Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Deprem Master Planı çalışmasını hep birlikte yürütmek istiyoruz”
16 Ağustos 2022 Salı 18:07

“Deprem Master Planı çalışmasını hep birlikte yürütmek istiyoruz”

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği gibi konuyla ilgili bazı meslek örgütlerinin geçtiğimiz hafta düzenlenen Antalya Deprem Master Planı 1. Çalıştayı’na davet edilmedikleri yönündeki eleştirilere yanıt veren Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği gibi konuyla ilgili bazı meslek örgütlerinin geçtiğimiz hafta düzenlenen Antalya Deprem Master Planı 1. Çalıştayı’na davet edilmedikleri yönündeki eleştirilere yanıt veren Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü Birim Sorumlusu ve Deprem Master Planı Koordinatörü İnşaat Mühendisi Ecehan Olucak, “Bizim 134 tane çağrılı kurum ve kuruluşumuz var. Davet yazılarımızın hepsine ulaştığını biliyoruz. Tek tek detaylı olarak bakmak lazım ama bu konuyla ilgili herkese bir şekilde ulaştığımızı düşünüyorum” dedi. Olucak, çalışmayı depremle ilgili kentte hangi kurum, kuruluş, dernek ve meslek odası hizmet veriyorsa hepsinin gönüllü katkılarıyla hep birlikte yürütmek istediklerinin altını çizdi.

 

17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü Birim Sorumlusu ve Deprem Master Planı Koordinatörü İnşaat Mühendisi Ecehan Olucak, Başkan Muhittin Böcek’in talimatıyla hazırlıklarına başlanan Antalya Deprem Master Planı çalışmasına dikkat çekti. Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen çalıştaydan olumlu geri dönüşler aldıklarını bildiren Olucak, Deprem Master Planı ile Antalya’da olabilecek depremlerin hasarlarını öngörüp buna göre önceden tedbir almayı amaçladıklarını kaydetti. Plan kapsamında yapı envanteri ve risk analiz haritaları çıkarılarak deprem modellemesi yapılacağını ve rapor hazırlanacağını açıklayan Olucak, deprem master planının performans kriterinin küçük depremlerde kullanılabilirlik, orta depremlerde onarılabilirlik, büyük depremlerde göçme riskinin önlenmesi olduğunu söyledi.

 

“ANTALYA’NIN İHTİYAÇ DUYDUĞU BİR PLANLAMA”

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Başkan Muhittin Böcek’in talimatıyla depreme karşı yoğun bir çalışma sürecine girdiklerini belirten Olucak, “Son 2 aydır hazırladığımız ön bilgilerle Antalya Deprem Master Planı 1. Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Çalıştayımıza deprem konusuyla ilgili tüm kurum ve kuruluş, sivil toplum örgütü anlamında ilgili meslek odaları ve dernekleri davet ettik. Katılım gösteren davetlilerimizin geri dönüşü olumlu oldu. Çünkü, Antalya’nın çok uzun zamandan beridir ihtiyaç duyduğu bir planlama” dedi.

sam-3083.jpg

“YAPI ENVANTERİ ÇIKARILACAK”

Çalıştayda yapılacak çalışmaları açıkladıklarını kaydeden Olucak, şunları dile getirdi:

“Deprem Master Planı ile Antalya’da olabilecek depremlerin hasarlarını öngörüp buna göre önceden tedbir almayı amaçlıyoruz. Planın asıl anlamı bu. 19 ilçemizle birlikte bütüncül bir çalışma olarak yürüteceğiz. Plan kapsamında mikro bölgelemeler yapacağız. Bölgelemeler içerisindeki bütün yapıların envanterini çıkaracağız. Yapı envanterinde ilk aşamada belediyemiz imkanlarıyla binaların yapım yılı, yapım amacı, taşıyıcı sistemi, emsal yoğunlukları, bölgenin yeşil alan ve sosyal donatı yoğunluğu ve kamu kurumları yerleşimiyle ilgili bilgiler alacağız.”

 

“RİSK ANALİZ HARİTALARI ÇIKARILACAK, DEPREM MODELLEMESİ YAPILACAK, RAPOR ÇIKACAK”

Kendilerine sunulacak katkılara her zaman açık olduklarını belirterek yapı envanterlerini tamamladıktan sonra risk analiz haritalarının çıkarılacağını bildiren Olucak, ardından deprem modellemesine geçileceğini açıkladı. Akademik destek almaları gerektiğini kaydeden Olucak, son olarak Deprem Master Planı raporunun çıkarılacağını bildirdi. Raporda öncelikli olarak müdahale edilmesi gereken bölgelerin, yeni yerleşim alanlarının, planlarda yapılacak düzenlemelerin olacağını söyleyen Olucak, bu konuda taraf olan her kesimin sosyal, hukuki ve fiziki anlamda haklarını koruyacak önerilerin bulunacağını ifade etti.

 

“ANA KRİTER KULLANILABİLİRLİK, ONARILABİLİRLİK VE GÖÇME RİSKİNİN ÖNENMESİ”

 Deprem master planının uzun soluklu bir süreç olduğuna dikkat çeken Olucak, İRAP’ın 31 Aralık 2025 tarihine kadar süre verdiğini söyleyerek deprem master planının performans kriterinin küçük depremlerde kullanılabilirlik, orta depremlerde onarılabilirlik, büyük depremlerde göçme riskinin önlenmesi olduğunu kaydetti.

 

“AYRI AYRI TOPLANTILAR YAPACAĞIZ”

Bundan sonraki süreçte daha küçük ve spesifik gruplarla çalışacaklarını bildiren Olucak, “İlçe belediyeler ve meslek odalarıyla ayrı ayrı toplantılar yapacağız. Bu konuda elinde hazır veri olan her kurum ve kuruluşla toplantılar yapacağız. Elimizdeki verilere göre ihtiyaç duyulan verilere de bakacağız. Çünkü, gerçek bir deprem master planı yapabilmemiz için taze verilerimizin olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

 

“HEP BİRLİKTE ÇALIŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

“Sadece bina değil, hizmet şebekelerinin tesisleri, kamu kurumu binalarıyla ilgili de kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışma yürüteceğiz” diyen Olucak, “Deprem master planı sadece belediyemizin yapacağı ya da bir meslek grubunun yapacağı bir plan değil. Depremle ilgili bu kentte hangi kurum kuruluş, dernek ve meslek odası hizmet veriyorsa hepsinin gönüllü katkılarıyla bu işi hep birlikte yürütmek istiyoruz. Hepsiyle deprem master planının belli aşamalarında iş programımıza göre birlikte çalışmayı hedefliyoruz. Bu konuda katkı sunacaklara şimdiden teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

“ANTALYA İÇİN ÖNEMLİ”

Deprem master planının kent için çok önemli olduğunu vurgulayan Olucak, “Aynı zamanda İl Afet Risk Azaltma Planı’nda (İRAP) zaten 2021 yılında AFAD tarafından tüm illerde yapılan programın içerisinde var olan bir plan. İRAP’ta bu plan Antalya’da Büyükşehir Belediyesi koordinasyonuna verilmiş. İlçe belediyeler koordinasyonda yardımcı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğü ve meslek odaları da yardımcı kuruluşlar olarak gösteriliyor. Bu kentin depreme karşı güvenli olabilmesi için hep birlikte bu çalışmayı yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.       

 

ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği gibi konuyla ilgili bazı meslek örgütlerinin çalıştaya davet edilmedikleri yönündeki eleştirilere de yanıt veren Olucak, şunları dile getirdi:

“Bizim 134 tane çağrılı kurum ve kuruluşumuz var. Davet yazılarımızın hepsine ulaştığını biliyoruz. Tek tek detaylı olarak bakmak lazım ama bu konuyla ilgili herkese bir şekilde ulaştığımızı düşünüyorum. Tüm kurum ve kuruluşlar ile meslek odaları anlamında başta İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Tabipler Odası, Barolar olmak üzere kentte bu konuyla ilgili olarak her birinin bir ayağı var. Mesleki anlamda, hukuksal anlamda, sağlık anlamında. Gıda Mühendisleri ve Peyzaj Mühendisleri Odası dahil davet ettik. Sadece meslek odaları değil, dernekler, siadlar hepsini dahil ettik. Çünkü, sadece oturduğumuz binaları değil, çalıştığımız ve her gün kullandığımız binaları da incelemek zorundayız. Deprem master planının bütüncül bir anlayışla yapılması gerekiyor. Adliye, hastane, organize sanayideki herhangi bir fabrika, büyük oteller hepsinin deprem master planı kapsamında bir yorum alması gerekiyor ki insanların içerisinde bulunduğu her yapıya dair bir tedbir uygulayabilelim.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2039 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim