“Çözüm bekleyen sorunlar sonuca ulaştırılmalı”
Yaklaşık 6 milyon memur ve emekliyi ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başladı. Sözleşme masasının hayırlı olmasını dileyen Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi ve Türk Büro Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz Danabaşoğulları, uzun zamandır çözüm bekleyen sorunların sonuca ulaştırılması gerektiğini söyledi.
Memur ve memur emeklileri 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin heyecanını yaşıyor. Görüşmeler, başlarken teknik heyetlerin 14 Ağustos'a kadar çalışmalarını sürdürmesi, 14 Ağustos'ta yapılacak genel görüşmede kamu tarafının teklifini sunması, 17 Ağustos'ta teklifin ve teknik heyetin oluşturacağı raporların müzakeresi, 21 Ağustos'ta ise müzakerelerin neticelendirilmesi için yapılacak toplantılarla devam edecek. 22 Ağustos'ta süreç kesinlik kazanacak. Toplu sözleşmenin imzalanması halinde karar Resmi Gazete'de yayınlanacak, anlaşma sağlanamaması durumunda ise 23-31 Ağustos tarihleri arasında Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvuru ve kurulun karar süreci beklenecek. Görüşmelerin hayırlı olmasını dileyen Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi ve Türk Büro Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz Danabaşoğulları, süreçle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Memur ve emeklilerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çeken Danabaşoğulları, uzun zamandır çözüm bekleyen sorunların sonuçlandırılması gerektiğini kaydetti.
“KAMU ÇALIŞANLARI GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYOR”
Kamu görevlilerinin ülkenin her tarafında kamu hizmetlerini aksatmadan büyük bir fedakarlıkla yürüttüklerini söyleyen Danabaşoğulları, Türkiye Kamu Sen’in toplu sözleşme masasına kamu görevlilerinin hakları için oturduğunu kaydetti. Memur maaşlarına yapılan zamların yetersiz kalması nedeniyle kamu çalışanlarının geçim sıkıntısı yaşadığının altını çizen Danabaşoğulları, son olarak getirilen 8 bin TL tutarındaki ilave ek ödemenin taban aylığa yapılmaması nedeniyle emekli memurların bu ödemeden faydalanamadığını, memur maaşı ile memur emeklisinin maaşı arasındaki bağın koptuğunu, emekli maaşlarının asgari ücretin dahi altında kaldığını ifade etti. Danabaşoğulları, 22 bin TL’ye yükseldiği ifade edilen en düşük dereceli memur maaşına rağmen bu memurun emekli olduğunda alacağı maaşın 9 bin 900 TL düzeyine kadar gerilediğine işaret etti.
“MEMUR VE EMEKLİLERİN MAĞDUR EDİLMEMESİNİ UMUT EDİYORUZ”
Türkiye Kamu-Sen olarak kamu görevlilerine ilişkin olarak yapılacak her düzenlemenin sendikalarla istişare edilerek gerçekleştirilmesinin, memurların ve emeklilerin mali ve özlük haklarına ilişkin her kararın toplu sözleşme masasından çıkmasının zorunlu olduğunu ısrarla vurguladıklarını hatırlatan Danabaşoğulları, memur ve emeklilerin mağdur edilmeyeceğini umut ettiklerini söyledi.
“ÜCRETLER ENFLASYON KARŞISINDA ERİYOR”
Yıllardır, vatandaşların zorunlu olarak tükettiği mal ve hizmet fiyatlarındaki artışların, memur maaşları için temel kabul edilen enflasyon oranının üzerinde gerçekleştiğine işaret eden Danabaşoğulları, kamu çalışanlarının ücretlerinin mal ve hizmet fiyatlarında yaşanan artışlar karşısında her yıl eridiğinin altını çizdi. Enflasyon hedeflerinin tutmadığına işaret ederek, önümüzdeki dönemlerde de yüksek enflasyonla karşı karşıya kalınacağına dikkat çeken Danabaşoğulları, “Kamu çalışanları ve emeklilerimiz hedeflenen enflasyona endeksli maaş artışı girdabına mahkum edilmemeli. Her ne kadar dönem sonları itibarı ile maaşlara enflasyon farkı eklense de bu ödemenin geriye dönük olarak yaşanan kayıpları karşılamadığı, yalnızca anlık bir enflasyon düzeltmesi olduğu ve dönem içinde maaşların sürekli eridiği açık” dedi. Danabaşoğulları, maaşların yükselen döviz kuru karşısında da eridiğine işaret etti.
“ALIM GÜCÜ DÜŞMEYE DEVAM EDECEK”
Temmuz ayı enflasyonunun da tahmin edildiği gibi yüksek çıktığını belirten Danabaşoğulları, “Daha önce belirttiğimiz üzere enflasyon yeniden yükselişe geçti. Temmuz’da enflasyon yüzde 9.49 oranında artarken yıllık enflasyon da yüzde 47.83 olarak belirlendi. Temmuz ayında memur maaşlarına enflasyon farkı ile birlikte yüzde 17.55, emekli maaşlarına ise yüzde 25 oransal artış yapılmıştı. Hal böyle olunca memur ve emekliler zamlı maaşlarını aldıkları ay itibariyle artışların büyük bölümü enflasyona yenik düştü. Yılsonu için önümüzde 5 aylık bir süreç daha varken verilen maaş zamlarının erimesi, kamu çalışanları ve emeklilerinin alım gücünün önümüzdeki dönemde düşmeye devam edeceğinin, maaşların reel olarak eksiye geçeceğinin işaretçisi” diye konuştu.
“ENFLASYON RAKAMLARI KAMU İŞVEREN TARAFININ MASAYA ZAM, ENFLASYON FARKI VE REFAH PAYI TALEBİMİZİ KARŞILAYACAK BİR TEKLİFLE GELMESİNİ GEREKLİ KILIYOR”
Türkiye Kamu Sen’in toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin talepleri hazırlarken enflasyonun Temmuz itibariyle yükselme eğilimine gireceğini tahmin ettiğini ve alım gücünün korunmasına yönelik olarak zam, enflasyon farkı ve refah payı oranlarını belirlediğini kaydeden Danabaşoğulları, şunları ifade etti:
“TÜİK’in açıkladığı rakamlar, Türkiye Kamu Sen olarak ekonomik öngörülerimizin yerinde olduğunu ortaya koyuyor. Buna bağlı olarak taleplerimizin de haklılığı ve sağlam temellere dayandığı görülüyor. Toplu sözleşme masası, maaşlardaki bu erimenin durdurulacağı tek mekanizma. Bu süreci iyi değerlendirelim. Önemli olan maaşların hangi oranda yükseldiği değil alım gücünün hangi oranda arttığıdır. Bunu sağlamanın yolu da kamu işveren tarafının makul taleplerimizi karşılayacak tekliflerle toplu sözleşme masasına gelmesidir. Kamu işveren tarafının hedeflere göre değil gerçeklere göre bir politika belirlemesini ve masaya taleplerimizi karşılayacak tekliflerle gelmesini bekliyoruz. TÜİK’in rakamları bile ne kamu çalışanlarının ne de emeklilerimizin çarşı, pazarda karşılaştığı bu zamlara dayanacak gücünün kalmadığını söylüyor. Kamu işveren tarafını bu gerçeğe göre hareket etmeye çağırıyoruz.”
“TALEPLERİMİZ BİLİMSEL VE EKONOMİK GEREKÇELERE DAYANIYOR”
Türkiye Kamu Sen’in adil bir gelir dağılımı istediğinin altını çizen Danabaşoğulları, “Amacımız kamu çalışanlarını ve emeklileri insanca yaşayabileceği bir ücrete kavuşturmak. Türkiye Kamu Sen olarak taleplerimizin tamamını bilimsel ve ekonomik gerekçelere dayandırıyoruz. Bugüne kadar dayanağı olmayan, toplumsal geçerliliği bulunmayan hiçbir talebi toplumumuzun gündemine taşımadık” açıklamasında bulundu. Mali taleplerinin 2024 yılının tamamı için refah payı dahil kümülatif yüzde 100.2, 2025 yılının tamamında ise refah payı dahil tüm maaşlara yüzde 58.4 zam olduğunu da belirten Danabaşoğulları, önümüzdeki yıl için en düşük memur maaşına 20 bin 941 lira, ortalama memur maaşları için ise 25 bin 101 lira zam talep ettiklerini kaydetti. Başka birçok taleplerinin olduğunu da belirten Danabaşoğulları, Türkiye Kamu Sen’in taleplerinin karşılanmasının memurların biriken sorunlarının çözülmesi için büyük bir adım olacağını vurguladı. Danabaşoğulları, uzun zamandır çözüm bekleyen sorunların sonuca ulaştırılması gerektiğinin de altını çizdi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim