Cankuşlar hayat kurtarmaya hazır
KETOB tarafından hayata geçirilen projeyle Cankuş isimli Cankurtaran Dronlar, Türkiye’de ilk kez Antalya’nın Kemer sahillerinde boğulma vakalarına karşı kullanılmaya başlandı. Suya inip kalkma özelliği de bulunan dronlar, boğulmak üzere olanlara can simidi atarak suyun üzerinde kalmasını sağlıyor.
Antalya’da havaların ısınmasıyla birlikte denize girenlerin sayısı artarken, boğulma vakalarına karşı alınabilecek önlemler yeniden gündeme geldi. Sahillerdeki boğulma vakalarına karşı önlem olarak Kemer’de bir ilke imza atıldı. Kemer Turistik Oteller Birliği (KETOB) tarafından hayata geçirilen proje ile Türkiye’de ilk olarak Kemer Kiriş sahillerinde boğulma vakalarına karşı Cankuş isimli Cankurtaran Dronlar kullanılmaya başlandı. Boğulma vakalarına müdahale süresini kısaltarak boğulmak üzere olan kişiye can simidini en kısa sürede ulaştıran dronların, suya inip kalkma özelliği de bulunuyor. Cankuş’un (Cankurtaran dronlar) tanıtımı, Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya, Cankuş Yetkilisi Erdoğan Budak ve bölgedeki tesis yetkililerinin katılımıyla Kemer Limak Limra Hotel sahilinde gerçekleştirildi. Temsili kurtarmanın da yapıldığı programda, bölgedeki 9 otelin yetkilisine ‘Cankuş Dron Güvenli Sahil Plakaları’ verildi.
“HER YIL DÜNYADA 372 BİN, TÜRKİYE’DE 900 CİVARINDA KİŞİ DENİZDE BOĞULARAK HAYATINI KAYBEDİYOR”
Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen proje hakkında bilgi veren Cankuş Yetkilisi Erdoğan Budak, “Bu projeye başlamadan önce ülkemizdeki boğulma vakalarını baz aldık. Öncelikle dünyadaki boğulma vakalarına baktık. Gördük ki, dünyada her yıl 372 bin kişi denizlerde boğularak hayatını kaybediyor. Ülkemizde de bu sayı yaklaşık 900 civarında. Bu soruna bir çare üretebilir miyiz? Dünyada bu sorunla ilgili neler yapılıyor? araştırmalarını yaptığımızda İspanya, İtalya, Portekiz, İngiltere gibi ülkelerde cankurtaran dronların kullanıldığını gördük. Bizde üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bunu neden yapmayalım? diyerek proje haline getirdik. Bu projemizin araştırması yaklaşık 3 yıl sürdü. 4’üncü yılımızda projemizi Kemer Kiriş sahillerinde hayata geçiriyoruz. Emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
“MAKSİMUM 20 SANİYEDE MÜDAHALE”
Türkiye’ye getirilen cankurtaran dronlarla boğulma vakalarına müdahale süresinin çok kısaltıldığının altını çizen Budak, “Cankuş dronlarla, 50 saniyede gerçekleşen bir boğulma vakasına ilk 10, 15 maksimum 20 saniyede müdahale edebiliyoruz. Birçok testler yaptık. Testler sonunda gördük ki, dronlar bunu sağlayabiliyor. Hem sahillerdeki cankurtaranlara destek olmak hem de boğulma vakalarını azaltmak amacıyla projemizi başlattık” şeklinde konuştu.
“BOĞULMADA ZAMANLA YARIŞILIYOR, UMARIM TÜRKİYE’YE YAYILIR”
Boğulma vakalarına karşı çözüm yollarını uzun zamandır araştırdıklarını kaydeden KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya ise, “Boğulma olaylarında zamanla bir yarış var. Saniyelerle yarışılıyor. En kısa sürede yetişerek sahile ulaştırmak gerekiyor. Özellikle toplu boğulma vakalarında ulaşmak çok zor oluyor. Bir kişiyi kurtaran cankurtaranın tekrar geri dönüşünde eforu kalmıyor. Dronla havadan müdahale kısa sürede başarılabiliyor. Bir ilk olarak böyle bir hizmet vermenin heyecanını yaşıyoruz. Umarım tüm Türkiye’ye yayılır. Sürdürülebilirlik anlamında uzun soluklu olur ve geliştirilerek ilerler” ifadelerini kullandı.
UYARILARDA BULUNDU
Denize girenlere uyarılarda da bulunan Sarıkaya, “Yüzme bilmeyenler mutlaka yanlarında refakatçi ile denize girmeli. Sınır olarak belirlenen dubaların ilerisine geçilmemeli. Deniz ile ilgili önerilen bütün kurallara uyulmalı” dedi.
“MİSAFİRLERİMİZİN CAN GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ”
İlçeye gelen bütün misafirlerin memnuniyetle ayrılmalarını sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam ise, “Misafirlerimizin can güvenliği çok önemli. Denize girerken boğulma vakalarıyla karşılaşılabiliyor. Burada en önemli olan şey, boğulmak üzere olan kişiye biran önce ulaşarak hayata tutunmasını sağlayabilmek. Bu anlamda teknolojiyi kullanmak önemli. Boğulma olaylarında saniyelerin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Temennimiz ve isteğimiz bu dronların kullanımına ihtiyaç olmasın ama olursa da en kısa sürede müdahale edilerek boğulmak üzere olanların hayata tutunmaları sağlanacak. Böylece ülkemizde 900 olan boğulma olayları çok daha aşağılara inecektir” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
VAKAYA CAN YELEĞİYLE MÜDAHALE
Konuşmaların ardından Kemer Kiriş bölgesinde bulunan 9 otelin temsilcisine ‘Cankuş Dron Güvenli Sahil Plakaları’ verildi. Ardından dronların kullanımı gerçekleştirildi. Temsili olarak boğulma vakasına müdahale eden dronlar, cankurtarandan önce boğulmak üzere olan kişiye ulaşarak can yeleğini ulaştırdı. Can yeleği sayesinde suyun üzerinde kalan kişi cankurtaran tarafından kıyıya çekildi. Dronlar can yeleğini açık olarak ulaştırabildiği gibi, suya temasla açılan can yeleğini de ulaştırabiliyor. Dronlar ayrıca suya inip kalkış da yapabiliyor. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim