Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yardımcı’dan küpe uyarısı
18 Eylül 2019 Çarşamba 17:15

Yardımcı’dan küpe uyarısı

Hayvanların küpelenmesi konusunda affın devam ettiğini kaydeden Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, üretici ve besicilerden küpesiz hayvanları küpeletmelerini istedi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricileriyle besicilere küpe uyarısında bulundu. Hayvanların küpelenmesi konusundaki affın devam ettiğini kaydeden Yardımcı, üretici ve besicilerden herhangi bir cezayla karşı karşıya kalmamaları için hayvanları küpeletmelerini istedi. Kırmızı ete yakın zamanda zam olmadığını da belirten Yardımcı, ne zaman zam yapılacağının belli olmadığını vurgulayarak, “Kimse endişelenmesin, 2 – 3 aya kadar kırmızı ete zam yok” dedi.

 

“KÜPESİZ HAYVANLAR YEDİEMİN OLARAK BİZE GELİYOR”

“Yaklaşık 2 yıldır hayvanların küpelenmesi konusunda çıkartılan af devam ediyor. Bu aftan dolayı İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğü görevlileri herkesin ayağına gidiyor. Köylülerimize, üreticilerimize, besicilerimize hayvanların kulak küpelerini takmalarını öneriyoruz. Kontrollerde küpesiz hayvanlar için hem cezai işlem var hem de o hayvanlar bize yediemin olarak geliyor. Bize gelen hayvanların mecburen ya kesilmesi veya cezai işlemden sonra kulak küpesinin takılması gerekiyor. Hayvanların kulak küpeleri bağlı bulunulan İlçe veya İl Tarım Müdürlüklerine müracaat edilerek takılabiliyor. Şuanda müracaatlarda hiçbir zorluk ve sıkıntı yok. Bir problemle karşılaşırlarsa bizi arayabilirler. Bu konuda Antalya Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Özen çok duyarlı. Kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

osman-yardimci-antalya-kasaplar-odasi-2017-mayis-4.jpg

HAYVAN HAREKETLERİ İZLENİYOR

Ülkemizde sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlar kulak küpesi ile küpelenerek Hayvan Kayıt Sistemi TÜRKVET’te kayıt altına alınıyor ve hareketleri izleniyor. Yetiştiricinin hayvanlarını küpeletmek için işletmesinin bağlı bulunduğu il veya ilçe Tarım Müdürlüğüne başvurması gerekiyor. Sığır cinsi hayvanların doğumundan itibaren en geç 3 ay içinde, ancak 3 aydan önce hayvan doğduğu işletmeyi terk edecekse işletmeyi terk etmesinden önce küpelenerek kayıt altına alınması gerekiyor. Koyun ve keçi türü hayvanların, doğumdan itibaren en geç altı ay içinde veya ilk altı ayda hayvan işletmeyi terk edecekse işletmeyi terk etmesinden önce küpelenerek kayıt altına alınması gerekiyor.
buzagi-kupeleme-2-670x330.jpg

YASAL ZORUNLULUK
Büyükbaş hayvanlarda 2002, küçükbaş hayvanlarda 2010 yılında başlayan, küpeleme ve kayıt işlemleri hayvanların tanımlanması, kayıt altına alınarak tescil edilmesi, hayvan hastalıklarının ve hareketlerinin etkin olarak kontrolünün sağlanması, hayvancılık desteklemeleri, sağlık, ıslah ve istatistik ile ilgili kayıtlar ve Bakanlığın hayvancılık politikalarının belirlenmesi açısından büyük önem arz ediyor. Bu sistemin sağlıklı çalışmasında yetiştiricilerin büyük payı var. Yetiştiricilerin satın aldığı hayvanı, sattığı hayvanı, yeni doğanı, öleni veya kesilen hayvanı zamanında İl veya İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü'ne yasal süresi içerisinde bildirip işletmesindeki hayvanların kayıtlarını güncel tutması gerekiyor. Sistemin sağlıklı yürümesi bunu gerektirirken yasal bir zorunluluk. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2552 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim