“Ücretlerimiz her gün eriyor”
Ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı nedeniyle emekçilerin aldığı ücretin her geçen gün eridiğini söyleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi Eş Başkanı Kenan Akkiraz, yıpranma payı ve ek gösterge hakkıyla birlikte temel ücretlerin yükseltilmesini istedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Kenan Akkiraz, bugün sendika binasında bir basın açıklaması yaparak yıpranma payı ve ek gösterge hakkı ile temel ücretlerin yükseltilmesini talep ettiklerini söyledi. “Ekonomik kriz ile artan hayat pahalılığı milyonlarca emekçinin yaşamını alt üst etmeye devam ediyor” diyen Akkiraz, emekçilerin aldığı ücretin her geçen gün eridiğini dile getirdi.
“YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA ÜCRET ALIYORUZ”
Türkiye İstatistik Kurumu ve sendikaların yaptığı araştırmaların sonuçları göz önüne alındığında sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yoksulluk sınırının altında ücret aldığının ortaya çıktığını belirten Akkiraz, “Yoksulluk sınırı altında almış olduğumuz ücretlerimiz her gün erirken, gelirimizin büyük bir bölümü de temel gıda maddelerinin yanı sıra elektrik, su, doğalgaz gibi tüketim maddelerine gitmekte. Her gün elektrikten doğalgaza, benzinden temel gıda maddelerine yapılan zamlar göstermektedir ki, emekçilerin yaşadığı enflasyon resmi kaynaklarca açıklanan enflasyon rakamlarının kat be kat üstünde. Yaşadığımız yüksek orandaki enflasyon ve buna bağlı olarak temel tüketim maddelerine yapılan zamlar ücretlerimizin erimesine neden olurken, ücretlerimizin iyileştirilmesi talebimiz ise bizlere döner sermaye ödentileri gösterilerek ya reddediliyor ya da toplu sözleşme masasında yandaş sendika ile birlikte düşük oranda zamlarla geçiştiriliyor” diye konuştu.
“İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK TEMEL ÜCRET BELİRLENMELİ”
Döner sermaye ödentilerinde büyük oranda düşüşler olduğunu kaydeden Akkiraz, “Gün geçtikçe de döner sermaye ödemelerindeki sorunlar artarak devam etmekte ve tüm emekçileri kapsayan bir sorun alanı oluşturmakta. Ek ödemelerde durum böyleyken temel ücretlerimizde de erime her geçen gün devam etmekte. Sağlık ve sosyal hizmetler alanında çalışanların temel ücretleri 2015 Temmuz’undan bugüne ortalama 270 dolar ile 373 dolar arasında bir kayıp yaşamıştır. Emekli olduğumuzda ise, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle de ücretlerimizde ciddi oranda azalma olmakta. Emekli maaşlarımızdaki bu düşüş, insanca yaşamaya yetecek düzeyin çok altında ücret almamıza neden olması nedeniyle ağır ve tehlikeli iş koşullarına rağmen emekli olmaktan imtina ediyoruz. Bu nedenle, performansa göre ücretlendirme politikalarından vazgeçilmeli, ek ödeme ve performans ödemeleri yerine insanca yaşamaya yetecek temel ücret belirlenmeli” dedi.
“TEMEL ÜCRET EN AZ 6 BİN 500 LİRA OLMALI”
Maaş hesaplamasındaki karmaşıklığın da ortadan kaldırılarak tüm ücretlerin temel ücret olarak ödenmesi gerektiğini vurgulayan Akkiraz, TÜİK’in Eylül 2018 için açıkladığı yoksulluk sınırının 6 bin 167 TL, Türk İş’in ise Aralık 2018 için açıkladığı yoksulluk sınırının 6 bin 322 TL olması nedeniyle sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bir emekçinin bugün en az 6 bin 500 lira alması gerektiğini söyledi. Akkiraz, tüm ödemelerin emekliliğe yansıtılması gerektiğini de sözlerine ekledi. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Isparta’da 20 yaşındaki genç evinde ölü bulundu
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim