“Ticari planlama yapılmalı”
Ticaret 4.0’ın hayata geçirilmesi için hem işletmelere hem de yerel yönetimlere önerilerde bulunan Kentkart Proje Müdürü Volkan Şen, işletmelerin sanal dünyada aktif olarak yer almaları gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlere ise, şehrin ticari yoğunluk haritasına dayılı ticari planlama yapma ve dijital cadde uygulaması önerisinde bulundu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın akademisyenler moderatörlüğünde hazırladığı Antalya 4.0 vizyon belgesinin Ticaret 4.0 bölümünün hazırlanmasına katkı veren Kentkart Proje Müdürü Volkan Şen, pazarlama ile endüstrinin birbiriyle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Günümüzde insanların artık ürün değil, zaman ve deneyim satın aldıklarına dikkat çeken Şen, fiziksel dünyada geleneksel pazarlama faaliyetleri yürütülürken, sanal dünyada dijital pazarlamanın kullanıldığına işaret etti. Her şeyde olduğu gibi ticarette de verinin önemli olduğunun altını çizen Şen, verilerin işletmelere önemli avantajlar sağladığını kaydetti. Ticaret 4.0 için hem işletmelere hem de yerel yönetimlere önerilerde bulunan Şen, “Yerel yönetimler şehrin ticari yoğunluk haritasına dayılı ticari planlama yapmalı. Ulaşım kartı uygulamasıyla şehir ticareti ilişkilendirilmeli. Dijital cadde uygulaması gerçekleştirilmeli. Teknoloji fuarı ve festivalleri düzenlenmeli” şeklinde konuştu.
“PAZARLAMA, ENDÜSTRİYLE DOĞRUDAN İLİŞKİLİ”
Pazarlama ile endüstriyi ilişkilendirdiklerini belirten Şen, “Hep konuştuğumuz endüstri 4.0, bugünkü bir süreç değil. Geçmişi 100 yıl önceye dayanan sanayi devrimiyle ortaya çıkmış bir süreç. Fakat, bugün konuştuğumuz pazarlama endüstriyle doğrudan ilişkili. Bugün konuştuğumuz 4.0 kavramı basamak basamak, yaşayarak geliyor. Bugün 4.0’ı konuşuyoruz. Tüm dünyada pazarlamada da kişiselleştirilmiş deneyim odaklı pazarlama konuşuluyor. Artık insanlar ürün değil, zaman ve deneyim satın alıyor. Bunu da bize endüstri 4.0 sağlıyor. Endüstri hep bir önceki dönemi yıkarak yenisini koyarken, pazarlama yıkmadan hep bir öncekiyle devirim halinde. Pazarlama 4.0’ı çalışırken birçok alanda 2.0, 3.0 aşamasında olduğumuzu gördük” dedi.
“FİZİKSEL VE SANAL DÜNYA”
“Bugün elimizdeki teknoloji, zaman içinde hareket etmemize imkan sağlamıyor. Hiç birimiz yarına ya da düne gidemiyoruz. Fakat bize, şuan içinde hareket edebilmemizi sağlıyor. Oturduğumuz yerden banka işlemi yapabiliyor, mail yoluyla anında posta gönderebiliyoruz. Fiziken burada, yaptığımız işlemlerle birçok yerde olabiliyoruz. İki ayrı dünyadan bahsediyoruz. Biri fiziksel dünya, diğeri sanal dünya. Bu iki dünyada müşteri nerede diye bakarsak, müşteri tam bu iki dünyanın ortasında. Fiziksel dünyada geleneksel pazarlama faaliyetleri yürütülüyor, sanal dünyada dijital pazarlama kullanılıyor. İşte bu iki pazarlama faaliyetinin birarada yürütülmesi pazarlama 4.0 kavramıyla ifade ediliyor” diye konuştu.
“MÜŞTERİ YOLCULUĞU DÖNGÜSEL VAZİYETTE”
Artık müşterilerin doğrusal bir yolculuk içerisinde olmadığına dikkat çeken Şen, “Yeni dünyada müşteri yolculuğu döngüsel vaziyette. Çünkü, fiziksel dünyada bir üründen farkındalık kazanarak o markaya doğru giderken, bugün farkındalığı sadece bir televizyon ekranından ya da mağaza içinden değil, birden çok iletişim kanalıyla kazanıyoruz ve sürekli dış etkenlerin etkisi altındayız” dedi.
VERİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Ticaret 4.0’ın nasıl etki yapacağı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şen, şunları dile getirdi:
“Birçok yeni teknoloji hem mağazacılığı hem de sanal dünyadaki işletme faaliyetlerini etkiler duruma gelecek. Gerek galeri sistemleri gerekse müşteri hizmetleri tarafında bunları çokça göreceğiz. Şuanda bile birçok kurumsal firmanın sosyal medya hesaplarında yapılan yazışmalar insanlarla değil, robotlarla yapılıyor. Veri, yeni dünyanın petrolü. Veri hepimiz için çok önemli. Peki işletmeler için ne kadar önemli? Biz bundan nasıl yararlanabiliriz? Elimizdeki verilerin kıymetini bilerek. Müşteriye özel teklifler, talepleri anlama, yeni ürün geliştirme, performans takibi gibi kavramlar verilerle elde edilebilir.”
HEM İŞLETMELERE HEM DE YEREL YÖNETİMLERE ÖNERİLER
Ticaret 4.0’ın kazanımlarından da bahseden Şen, “En önemli çıkarım, veriye dayalı pazarlama ve veriye dayalı ticaret. Büyük veri merkezi bir vizyon ama inşallah ileride somutlaşır. Bugün açık veri elimizin altında” dedi. Son olarak Ticaret 4.0 için yapılması gerekenleri 7 başlık altında toplayan Şen, şu önerilerde bulundu. İşletmelerin sanal dünyada aktif olarak yer almaları, dijital veri tabanı oluşturmaları ve büyük veri analizlerini kullanmaları, akıllı lojistik uygulamalarını benimsemeleri gerekiyor. Yerel yönetimler şehrin ticari yoğunluk haritasına dayılı ticari planlama yapmalı. Ulaşım kartı uygulamasıyla şehir ticareti ilişkilendirilmeli. Dijital cadde uygulaması gerçekleştirilmeli. Teknoloji fuarı ve festivalleri düzenlenmeli.” HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Isparta’da 20 yaşındaki genç evinde ölü bulundu
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim