK SEKTÖR OLARAK TANIMLANMALI”

2008 yılından beridir sürekli olarak tarımın stratejik sektör olarak tanımlanması gerektiğini dile getirdiklerini kaydeden Bülbül, “Tarımı stratejik sektör yapmak demek; ekonomik etki analizlerine dayalı destek ve teşvikte etkili ve öncelikli sektör yapmak demektir. Topraklarını ve çalışanlarını, üreticilerini ve girişimcilerini sektörde tutmak ve itibar kazandırmak demektir. Yatırımcısına pozitif ayrımcılık uygulamak demektir. Ortak performans göstergelerine göre meslek örgütlerini çalıştırmak demektir. Koruyucu ve geliştirici toplu üretim planlama ve sigortalama yapmak demektir. Kaynak kullanımında verimliliği artırıcı önlemler almak demektir. İthalatçı değil ihracatçı bir sektör yaratmak demektir. Bu kapsamlı önerilerimizin tamamımı bulunduğumuz her ortamda dile getirdik. Getirmeye de devam edeceğiz. Yeter ki tarıma kulak verilsin, bizler Borsa olarak çözüm önerilerimizi anlatmaya her daim hazırız” diye konuştu.

 

“SEKTÖRÜMÜZÜN İVMELENMESİNİ BEKLİYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan İleri, Verimli, Milli Endüstri kelimelerinin baş harflerinden oluşan İVME Finansman Paketi’nin de kendileri için önemli olduğunu belirten Bülbül, tarım sektörü alt başlıklarının seracılık, soya, mısır, ayçiçeği üretimi, hayvancılık-yem bitkisi üretimi ve Birlikte Ekipman Paketi olarak tanımlandığına işaret etti. İVME Paketi kapsamında bu üç ana faaliyet alanına toplam 30 milyar liralık finansman desteği sağlanacağını belirten Bülbül, 213 milyar liralık tarımsal milli geliri olan sektörün bu finansman desteği ile ivmelenmesini beklediklerini açıkladı.

 

ANTALYA LİSESİ TEPKİSİ

Son olarak kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bülbül, ligi 7. sırada bitiren Antalyaspor ve 9. sırada bitiren Alanyaspor’u tebrik etti. Antalya’dan 7 firmanın Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yer aldığını, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine de 6 firmanın girdiğine dikkat çeken Bülbül, başarılarından dolayı bu firmaları tebrik etti. Japonya Devlet Nişanı’na layık görülen Dışişleri Bakanı Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye’nin ‘En İtibarlı İş Dünyası Sivil Toplum Lideri’ seçilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu da kutlayan Bülbül, Kalekapısı’nda kötü koku ve görsel kirliliğe neden olan faytonculuğu sonlandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e de teşekkür etti. “Antalya’nın en köklü eğitim kurumu Antalya Lisesi’ne ait olan tarihi binanın başka kurumlara tahsis edileceği haberlerini duyuyoruz” diyerek tepkisini ifade eden Bülbül, “Kentin belleğini yok eden uygulamalardan kaçınılması gerekiyor. Tarihi değerinin yanı sıra manevi değeri de yüksek olan binanın, Antalyalılar için önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmak isteriz. Kesik minarenin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. YUSUF KATRAĞ’IN HABERİ

Bu haber toplam 3227 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim