Çavdar’dan güven vurgusu
Ekonominin iyi olabilmesi için bütün tarafların katılımıyla uzlaşı içinde çalışılması gerektiğini belirten Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Ekonomiyi ortak akılla yönetmediğiniz sürece kimseyi memnun edemezsiniz. Ekonomide ortak akla, uzlaşıya ve tarafları biraraya getirmeye ihtiyaç var” dedi. Ekonominin iyi gitmediğini kaydederek düzlüğe çıkacağına inandığını açıklayan Çavdar, güven vurgusu yaptı.
Meslek mensuplarının salgından nasıl etkilendiğine yönelik açıklamalarda bulunan Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, pandeminin başından bu yanadır özveriyle çalıştıklarına dikkat çekti. Ülkenin yararına olan konularda ellerini taşın altına koymaktan hiç çekinmeyeceklerini vurgulayan Çavdar, ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmede ise güven vurgusu yaptı. İyi bir ekonomi yönetimi için ekonominin bütün taraflarıyla uzlaşıya ihtiyaç olduğunu kaydeden Çavdar, Türkiye’nin önündeki en büyük tehlikenin ise işsizlik olduğunu söyledi.
“MESLEKTAŞLARIMIZ MADDİ VE MANEVİ OLARAK SALGINDAN ÇOK CİDDİ ZARAR GÖRDÜ”
Koronavirüsün meslek camiasına etkilerinden bahseden Çavdar, “Türkiye genelinde yaklaşık 70 meslektaşımızı kaybettik. 1000’e yakın meslektaşımız bu hastalığa yakalandı. Yoğun bakımda geçirenler, hafif atlatanlar, ofisleri kapananlar oldu. Antalya ölçeğinde 2 meslektaşımızı kaybettik. Meslektaşlarımız salgın nedeniyle çok ciddi maddi ve manevi zarar gördü. Üst birliğimiz Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nde (TÜRMOB) alınan karar gereğince, özellikle pandemi döneminde kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ailelerine ve yoğun bakımda tedavi görerek hastalığı yenen meslektaşlarımıza yardım fonundan 4 milyon liraya yakın yardım yapıldı. Yapılmaya da devam ediliyor. Ayrıca, Erzurum ve İzmir depremlerinden de ciddi zarar gören meslektaşlarımız oldu. TÜRMOB tarafından onlara da katkılar sunuldu” diye konuştu.
“İSTER İSTEMEZ OFİSTE YAŞANAN SIKINTILAR EVLERE TAŞINDI”
Meslektaşlarının hem mükelleflere hem de devlete çok büyük katkılar sunduğunu kaydeden Çavdar, meslek camiası mensuplarının çalışanları, stajerleri ve aileleriyle birlikte 600-700 bin kişiden oluştuğunu belirtti. Salgın döneminde ofiste yaşanan sıkıntıların ister istemez evlere de taşındığını dile getiren Çavdar, “Özellikle 2020 yılı Mart, Nisan aylarında başlayan kapanma sürecinde biz hiç kapanmadık” dedi.
“ÜLKEMİZİN MENFAATİNE OLAN HER ŞEYDE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAKTAN ÇEKİNMEYİZ”
Kısıtlamadan muaf tutularak beyan ve bildirimleri vermeye devam ettiklerini belirten Çavdar, “Meslek camiası olarak ülkemizin yararına olacak her türlü işte elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz” dedi. Tahsil etmedikleri paraların vergisini vermek zorunda kaldıklarına dikkat çekerek bazı sektörlere KDV indirimi getirildiğini hatırlatan Çavdar, kendilerinin de KDV indirimi beklentisinde olduklarını kaydetti.
“EKONOMİ ORTAK KONSENSÜSLE YÖNETİLMELİ”
Ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavdar, “Ekonomi kötü giderse bundan etkilenmeyecek kimse olamaz. Bütün sektörler etkilenir ama en çok ücretli çalışanlar etkilenir” dedi. Pandemi gibi sıkıntılı dönemlerde ekonominin iyi olabilmesi için ekonominin bütün taraflarının görüş ve önerileri alınarak uzlaşı içinde çalışılması gerektiğini vurgulayan Çavdar, “Sadece biz 3 kişi oturduk ekonomiyi ‘şöyle yapalım’ diyerek değil, sendikalar, sivil toplum örgütleri, odalar gibi aklınıza gelebilecek bütün taraflarla beraber çalışarak bu işin içinden nasıl çıkabiliriz demek gerekiyor. Bildiğiniz gibi ekonomi sadece ihracattan, ithalattan oluşmuyor. 21 milyon üreten ve ücretli çalışan insan var bu ülkede. Bu kişilerin bağlı olduğu sendikalar, odalar var. Bir uzlaşı, ortak konsensüsle ekonomiyi yönetmez, yönetemezseniz gemisini kurtaran kaptan gibi olur. Ekonomiyi ortak akılla yönetmediğiniz sürece kimseyi memnun edemezsiniz. Ekonomide ortak akla, uzlaşıya ve tarafları biraraya getirmeye ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
“ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF TUTULSUN”
Ekonomik sıkıntıların olduğu dönemlerde devletin nefes aldıracak hamleler yapmasının önemli olduğunu belirten Çavdar, asgari ücretteki vergiye dikkat çekti. Asgari ücretin belli bir dönem vergiden muaf tutulabileceğini söyleyen Çavdar, “Asgari ücreti vergiden muaf tuttuğunuzda çalışanın ücreti yükselecek, veren de mutlulukla verecektir. Çünkü, vergi yükü ortadan kalkacak. Bunun gibi bazı çözüm önerileri olabilir” açıklamasında bulundu.
“EKONOMİ ÇOK İYİ GİTMİYOR”
“Herkesi kucaklayan bir ekonomi yönetimiyle belki bireysel olarak herkesi mutlu edemeyebilirsiniz ama geneli mutlu edebilirsiniz” şeklinde konuşan Çavdar, “Ekonomi iyi gidiyor dersek biraz toz pembe bakmış oluruz. Çok iyi gitmiyor” diyerek piyasadaki kredi kullanımlarına ve faiz yüklerine dikkat çekti.
GÜVEN VURGUSU
Ekonominin düzeleceğine inandığını da kaydederek güven vurgusu yapan Çavdar, “Bu ülkenin dinamikleri, yatırımcısı, müteşebbisi, yurttaşı hiçbir yere gidecek halimiz yok. Bu ülkede doğduk, büyüdük ve bu ülkeye borcumuz var. Ekonominin düzlüğe çıkacağına inanıyorum. Yeter ki güven olsun” dedi.
“İŞSİZLİK EN BÜYÜK TEHLİKE”
Türkiye’nin önündeki en büyük tehlikenin işsizlik olduğunu vurgulayan Çavdar, “Bu ülkenin önünde çözülmesi gereken en büyük tehlike işsizlik. Yaklaşık 4 milyon üniversite, lise mezunu işsiz var. İşsizlik çözülmezse büyük sıkıntı doğar” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim