ATSO’da olağanüstü deprem toplantısı
ATSO meclis ve meslek komiteleri üyeleri deprem gündemiyle olağanüstü toplandı. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremde yardım koordinasyonunu daha iyi sağlamak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, depremzedelere yapılacak yardımların ayrıntıları ele alındı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Devletimizin ve milletimizin yanındayız” derken, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk ise, Antalya’nın üzerine düşeni fazlasıyla yapacağını söyledi.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan Cumhuriyet tarihinin en büyük depreminin acısı devam ederken, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) meclis ve meslek komiteleri üyeleri depremzedelere yardım koordinasyonu için olağanüstü toplandı. ATSO Atatürk toplantı salonunda depremde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda, depremzedelere yapılacak yardımın koordinasyonu ve yardımların ayrıntıları ele alındı. ATSO meclis ve komite üyeleri, yardımlar konusunda görüşlerini dile getirirken Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Antalya’nın üzerine düşeni fazlasıyla yapacağını söyledi. Afetin büyüklüğüne dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, “Devletimizin, milletimizin, hemşehrilerimizin yanındayız. Yanında olduğumuzu da buradan tek vücut halinde gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
“BÖYLESİ BİR AFETLE KARŞILAŞMAMIŞTIK”
Çok büyük bir afet yaşandığına dikkat çeken ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, “Maalesef çok sayıda insanımızı kaybettik, binlerce yaralımız var, binalar yerle bir olmuş durumda. Ülkemiz coğrafyasında önceki yıllarda da depremlerle, doğal afetlerle karşı karşıya geldik. Ancak, böylesi bir afetle hiç karşılaşmamıştık. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza başsağlığı, yaralılara acil şifalar ve depremden etkilenen yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
“GÜN BORCUMUZU ÖDEME GÜNÜ, ANTALYA OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPACAĞIZ”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin afetten hemen sonra başlattığı ayni ve nakdi yardım kampanyasının ardından ATSO’nun diğer oda ve borsalar ile birlikte gerçekleştirdiği yardım organizasyonunun, afetten etkilenenlerin yaralarını bir nebze de olsa sarma adına önemli bir girişim olduğunu vurgulayan Öztürk, “Hepimiz bu ülkeye çok şey borçluyuz ve gün bu borcumuzu ödeme, hepimizin elimizi taşın altına koyma günüdür. İnanıyorum ki Antalya olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız. Geçmişte olduğu gibi ülkemiz, bu zor günlerin el birliğiyle üstesinden gelecektir. Bu vesileyle yardımlarınızı bekliyoruz. Yüzyılın doğal afetini yaşayan ülkemize geçmiş olsun. Allah bir daha böyle afet yaşatmasın” şeklinde konuştu.
“AFETİN DERİNLİĞİNİ GÜN GEÇTİKÇE DAHA FAZLA ANLIYORUZ”
Yaralılara şifa, hayatını kaybedenlere rahmet dileyen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, “Ülkemiz çok büyük bir afetten geçiyor. Bu afetin ne kadar derin olduğunu gün geçtikçe daha fazla anlıyoruz. Bize ulaşan başvurulardan, çaresizce ne yapabilirsiniz? feryatlarından bunu görüyoruz” dedi.
“9 TIR GÖNDERDİK”
Depremin ardından bölgeye yardım için hemen harekete geçtiklerini belirten ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, ANFAŞ’ta toplanan 9 TIR yardımın ilk etapta bölgeye gönderildiğini bildirdi. “Afetten hemen sonra yaptığımız ilk iş Antalya’daki oda ve borsalarla koordinasyonu sağlamak oldu. Hepimiz koordine içerisindeyiz. Bu organizasyonun içinde Antalya Organize Sanayi Bölgesi de var” diyen Bahar, şunları söyledi:
“ANFAŞ yetkililerine teşekkür ediyoruz. Hemen orada bize büyük bir alan ayırdılar. Hızla yardım toplamaya başladık. İlk gün 3 TIR gönderebileceğimizi tahmin ederken bu rakamı 9 TIR’a çıkardık. Herhangi bir yere, kişiye veya adrese değil, TOBB’un deprem bölgesinde bize tarif ettiği noktalara gönderdik. Gittiğinden emin olarak belgelerle teslim edip, teyit alarak süreci sonlandırıyoruz. Şuanda ANFAŞ’ta yüklenecek bir çok TIR’ımız var. Bunun dışında ilk gün Mağaracılık Federasyonu’na bağlı 25 kişilik Mağaracılık Derneği’nin arama-kurtarma çalışmalarına destek verdik. Deprem sabahı onlara 2 araç tahsis edip kullanacakları malzemeleri de tamamlayarak gönderdik.”
“İHTİYAÇ LİSTESİ GÜNCELLENİYOR”
İhtiyaç listesinin sürekli güncellendiğini belirterek bu listelerin sosyal medya hesaplarından paylaşıldığına dikkat çeken Bahar, “İlk önce daha çok yatak, battaniye ve ısıtıcı gibi malzemeler vardı. İkinci yayınladığımız ihtiyaç listesinde ise daha çok gıdaya döndük. Deprem bölgesindeki Hatay’dan gelen talep, bebek maması, bebek bezi, kadın hijyen, şampuan, kedi ve köpek mamasına doğru değişti. Bir başka noktadaki talep başka bir şeye eviriliyor. Sürekli değişken bir durumla karşı karşıyayız. Onun için sosyal medya hesaplarımıza dikkat edin” diye konuştu.
“HEPİNİZİ GÖREVE DAVET EDİYORUM”
Yardımların daha koordineli ve hızlı olması amacıyla toplantı düzenlediklerinin altını çizen Bahar, “Hepiniz komitelerinizin, mesleklerinizin liderlerisiniz. Bu liderliği ülkemiz adına şuanda gösterme zamanı. ATSO olarak bunu güçlü bir şekilde yapabileceğimizi daha önce de göstermiştik, şimdi de yapabileceğimizi biliyoruz. Hepinizi yardımların doğru şekilde toplanması adına göreve davet ediyorum. Meslek örgütlerinizin içerisinde maliyetine ürün verebilecek tedarik listesini Genel Sekreterliğimize bildirmenizi rica ediyoruz” dedi. Koordinasyon Merkezi’ndeki Başkan Yardımcısı Boğaçhan Göksu, Sayman Üye Murat Totoş ve Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ender Kuzucu’nun her türlü konuda yardımcı olacağını da sözlerine ekleyen Bahar, kurulan tedarik zinciriyle fırsatçılığın da önüne geçileceğine işaret etti.
“DEVLETİMİZİN VE MİLLETİMİZİN YANINDAYIZ”
Birlikteliğin önemine vurgu yapan Bahar, “Bu bir birlik toplantısıdır. Ülkemizin bize olan ihtiyacı her yerde. Devletimizin, milletimizin, hemşehrilerimizin yanındayız. Yanında olduğumuzu da buradan tek vücut halinde gösteriyoruz. Antalya her zaman en iyiyi ve ilki başaran bir şehirdir. Bunu da göstereceğiz” açıklamasında bulundu.
“20 BİN YATAK HAZIR”
Konuşmaların ardından talep ve öneriler dile getirildi. Antalya’ya gelen depremzedelere yapılacak yardımların da gündeme getirildiği toplantıda turizmci Yusuf Hacısüleymanoğlu, “Depremzedelere yardımcı olmak adına Antalya’da açık olmayan tesislerde yatak kapasitesi oluşturmaya çalışıyoruz. Şuana kadar 20 bin yatak oluşturduk. Bu sayıyı daha da artırma şansımız var. Ancak, koordineli olması için ihtiyaç sahibi depremzedeleri AFAD aracılığıyla alabiliyoruz. Gelecek olanların oradaki AFAD’tan evrak alarak Antalya Valiliği’ndeki Kriz Masası’na, AFAD’a bu evrakla başvurması gerekiyor. Aksi halde Antalya Valiliği gerçek ihtiyaç sahibi olup olmadığını bilemiyor. Direkt gelenlerin taleplerine maalesef cevap veremiyoruz. Barınma kısa süreli bir ihtiyaç değil. Uzun sürebileceğini biliyoruz. O nedenle bu disiplinli ve kayıt altında olmak zorunda. Gelenlerin sadece barınma sorunu değil, çocukların eğitim kurumlarına yerleştirilmesi, ailenin ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“CENAZELERİN NAKLİ KOORDİNE EDİLSİN”
Cenazelerin nakli konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten bazı komite üyeleri, cenazelerin getirilmesi için koordinasyonun sağlanmasını istedi. Seyyar tuvalet ihtiyacı olduğu da dile getirilirken, bazı üyeler yardımların daha uzun sürekli ihtiyaç olacağına işaret ederek zamana yayılmasını önerdi. Bazı üyeler deprem bölgesindeki resmi veya özel elektrik, su, telefon, doğalgaz gibi faturaların sıfır olması önerisinde bulunurken, bazıları ise belediyelerle de koordine olunması gerektiğini belirtti. Antalya’daki hastanelere sevk edilen depremzedelerin yakınları tarafından bulunması konusunun da dile getirildiği toplantıda Başkan Bahar, bu tür konularda ATSO Sekreterliği’ne başvurulabileceğini ve yardımcı olunacağını söyledi. Bölgede büyük aletleri kullanabilecek kişi konusunda eksiklik yaşandığı da belirtilirken, inşaat işçilerine de ihtiyaç bulunduğu, ilaç ve ilaç dışı tıbbi malzeme yardımının da Sağlık Bakanlığı kontrolünde gerçekleştirildiği belirtildi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim