“Trafik cezaları plakaya değil kiralayana yazılsın”
ATSO Taşıt Kiralama ve İlgili Hizmetler Meslek Komitesi’nin Eylül ayı olağan toplantısında, kiralanan aracın plakasına yazılan trafik cezalarının kiraya veren firmaya geç ulaşmasından dolayı sektörün olumsuz etkilendiğine dikkat çekildi. Komite üyeleri, kiralık araçlarda trafik cezalarının aracın plakasına değil kiralayana yazılmasını istedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 46. Grup (Taşıt Kiralama ve İlgili Hizmetler) Meslek Komitesi Eylül ayı olağan toplantısı online olarak gerçekleştirildi. Yoğun bir gündemle gerçekleştirilen toplantıda Üyeler, pandemi döneminde her sektörde olduğu gibi araç kiralama sektöründe de büyük ölçüde azalma olduğunu dile getirdi. Sektörde yaşanan sorunlara dikkat çeken üyeler, Konyaaltı’na araç muayene istasyonu talebinde bulundu. Kiralanan aracın plakasına yazılan trafik cezalarının sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken Üyeler, trafik cezalarının plakaya değil kiralayana yazılmasını istedi. Kiralama süresi boyunca işleten sıfatının, sadece aracın kiracısında olması önerisinde bulunan sektör temsilcileri, kayıt dışı işletmelerin kayıtlı işletmeleri zarara uğrattığına dikkat çekerek denetimlerin artırılmasını talep etti. ATSO Yönetim Kurulu ise, komitenin önerileri doğrultusunda gerekli girişimleri başlattı.
“ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ ÇOK YÜKSEK”
İş yoğunluğu ve müşteri kapasitesi azalan, hatta iş bile yapamayan işletmelerin birçok sabit giderinin olduğunu belirten Komite üyeleri, bunlardan birinin de her yıl yapılması zorunlu olan araç muayene ücretleri olduğuna ve yapılan son zamlardan sonra bir binek aracın egzoz muayenesi ile birlikte genel muayene ücretinin 422 TL’ye çıktığına dikkat çekti. Buna karşılık tamir-bakım servislerinde bile genel bakım ücretlerinin 225 TL’ye düştüğüne işaret eden üyeler, bu süreçte söz konusu araç muayene ücretlerinin çok yüksek olduğunu dile getirdi.
KONYAALTI’NA ARAÇ MUAYENE İSTASYONU İSTENDİ
Antalya merkezde bulunan Sütçüler ve Döşemealtı Muayene İstasyonları’nda yoğunluk yaşandığına da işaret eden Komite Üyeleri, Kemer bölgesinde haftanın belli bir gününde seyyar muayene istasyonu kurulduğunu hatırlatarak, bu bölgede de çok fazla yoğunluk olduğunu kaydetti. Bu durumun giderilmesi için Konyaaltı bölgesine de bir araç muayene istasyonu kurulmasının önerildiği toplantıda, Pandemi döneminde sektörde faaliyet gösteren işletmelere destek olmak adına araç muayene ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi ve Konyaaltı bölgesinde araç muayene istasyonu kurulması amacıyla TOBB aracılığıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yazı yazılmasının Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.
“TRAFİK CEZALARI PLAKAYA DEĞİL KİRALAYANA YAZILSIN”
Emniyet Genel Müdürlüğü Kiralık Araç Bildirim Sistemi’nin de gündeme geldiği toplantıda, Komitenin 2018 yılı Ağustos ve 2019 yılı Şubat ayları toplantılarında ele alınan, trafik cezalarının plaka üzerinden araç sahibine kesilmesinin taşıt kiralama sektörü için çok ciddi bir sorun olmaya devam ettiği belirtildi. Taşıt kiralama sektöründe şahıs veya firma adına kayıtlı olan araçların şoförlü olarak kiralanmadığına, söz konusu araçların sadece müşteriler tarafından kullanıldığına, araç ve müşteri bilgilerinin de taşıt kiralama prosedürü gereği firmalar tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kiralık Araç Bildirim Sistemine (KABİS) girildiği hatırlatıldı. MOBESE kamera tespiti ya da diğer yöntemlerle otomatik olarak kesilen trafik cezalarının, KABİS sisteminden kontrolleri yapılmadan direkt olarak plaka sahibine gönderildiğini belirten üyeler, trafik polisleri tarafından yapılan kontrollerde, hatalı sürücüler hakkında trafik suçu tespit tutanağı düzenleme işleminin yüz yüze yapılmasına rağmen trafik cezalarının plakaya düzenlendiğini ve KABİS sisteminden kontroller yapılmadan firmalara ceza tebliğ edildiğini ifade etti. Kiralanan aracın plakasına yazılan trafik cezalarının kiraya veren firmaya geç ulaşmasından dolayı, kiralayan tarafından
ödenmesi gereken trafik cezalarının kiraya veren firma tarafından ödenmek zorunda kalınması nedeniyle taşıt kiralama sektörünün olumsuz etkilendiği ve işletmelerin mağduriyet yaşadığı dile getirildi. Mağduriyetin giderilmesi ve sistemin aksamadan işlemesi amacıyla; trafik suçu tespit tutanağı düzenlenmeden önce KABİS sisteminden gerekli kontrollerin yapılması, taşıtın kiralık olması halinde MOBESE kamera tespiti yada diğer yöntemlerle otomatik olarak kesilen trafik cezalarının kiralayan kişinin Türk vatandaşı ise TC. Kimlik Numarasına, Türk vatandaşı değil ise pasaportuna aktarılması, trafik polisleri tarafından yapılan kontrollerde ise aracı kullanan hatalı sürücü adına trafik suçu tespit tutanağının düzenlenmesi Komite tarafından önerildi.
“SORUNLAR HALEN DEVAM EDİYOR”
Yönetim Kurulu’nun onayı ile konu hakkında ilki 2018 yılında, ikincisi 2020 yılı Şubat ayında komite yazılarının gereği için Maliye Bakanlığı, bilgi içinse İçişleri Bakanlığı’na iletilmesi amacıyla TOBB’a gönderildiği ancak ilgili kurumdan herhangi bir geri dönüş alınamadığının da belirtildiği toplantıda, konunun 2020 yılı Haziran ayı Meslek komitesi toplantısında da tekrar ele alındığını kaydeden üyeler, söz konusu sorunların halen devam ettiğini dile getirdi.
“KİRALAMA SÜRESİ BOYUNCA İŞLETEN SIFATI, SADECE ARACIN KİRACISINDA OLSUN” ÖNERİSİ
Toplantıda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ‘Hukuki sorumluluğa’ ilişkin 85. maddesini de ele alan üyeler, aracın uzun süre kiralanması durumunda araç sahibinin işleten sıfatından kurtulacağı ve dolayısıyla motorlu aracın yol açtığı kazalardan ve zararlardan sorumlu tutulmayacağının anlaşıldığını belirtti. Uzun süreli sayılabilmek için kira ilişkisinin ne kadar süreli olması gerektiği ile ilgili kanuni bir düzenlemenin mevcut olmadığını kaydeden üyeler, uzun süreli Rent A Car sözleşmelerindeki uzun sürenin ne olduğu hususunda da net bir Yargıtay kararı olmamakla birlikte Yargıtay’ın bu konuda her olayın ayrı ayrı değerlendirilmesi görüşünde olduğunu belirtti. Günlük/kısa dönem araç kiralamalarında, motorlu aracı kiralayanın söz konusu motorlu araç ile bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olması durumunda motorlu aracın sahibi olan kiralama şirketinin aracın işleteni kabul edildiğinden, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulduğunu, bu düzenlemenin günlük/kısa dönem araç kiralama sektörü için büyük sorun teşkil ettiğini belirten Komite üyeleri, sorunun çözümü için araç kiralamalarında kiralamanın bir sözleşme ile belgelendiği durumlarda, günlük/kısa dönem veya uzun dönem kiralama ayrımı yapılmaksızın, kiralama sözleşmesinde belirtilen kiralama süresi boyunca işleten sıfatının, sadece aracın kiracısında olması yönünde kanuni bir düzenleme yapılması önerisinde bulundu. Komite dile getirilen önerinin bir yazı ile TOBB aracılığıyla İçişleri Bakanlığı’na iletilmesinin Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verdi.
“KAYIT DIŞI İŞLETMELER, KAYITLI İŞLETMELERİ ZARARA UĞRATIYOR”
Toplantının diğer bir gündem maddesi de Kemer ve Kundu bölgelerinde rent a car tabelası asarak kayıt dışı faaliyet gösteren işletmeler oldu. Üyeler, Meslek Komitesinin 2019 yılı Haziran ayı olağan toplantısında alınan kararı hatırlatarak şunları söyledi:
“Kentimizin önemli turizm destinasyonu olan Kemer ve Kundu bölgelerinde hiçbir yasal sorumluluğunu yerine getirmeden sadece rent a car tabelası asarak kayıt dışı faaliyet gösteren birçok işletme olduğu, bahsi geçen işletmelerin turistlere elektrikli bisiklet, mypet, inger gibi akülü araçlar kiralayarak trafiği de olumsuz etkiledikleri belirtilmişti. Ayrıca, kayıt dışı faaliyet gösteren firmalar tarafından kiraya verilen akülü araçlar nedeniyle pek çok trafik kazası gerçekleştiği, bahsi geçen araçların belirli bir hıza erişmesine rağmen ehliyet veya başka bir lisansa gerek duyulmadan kullanılabilmektedir. Oto kiralama mesleğini tüm yasal gerekliliklerini yerine getirerek yapan, Oda kaydı olan, resmi olarak sözleşmeleri ve faturalarını tanzim eden, iş etiği ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan işletmelerin, sektörde kayıt dışı faaliyet gösteren yukarıda bahsi geçen işletmeler nedeniyle zarara uğradığı ve yaşanan haksız rekabet, vergi kayıpları ve trafik kazalarının önlenmesi için denetimlerin arttırılması gerekiyor.”
“SORUN DEVAM EDİYOR, ANTALYA VALİLİĞİ’NE İLETİLECEK”
ATSO Yönetim Kurulu’nun da onayı ile konu hakkında Kemer ve Aksu İlçe Emniyet Müdürlüklerine, Antalya Büyükşehir Belediyesi UKOME Şube Müdürlüğü’ne, Kemer ve Aksu Belediyeleri Zabıta Müdürlüklerine yazı gönderildiğini belirten komite üyeleri, ilgili kurumlardan denetimlerin yapıldığı yönünde cevaplar geldiğine dikkat çekti. Bu konuda sorunların artarak devam ettiğini dile getiren üyeler, denetimlerin arttırılması yönündeki önerilerinin bir yazı ile bu kez Antalya Valiliği’ne iletilmesinin Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu ise, komitenin önerileri üzerine gerekli girişimleri başlattı. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Yanan uçaktan tahliye anları film sahnelerini aratmadı
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Antalya’da hortum yıkıp geçti, evler ve seralar hasar gördü
- Kepez Belediyesi teyakkuzda bekledi; anında müdahale etti
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim