Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TOKİ’de oturanlar sıkıntılı
04 Mart 2020 Çarşamba 16:59

TOKİ’de oturanlar sıkıntılı

Kepez İlçesi Gazi Mahallesi’ndeki TOKİ evlerinde oturan vatandaşlar, yaşadıkları asansör, balkon ve yangın merdiveni sorunlarını Kepez Belediyesi Meclis toplantısına taşıdı. Vatandaşlar, asansör, yangın merdiveni ve balkon istedi.

Antalya’nın Kepez ilçesi Gazi Mahallesi’ndeki TOKİ evlerinde oturan vatandaşlar yaşadıkları sıkıntıları anlatmak için önceki gün gerçekleştirilen Kepez Belediye Meclis toplantısına katıldı. Özellikle ekonomik konutlardaki TOKİ sakinlerinin yaşadığı asansör, yangın merdiveni ve balkon sorunları CHP Grup Sözcüsü Eren Kurt tarafından Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye soruldu. Tütüncü, orada hiçbir zaman balkon sözü vermediğini dile getirdi. Tütüncü, Masa Dağı eteklerinde bulunan Barış, Çankaya, Esentepe, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim mahallelerindeki imar revizyonu hakkında da açıklamalarda bulundu.

sam_3424.jpg

“21,50 METREYE KADAR YANGIN MERDİVENİ ARANMIYOR”

2011 yılında ruhsatlandırılan ve işin tamamlanmasıyla birlikte 2013 yılında yapı kullanma izin belgesi verilen TOKİ konutlarında yaşanan sıkıntıları bildiğini belirten Hakan Tütüncü, “Ruhsatlandırıldığı tarihte 2009 yılına ait Binaların Yangından Korunması Hakkındaki yönetmelik kapsamında yer alan mevzuatlar yürürlükteydi. Bu yönetmelikte ‘Yapı yüksekliği 21,50 metrenin altındaki konutlarda korunumsuz normal merdiven kaçış yolu olarak kabul edilir ve ikinci çıkış aranmaz’ denilmektedir. Bu yönetmelik hâlâ geçerli. Söz konusu TOKİ evlerinin yapı yüksekliği 13,95 metredir. Bahse konu proje, 2013 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi tarafından onaylanmış” dedi.

sam_3412.jpg

“16 METREYE KADAR ASANSÖR ZORUNLULUĞU YOK”

Asansörlerle ilgili olarak Büyükşehir İmar Yönetmeliği’nde ‘Bina giriş katı, döşemesinden son kat döşemesine kadar bina yüksekliği 16 metreyi aşması halinde asansör yapılması zorunludur’ dendiğine dikkat çeken Tütüncü, “Burada 16 metreye kadar asansör zorunluluğu bulunmamakta. Binanın yüksekliği 11 metre 16 santim. Dolayısıyla orada asansör projelendirilmemiş ve asansör yapılmamıştır. Proje TOKİ’nin” diye konuştu.

sam_3409.jpg

“BALKON SÖZÜ VERMEDİM”

Balkonlarla ilgili de spekülasyonlar yapıldığını belirten Tütüncü, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde konutlarda bulunması gereken piyesler arasında balkon zorunluluğu bulunmadığını belirtti. “Burada, piyesler arasındaki mesafenin balkonu gerektirecek zorunlulukta olmaması esastır. Bundan dolayı balkon yok” diyen Tütüncü, “Biz belediye olarak özel mülke herhangi bir şekilde yatırım yapamayız. Yaparsak zimmet olarak geri ödemek zorundayız. Parsel sınırının dışına her türlü yatırımı yapabiliriz ama parsel sınırının içerisine yatırım yapamayız. Ben oranın bahçe duvarları zaruri ihtiyaç olduğu, çocuklar sokağa çıkmasın, araba çarpmasın, bunlarla alakalı sözümü verdim ve yaptım. İçine çocuk oyun gruplarıyla ilgili sözümü yapıyorum. Balkonla alakalı herhangi bir söz vermedim, veremem” şeklinde konuştu.          

 

İMAR REVİZYONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Başkan Hakan Tütüncü, Masa Dağı eteklerinde bulunan Barış, Çankaya, Esentepe, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim mahalle sakinlerinin merakla beklediği imar revizyonu hakkında da açıklamalarda bulundu. Masa Dağı’nın eteklerindeki 5 mahalle ile ilgili problemlerin farklı bir kentsel dönüşüm modeliyle çözülmeye çalışıldığını belirten Tütüncü, şunları dile getirdi:

“Bu konu ile alakalı 2016 yılında başlayan planlama çalışmalarımız 2018 yılında tamamlandı. Barış, Çankaya, Esentepe, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim mahallelerindeki çalışmamız bütün hızıyla devam ediyor. Ancak biliyorsunuz geçtiğimiz yıl 2019 yılında bir yasal değişiklik oldu. Kamu Ortaklık Payı ile düzenleme… Ortaklık payını ortadan kaldırıp, yüzde 40’lık imar kesintilerini yüzde 45’lik imar kesintilerine çıkarıp, kamu ortaklık payları ile dokunulamayan arazilere belediyeler tarafından dokunulabilir, yani oralarda kamuya yönelik tesislerin daha rahatlıkla yapılabilmesi bakımından, Bakan’ın ifadesiyle sessiz bir devrim gerçekleşti. Düzenleme ortaklık paylarında dokunabiliyorduk. Kamu ortaklık paylarından gelirse oralara dokunamıyorduk. Karşıyaka Mahallesi'nde okul alanlarımız var. Oradaki okul alanının üzerinde mülkiyetler olduğu için dokunulamıyor. Mülkiyetlerin çözümü nereden bekleniyor? Ya bakanlığa müracaat edilecek, bakanlık bir kamulaştırma ya da vatandaş mahkemeye müracaat edecek. Mahkeme bir karar verip de bakanlık Hazine ya da Maliye hazinesi o parayı oraya ödeyecek. Ama şimdi gelin görün ki bütün bu sorunlar bütün bu problemler önümüzde dururken, Karşıyaka mahallesinin okula ihtiyacı var. Çocuklar yeri geliyor, başka mahallelere gitmek zorunda kalıyor.”

 

“TOKİ OLMAYACAK”

“Planlamayı birlikte oluşturduk diyerek sözlerine devam eden Başkan Tütüncü, “Burada şahit olan arkadaşlarımız var. Grup sözcüleri de katılmıştı. Biz ne TOKİ hayal ediyoruz, ne riskli alan ilan ediyoruz, hiçbir şey yok. Benim derdim vatandaşımızın sorununu çözmek. İkiyi dört etmek. Revizyon önerisi yapıldığında ‘10 Soruda Kentsel Dönüşüm’ adında bir broşür bastırdık. Bunu AK Parti, CHP ve MHP ile beraber mahallelerde tanıtmıştık. Önerdiğimiz planda yer alıyordu. Bizim orada ne yapmaya çalıştığımız anlatılmaktaydı. Herkesin çok rahatlıkla anlayacağı bir tanıtımdı. Vatandaşın anlayabileceği şekildeydi. İstişare halinde uygulama ve planlama gerçekleştiriliyor. Bu uygulama hiçbir belediyede olmayan bir uygulamadır. Kat sayısı 5 yapıldı. Kat eksiltilmesi yok. TOKİ yok. Net ifade ediyorum. Benim belediye başkanlığımda TOKİ’nin T’si bile konuşulmadı. Binaları vatandaş kendisi yapacak. Mümkün olduğunca büyük parseller veriyoruz. Minimum 3 bin metre kare. Şeffaf bir belediyecilik uygulaması yapıyoruz. Planlama karşılıklı istişare ile yapılıyor. Yeni Emek Mahallesi de böyle oldu. Bu mahallelere taş evler falan yapıldığı yok. Kaleiçi tarzı gibi, aynı desen, aynı ev, tasarım bütünlüğü oluşsun, gündüzü ve akşamı ayrı bir güzel olsun’ dedik. Riskli alan ilan edilmesi söz konusu değil. 18 uygulamasını tamamlıyoruz. Yıl içerisinde tamamlayacağız. Burada bir geri adım yok. Bu Yeni Emek’teki dönüşüm modelidir. Vatandaş kendi eliyle yaptı. Belediye vatandaşa ufuk açtı. Devletimiz de 24 ay boyunca kira verdi. Kimsenin endişesi olmasın. Bol bol fotoğraflarını çekin oranın. Gecekondular ortadan kalkacak. Masa Dağı’nın etrafındaki gecekondu stokunu ortadan kaldırdığımızda, Kepez’in gecekonduları tarihin karanlık sularına gömülmüş olacak. Şuanda 90 bine yakın gecekonduyu nasıl kavgasız, gürültüsüz kaldırdıysak, bu başarı hepimizin ise, bu şehircilik anlayışı da hepimizindir” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1735 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim