Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Antalya Doğal Afetler Bilim Kurulu acilen oluşturulmalı”
16 Mayıs 2023 Salı 17:48

“Antalya Doğal Afetler Bilim Kurulu acilen oluşturulmalı”

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 kentte yıkıma neden olan depremi hatırlatan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, Antalya için uyarıda bulunarak, Doğal Afetler Bilim Kurulu’nun acilen oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Doğal afetlere dikkat çeken Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, Antalya’daki riskli binaların biran önce tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni örnek gösteren Çerçiler, “Antalya Büyükşehir Belediyesince başlatılan, takdirle karşıladığımız deprem master planı çalışmasının, bir an önce sakınım planı çalışması olduğu daha net açıklanmalı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu gibi Doğal Afetler Bilim Kurulu oluşturmalı, bu bilim kurulu sonrası çalışmalar hızlandırılmalı” dedi.

 

DEPREMİ HATIRLATTI

“6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız ve 11 kentimizde büyük yıkımlara neden olan Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden aylar geçmiş olmasına karşın yaraların sarılmadığını, sarılamadığını görüyoruz” diyen Çerçiler, “Yaşanan bu deprem felaketinden çıkardığımız sonuçlar; nüfusumuzun büyük bir çoğunluğunun kentlerde yaşadığı ülkemizde, doğal yaşamı ve ekolojik dengeyi bozan büyük altyapı projeleri, bilimsellikten uzak rant amaçlı hızlı ve yoğun yapılaşma, hızlı nüfus artışı ve göçün dönüştürücü etkileri büyük kentlerde yoğun olarak etkisini göstermekte. Yaşanmakta olan depremler ve benzeri doğal afetler karşısında alınması gereken önlemlerin uygulanması bu etkenler nedeniyle güçleşmiş, neredeyse olanaksız hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“KENTLERİMİZ AFETLERE KARŞI ZAYIF”

Yakın dönemde ardı ardına yaşanan depremler ve afete dönüşen doğa olaylarının, kentsel ve kırsal alanda bütüncül planlama ilkelerini ve bilimi reddeden anlayışın, kentlerin her türlü afete karşı zayıf, güvencesiz ve riskli konumda olduğunu gözler önüne serdiğini söyleyen Çerçiler, “Bu açıdan değerlendirilerek büyük yıkımlara, önlenemez can ve mal kayıplarına sebep olan rant odaklı planlama, kentleşme ve yapılaşma politikaları, yaşananlardan ders alınarak terk edilmeli” dedi.

 

“RİSKLİ BİNALARIN TESPİTİ ÖNEMLİ”

Riskli binaların tespitinin önemli olduğunun altını çizen Çerçiler, “Son dönemde, deprem ve afetler ile ilgili ilçe belediyelerinin parçacıl ve olumlu çalışmalar başlatmasına karşın, Antalya Belediyesi eski Başkanı Bekir Kumbul döneminden sonra kentimizde yapılan en önemli çalışma, 2021 yılında Sayın Valimiz başkanlığında AFAD Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün koordinasyonunda hazırlanan Antalya İl Afet Riski Azaltama Planı ve Antalya Büyükşehir Belediyesince başlatılan Deprem (Sakınım) Master Planı’dır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3 yıllık çalışması sonucunda 300'ün üzerinde binanın hiç deprem olmasa da yıkılabileceğini tespit etmiştir. Kentimizde de böyle yapıların olabileceği açıktır. O nedenle hiç olmazsa ilk etapta bu binaların tespit edilmesi kentimiz açısından önemli” diye konuştu.

 

“DOĞAL AFETLER BİLİM KURULU OLUŞTURMALI”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı yöntemin Antalya’da da gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Çerçiler, “Antalya Büyükşehir Belediyesince de bu yöntem uygulanmalı. Bir an önce Akdeniz Üniversitesi ile işbirliği yaparak, halka bunun bir riskli yapı tespiti olmadığını ve halkın istemesi durumunda binalarının riskli olabileceğine yönelik bir ilk değerlendirme çalışması yapıldığını, kendilerine açıklayarak bu yöntemi uygulamaya başlaması oldukça önemli. Büyükşehir Belediyesince başlatılan, takdirle karşıladığımız deprem master planı çalışmasının, bir an önce sakınım planı çalışması olduğu daha net açıklanmalı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu gibi Doğal Afetler Bilim Kurulu oluşturmalı ve bu bilim kurulu sonrası çalışmalar hızlandırılmalı” açıklamasında bulundu.

 

“UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNE BAŞVURULMALI”

Uluslararası ve ulusal uzmanların, Odaların ve ilgili çevrelerin görüşlerine de başvurulması gerektiğinin altını çizen Çerçiler, şunları dile getirdi:

“Büyükşehir Belediyesince yapılabilecek hızlı tarama sistemi uygulamalarında, deprem olmasa da riskli görülen veya acil olarak yenilenmesi veya güçlendirilmesi gereken yapılarla ilgili, maddi durumu yeterli olmayan vatandaşlarımız için yöntemler geliştirmeli, çözümler üretilmeli. Bu konularda uluslararası ve ulusal uzmanların, Odaların ve ilgili çevrelerin görüşlerine de başvurulmalı. Hatta deprem sonrası düzenlenen yardım kampanyaları doğal olarak çok önemli. Ancak Antalya Büyükşehir Belediyesince, ülkemize de örnek olacak şekilde deprem ve doğal afetler olmadan önce ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere ulusal ve uluslararası yardım kampanyaları düzenlenebilir. Tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile dünya için önemli olan kentimize, bu konuda ciddi yardımlar ulaşabileceğini düşünüyoruz.”

 

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Çerçiler son olarak, Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin Büyükşehir Belediyesi’nin Sakınım Master Planı çalışmalarına her türlü katkıyı, desteği vereceğini ve işbirliğine hazır olduklarını, 3 Mayıs tarihinde yazı ile bildirdiklerini hatırlattı. (HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 1114 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim