Bahşi: “EYT’liler haklarını geri istiyor”
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, TBMM’de yaptığı konuşmada son dönemde sıkça konuşulmaya başlanan EYT konusuna değindi. EYT’lilerin emeklilik haklarının geri verilmesini istediklerini vurgulayan Bahşi, "Emeklilikte yaşa tıkılmak erken emeklilik değildir, gasbedilen emeklilik hakkının, hukukunun geri istenmesidir. Eğer bu memleket, EYT'lileri emekli ettiğinizde batacaksa, bir daha söyleyin biz bu hususu dile getirmeyelim” dedi.
284 sıra sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülerek kabul edildi ve kanunlaştı. Teklifin görüşmeleri sırasında partisi adına bir konuşma gerçekleştiren İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, genel konulara dikkat çekerek çalışma hayatındaki sıkıntılara değindi. EYT sorununa, 3600 ek gösterge ve adalet çalışanlarına işaret eden Bahşi, EYT’lilerin emeklilik haklarının geri verilmesini istediklerini, 3600 ek göstergenin seçim vaadi olarak kullanıldığını, adalet çalışanları için iyileştirme düzenlemeleri yapılması gerektiğini dile getirdi.
“EYT’LİLER HAKLARINI GERİ İSTİYOR”
“İktidar partisi ne kadar kulağını tıkasa da böyle bir sorun yokmuş gibi davransa da ülkemizde bir EYT sorunu vardır. Hemen her aileyi çok yakından ilgilendiren, adına kitaplar yazılan, mitingler düzenlenen büyük bir sorun. Biz bu soruna kulağımızı tıkayamayız ve her zaman dile getirmeye de devam edeceğiz” diyen Bahşi, “Ne istiyor bu EYT'liler? Gasbedilen emeklilik haklarının geri verilmesini istiyor” ifadelerini kullandı.
“SADECE EYT’LİLER Mİ YÜK OLUYOR?”
Devletle ya da özel şirketlerle işe başlama hukukunun bir sözleşmeyle gerçekleştiğini söyleyen Bahşi, şunları dile getirdi:
“Sözleşmenin iki tarafı vardır; birisi kişi, diğeri kurum. İşe başlarken de taraflar iş şartlarını belirleyen bir sözleşme imzalamışlardır ancak devlet 1999 yılında çıkardığı yasayla tek taraflı olarak bu sözleşmeyi iptal etmiştir. 20-25 yılda emekli olacakların haklarını gasbedip emeklilik haklarını ellerinden almıştır. Devlet hukuki sözleşmeyi ihlal etmiştir. Cumhurbaşkanı, 31 Mart seçimleri öncesinde EYT'liler için ‘Onların ne istediğini, taleplerinin ne anlama geldiğini çoğu kimse bilmiyor. Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar’ demişti. Özellikle şunu ifade etmek istiyorum ki: Emeklilikte yaşa takılmak erken emeklilik değildir, gasbedilen emeklilik hakkının, hukukunun geri istenmesidir. Eğer bu memleket, EYT'lileri emekli ettiğinizde batacaksa, bir daha söyleyin, biz bu hususu dile getirmeyelim. Siz, memleketin bütçesini iyi yönetemezseniz tabii ki bu insanları yük olarak görürsünüz. Bugün, Suriyelilere yani milyonlarca Suriyeliye milyarca dolar harcarken bu, devlete yük olmuyor, spor kulüplerinin borçları affediliyor; bu, devlete yük olmuyor, beşli çetenin vergi borçları faiziyle, aslıyla affediliyor; bu, devlete yük olmuyor. Kim yük oluyor? Sadece EYT'liler yük oluyor. Milleti kendi hazinesine yük göremezsiniz. Para da milletin, hak da milletin, hukuk da milletindir.”
“3600 EK GÖSTERGE VAADİ UNUTULDU”
Konuşmasında 3600 ek gösterge sorununa da dikkat çeken Bahşi, “3600 ek gösterge vaadi, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yine kritik bir seçim öncesinde ortaya atılmış ve 24 Haziran 2018 seçimlerinden hemen önce ‘Bir müjde vermek istiyorum: Polis, hemşire, öğretmen, din görevlilerimiz ve diğer idarecilerimizin ek göstergelerini 3600'e çıkaracağız’ demişti. Bu kesimler büyük bir beklenti içine sokulmuş, AK Parti'ye oy vermeleri sağlanmıştı. Ancak seçimin hemen arkasından bu vaat de unutuldu. Cumhurbaşkanının verdiği sözün üzerinden tam 3 yıl geçti ve üç yıldır tozlu raflarda bekleyen ek gösterge sorununu Ağustos ayındaki toplu sözleşme görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tekrar gündeme getirdi. Bakan, bu sorunun çözümü konusunda gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi ve 2023 yılındaki toplu sözleşme döneminde, 3600 ek gösterge meselesini çözeceklerini dile getirdi. Anlaşılan yine ek gösterge seçim vaadi olarak kullanılacak” diye konuştu.
ADALET ÇALIŞANLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Her yıl, adli yıl açılışında adalet sisteminin eksiklerinin gündeme getirilirken, adaletin işleyişinin olmazsa olmaz unsuru olan adalet çalışanlarının her seferinde unutularak yok sayıldığını belirten Bahşi, “İş yükünün ağır olması, personel sayısının azlığıyla, ekonomik ve sosyal hakların yetersiz olması çalışanların psikolojisini bozmakta. Mesai mefhumu gözetmeden tozlu arşivlerde, dosya yığınları arasında düşük ücretlerle iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan zabıt katipleri, mübaşirler ve yazı işleri müdürleri, ayrıca teknik hizmetler sınıfı çalışanları, yardımcı hizmetler sınıfı personeli Adalet Bakanlığınca bugüne dek hatırlanmamıştır. Adalet Bakanlığı, yargı sisteminin sorunlarını tamamıyla ele almalı, tüm çalışanlar için iyileştirme düzenlemeleri yapmalı” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da hortum yıkıp geçti, evler ve seralar hasar gördü
- Rus turist fırtınanın oluşturduğu dev dalgalar arasında denize girdi, ceket giyenlere güldü
- Müezzin ve cemaati camiye sokmayan eli bıçaklı şahıs tutuklandı
- Isparta’da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı
- Antalya Büyükşehir, afet bölgesinde incelemelerde bulunup yardım eli uzattı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim