C plaka bilmecesi
Antalya’da uzun süredir gündemde olan tahditli C plaka uygulaması adeta bilmeceye dönüştü. ATSO Meclis Üyesi Ali Rıza Akıncı, uygulama konusunda tarım sektöründeki rahatsızlığı dile getirirken, Meclis Üyesi Ayhan Yıldırım ise tarımla ilgili bir düzenleme yapıldığını ve tarımda C plaka uygulaması olmayacağını açıkladı.
Antalya gündemini uzun süredir meşgul eden taşımacılıkta kullanılan servis araçları için tahditli C plaka konusu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Ocak ayı meclis toplantısında tekrar gündeme geldi. Meclis Üyesi Ayhan Yıldırım, C plaka konusunda uyarılarda bulundu. Uygulamanın tarım sektöründeki servis taşımacılığında maliyet artışına neden olacağına işaret eden Meclis Üyesi Ali Rıza Akıncı ise, personel konusunda da sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti. Uzun süre tartışılan konu, Yıldırım’ın Antalya Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Başkanı Nurettin Şengül’ü arayarak C plaka konusunda tarımla ilgili çalışma yapıldığını bildirmesiyle son buldu.
“UYGULAMADAN RAHATSIZIZ”
Fide ve tohum üreten firmaların ortalama 50 ila 500 arasında işçi çalıştırdığına dikkat çeken ATSO Meclis Üyesi ve 1. Grup Bitkisel Üretim Faaliyetleri ve Destekleyici Hizmetler Komite Üyesi Ali Rıza Akıncı, tahditli C plaka uygulamasının sektöre etkisine işaret ederek, “Geniş alanlarda üretim yapma ihtiyacımızdan dolayı şehrin dışındayız ve yoğun bir şekilde taşıma hizmeti almak durumundayız. Türkiye’deki fidenin yüzde 40’ını Antalya bölgesi üretmekte ve bu ciddi bir oran. Antalya bölgesi fide üretmezse Türkiye sebzesiz kalır. Ayrıca, Türkiye’de üretilen hibrit sebze tohumlarının da yaklaşık tamamı Antalya’da üretilmekte. Bu işletmeler ağırlıklı olarak Altınova ile Serik arasında. C plaka uygulamasından son derece rahatsızlık duyduk. Sektörümüz Ekim ayından bu yanadır bunu kendi içerisinde konuşuyor. Kimin ne alıp sattığı beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren bana oy vererek buraya gönderen arkadaşlarımın açtığı telefonlardır. Biz sadece servis hizmeti almıyoruz. Bize servis hizmeti verenler, aynı zamanda işçi de buluyor. Endüstriyel büyük firmalar işçi bulamıyor. Bize Burdur’un ve Isparta’nın köylerinden işçi geliyor. Bizde işçilerin bulunması her zaman çok kolay olmuyor” dedi.
“BİZİM FATURALARIMIZI YÜKSELTECEK”
Servis maliyetlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Akıncı, “Bir uygulamanın sürdürülebilir iktisadi hayata fayda sağlayıp sağlamadığı düşünülmeli. C plakası bizim faturalarımızı yükselten bir uygulama olacak. Düşünün, 2 milyon liraya minibüs alan birisi bana hizmet verecek ve ay sonunda fatura kesecek. Şimdi 2 milyon liraya da plaka alacak. Yatırımı 4 milyon lira oluyor. 2 milyonluk yatırımla, 4 milyon lira yatırım yaptığınızda keseceğiniz fatura aynı olur mu? Olmaz. Fatura da 2 katı olacak” dedi. C plaka fiyatının aşırı yükselmesinden dolayı servis işi yapanların alamayacağına da işaret eden Akıncı, alabilmek için kendilerinden 1 yıllık peşin para isteyen servisçilerin olduğunu belirtti. Akıncı, tarım firmalarıyla ilgili özel bir statü tanınacağına ilişkin konunun kendilerine iletilmediğini de kaydetti.
“TARIMLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILIYOR”
Mart ayından sonra Antalya’daki servis taşımacılığının tahditli C Plakalı araçlarla yapılacağını belirten ATSO Meclis Üyesi ve 35. Grup Taşımacılık Komite Üyesi Ayhan Yıldırım ise, Akıncı’ya yanıt verdi. UKOME’nin tarım için ayrıca bir çalışma yapacağını söyleyen Yıldırım, tarımla ilgili servis araçlarında C plaka zorunluluğu olmayacağını dile getirdi. Belediye tarafından servis araçlarının denetimi için uygulamaya ihtiyaç olduğuna işaret eden Yıldırım, plaka konusunda defalarca toplantı yaptıklarını ifade etti. Yıldırım, uygulamanın tarım kısmıyla ilgili kendisinden daha geniş bilgi isteyen Akıncı’yı ikna etmek için telefonla UKOME Başkanı Nurettin Şengül’ü aradı. Şengül’ün tarımla ilgili çalışmaların devam ettiğini söylediğini aktaran Yıldırım, sorunun çözüleceğini dile getirdi ve “Tarımla ilgili C plakası uygulaması olmayacak” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim