Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Antalya için önemli proje belediyelerden destek bekliyor
29 Ağustos 2022 Pazartesi 17:55

Antalya için önemli proje belediyelerden destek bekliyor

İMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinden Doç. Dr. Okan Özcan ve Dr. Sadullah Kabakuşak, deprem risk haritalarının çıkarılması ve riskli yapı envanterinin ortaya konulmasıyla ilgili akademik çalışma başlattı.

İMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinden Doç. Dr. Okan Özcan ve Dr. Sadullah Kabakuşak, deprem risk haritalarının çıkarılması ve riskli yapı envanterinin ortaya konulmasıyla ilgili akademik çalışma başlattı. Pilot olarak 1000 bina üzerinde gerçekleştirilecek çalışma, depremde göçecek riskli binaların deprem olmadan tespit edilerek kentsel dönüşümün nereden başlaması gerektiğini ortaya koyacak ve daha hızlı yapılmasını sağlayacak. Projenin kent genelinde hayata geçmesi için belediyelerden destek bekleniyor.

 

Deprem hem Türkiye’nin hem de Antalya’nın bir gerçeği. Özellikle Akdeniz ve Ege açıklarındaki depremler ile komşu illerde meydana gelen depremler Antalya’da da hissedilirken, eski yapılar başta olmak üzere bazı binalar büyük risk yaratıyor. Kentte, gözle görüldüğünde bile acilen yenilenmesi gerektiği düşünülen binalar varken, riskli yapıların durumlarını bilimsel olarak ortaya koyan bir çalışmanın olmaması da düşündürücü. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinden Doç. Dr. Okan Özcan ve Dr. Sadullah Kabakuşak, Antalya’daki riskli yapı envanterinin belirlenmesi amacıyla “Olası Deprem Afeti için Binaların Hızlı Görsel Görüntülenmesi” projesini hazırladı. TÜBİTAK Projesi olarak hazırlanan çalışma, deprem risk haritalarının çıkarılmasını ve riskli yapı envanterinin ortaya konulmasını sağlayacak. Akdeniz Üniversitesi ve İMO Antalya Şubesi işbirliğiyle hayata geçirilecek çalışma 1000 bina üzerinde pilot olarak yapılacak. Çalışmanın tüm Antalya geneline yayılarak Antalya haritası üzerinde riskli bölgelerin en riskliden daha az riskliye doğru ortaya çıkarılması için Antalya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer ilçe belediyelerinin de destek vermesi gerekiyor. Belediyelerin çalışmayı destekleyip desteklememeleri deprem konusundaki duyarlılıklarını ortaya koyacak nitelikte.

 

“ANTALYA İÇİN BİR SONUÇ ORTAYA ÇIKACAK”

Projeyle ilgili bilgi aktaran Dr. Sadullah Kabakuşak, Türkiye’nin ciddi bir deprem kuşağında yer aldığının altını çizdi. Kuzey Anadolu fay hattının Saros Körfezi’nden Van Gölü’ne kadar uzandığına dikkat çeken Kabakuşak, özellikle Ege bölgesinde  ciddi depremlerin ve risklerin bulunduğuna işaret etti. Antalya’da da sürekli olarak kentsel dönüşüm vurgusu yapıldığına dikkat çeken Kabakuşak, Akdeniz Üniversitesi ve İMO Antalya Şubesi işbirliğiyle hayata geçirmek istedikleri deprem risk haritalarının çıkarılması ve riskli yapı envanterinin ortaya konulmasıyla ilgili akademik çalışmayla, Antalya için bir sonuç ortaya koyacaklarını söyledi.

sam-3323.jpg

“ÖNCELİKLENDİRME”

Projenin önceliklendirme olduğunu vurgulayan Kabakuşak, “Gözlemsel metotlara dayalı, yapıların içerisine minimum girerek tahribat olmadan dışarıdan bazı metotlarla riskli yapı ve bölgeleri tespit ederek genel bir harita haline getirmek istiyoruz” dedi.

 

“1000 BİNADA PİLOT ÇALIŞMA YAPILACAK”

Akdeniz Üniversitesi ve İMO Antalya Şubesi’nin gönüllü mühendislerinin işbirliğiyle çalışmaların başladığını belirten Kabakuşak, çeşitli bölgeler ele alınarak 1000 bina üzerinde pilot çalışma gerçekleştirileceğini açıkladı. Çıkan sonuçları Eylül ayı sonunda kamuoyu ile paylaşacaklarını bildiren Kabakuşak, eski yapıların bulunduğu bölgelerdeki önceliklendirme çalışmalarını hızla ortaya koyarak genele yaymak istediklerinin altını çizdi.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜME NEREDEN BAŞLAYACAĞIMIZI BİLECEĞİZ”

Çalışma destek bulur da kent genelinde hayata geçerse Antalya haritası üzerinde riskli bölgelerin en riskliden daha az riskliye doğru ortaya çıkacağını vurgulayan Kabakuşak, “Hep deprem, kentsel dönüşüm diyoruz. Kentsel dönüşümün ülke bazında ne kadar çok ihtiyaç olduğu ortada. Deprem günümüzün bir gerçeği. Ekonomik kaygılar da bir gerçek. Bu çalışmayla en azından nereden başlayacağımızı bileceğiz. Çalışmayla hem yerel yönetimin hem de genel idarenin kentsel dönüşüme nereden başlaması gerektiği ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

 

KANADA’DA YAPILMIŞ BİR ÇALIŞMA

Çalışmanın Kanada’da yapıldığını ve orada başarılı sonuçların alındığını kaydeden Kabakuşak, Kanada Ottawa Üniversitesi’nden bir hocanın da çalışmaya katkı vereceğini bildirdi.       

 

BELEDİYELERE İLETİLEN PROJE, DESTEK BEKLİYOR

Akdeniz Üniversitesi ve İMO Antalya Şubesi işbirliğiyle Antalya genelinde hayata geçirilmesi düşünülen proje, İMO tarafından kentteki bütün belediyelere iletildi. Proje uygulanmak için belediyelerden destek bekliyor. YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3133 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim