Bugün 22 Kasım 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2952.122
    %0.74
  • Dolar
    34.4839
    %0.07
  • Euro
    36.1941
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Dijital dünyada oyunu yeniden kurma fırsatımız var”
11 Ekim 2023 Çarşamba 18:49

“Dijital dünyada oyunu yeniden kurma fırsatımız var”

TÜRKONFED önderliğinde hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi’nin yeni dönem lansmanında konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, kaçırılan sanayi devriminin Cumhuriyet döneminde büyük maliyetler ve fedakarlıklarla yakalanmaya çalışıldığını hatırlattı. Maka

TÜRKONFED önderliğinde hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi’nin yeni dönem lansmanında konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, kaçırılan sanayi devriminin Cumhuriyet döneminde büyük maliyetler ve fedakarlıklarla yakalanmaya çalışıldığını hatırlattı. Makas ne kadar daraltılmaya çalışılsa da hiçbir zaman makasın daralmasına müsaade edilmediğine işaret eden Şahin, “Dijital dünya, dijital devrim bize kartların yeniden karılması fırsatını doğurdu. Artık dijital dünyada o makası yeni baştan oluşturma, oyunu yeniden kurma fırsatımız ve avantajımız var” dedi.

 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) önderliğinde KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, 6’ncı yılına Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) ev sahipliğinde başladı. İlk 5 yılda 43 bin KOBİ’ye ulaşarak, dijital dönüşüme yönelik farkındalığın artmasına katkı sunan projenin yeni döneminde, teknolojinin iş süreçlerine adapte edilmesini sağlayan ‘Nitelikli Dijital Dönüşüm’e odaklanılacağı belirtildi. Yeni dönemin lansmanı Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, proje paydaşları, iş dünyası örgütlerinin temsilcileri ve iş insanlarının katılımıyla Antalya’da şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Lansmanda konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, dijital çağın muhakkak yakalanması gerektiğine işaret etti.

sam-5184.jpg

“ÇOK ÇALIŞACAĞIZ”

Antalya’nın vizyonunu ortaya koyan Vali Şahin, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı tüm Türkiye’nin olduğu gibi Antalya’nın da kalkış yüzyılı olacak. Çok daha yüksek gelirli ve potansiyelli bir ekonomi modelini Antalya’da inşallah başaracağız. Bu sadece gelir temin etmek, daha zenginleşmek değil, daha modern, daha çağdaş, daha müreffeh ve daha mutlu bir şehir için çalışmak olacak. Vizyonumuz bu. Bunun için çok çalışacağız” ifadelerini kullandı.

sam-5209.jpg

“ÇAĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ”

İnsanlık tarihinin yazıyı bulduktan sonra 5 bin yıllık bir serüveni olduğunu hatırlatan Vali Şahin, şunları kaydetti:

“Bu 5 bin yıllık serüvenin 4 bin 900 yılı hemen hemen aynı ama son 100 yıl baş döndürücü şekilde değişiyor. Son 100 yılın son 20-30 yılında artık binlerce yılda görmediğimiz şeyleri onlarca gün veya haftada görür olduk. Baş döndürücü hızla değişen bu dünya yakalayana büyük imkanlar sağlıyor, kaçırana ise yok olma tehlikesini getiriyor. Biz sanayi devrimini kaçırdık. Bunun ağır faturasını koca bir imparatorluğu kaybederek gördük. Cumhuriyet son nefeste kuruldu ve büyük maliyetler, fedakarlıklarla kaçırılan sanayi devrimini yakalamaya çalıştı. Makası daraltmaya çalıştı ama hiçbir zaman makasın daralmasına müsaade etmediler. Dijital dünya, dijital devrim bize kartların yeniden karılması fırsatını doğurdu. Artık dijital dünyada o makası yeni baştan oluşturma, oyunu yeniden kurma fırsatımız ve avantajımız var. Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Bunları kullanarak önceki dönemde yapamadığımız çağı yakalamak, çağı tanıyarak anlamak, mümkünse çağın yeniliklerine dinamik unsurlar katmak, çağın önüne geçmek mümkün. Mustafa Kemal Atatürk’ün hedeflediği muasır medeniyetler seviyesine, hatta üzerine çıkma ideali bu. Bunun için çaba göstermek lazım. Bunun için yapılan her faaliyet önemli.”

 

“PROJENİN SAHAYA YANSITILMASI ÖNEMLİ”

Dijital Anadolu Projesi’nin bu açıdan önemli olduğunu kaydeden Vali Şahin, projenin özellikle KOBİ’leri hedeflediği için çok değerli olduğunu söyledi. KOBİ’lerin ihracatını artırmasıyla büyük fark yaratılacağının altını çizen Şahin, “İstihdamımızın büyük bölümü KOBİ’lerde. KOBİ’lere ne yaparsanız çok büyük fark oluşturuyor” dedi. Projenin sahaya yansıtılması gerektiğinin altını çizen Şahin, bunun başarılacağına inandığını da sözlerine ekledi.

 

“BAŞARI KADINLARIMIZLA GELİR”

Konuşmasında Dünya Kız Çocukları Günü’nü de kutlayan Şahin, “Nüfusunuzun yarısını yok farz ederseniz başaramazsınız. Nüfusunuzun tamamını en etkin şekilde kullanırsanız başarabilirsiniz. Bizim nüfusumuzun yarısı da millet ailesi serüvenimizin yükünü taşımış bir yarıdır. Bizim kadınlarımız canımızdır, yükümüzün bir numaralı taşıyıcısıdır. Savaşta, barışta, kalkınmada ne zaman ihtiyaç varsa orada kadınlarımız oldu. Kadınlarımıza güvenelim. Kadınlarımızın olduğu her yerde dürüstlük, ahlak ve çalışkanlık olur. Bunlarla beraber başarı da gelir. İkinci yüzyıl vizyonumuz kadınlarımız ve gençlerimizle beraber yürüme vizyonu olsun” diyerek, kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması gerektiğine işaret etti.

sam-5201.jpg

“DİJİTAL ALANDA DEĞİŞİME AYAK UYDURMAMIZ KAÇINILMAZ”

Antalya’nın dijital alanda değişime ayak uydurmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise, “Ticarette, üretimde, pazarlamada, gelenekçi uygulamalar yerine inovatif ve dijital yaklaşımları benimsemeli bu konuda muhakkak gelişim göstermeliyiz. Buna sadece iş insanları değil, kamusal alanda biz yerel yönetimlerin de ayak uydurması gerekmekte” diye konuştu.

 

DİJİTALLEŞME ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Dijitalleşme konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Böcek, “Hizmet kalitesi, zaman yönetimi, iş gücü tasarrufu gibi konularda avantaj sağlamaktayız. Akıllı şehir uygulamaları, mobil uygulamalar, açık veri portalları, akıllı kavşaklar, trafik kontrol merkezi, elektronik gemi denetim sistemi, çevre dostu çiftçi kart, dijital tarım uygulamaları, SCADA su şebeke yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, drone ile arazi modelleme ve kıymetlendirme, e-belediye uygulamaları gibi gerçekleştirdiğimiz çalışmalar teknoloji ve dijitalleşme uygulamalarımızdan bazılarıdır. Bu sayede vatandaşlarımıza hızlı ve kolay erişim sağlamakta kamu hizmetlerimizin daha erişilebilir şeffaf ve verimli hale gelmesine katkı sağlamaktayız” açıklaması yaptı.

 

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN LİDERLERİNDEN BİRİSİ OLABİLİRİZ”

Dijital dönüşüm alanında gençlerin en büyük avantaj olduğuna işaret eden Böcek, “Türk gençleri teknolojiye duydukları ilgi ve yaratıcılıkları nedeniyle bu alanda en büyük avantajlarımızdan birisidir. İş dünyamız genç yetenekleri eğitmek ve teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırmalı. Nitelikli gençlerimizle beyin göçünü engelleyebilir, dijital dönüşümün liderlerinden birisi olabiliriz” diye konuştu.

sam-5200.jpg

“DEĞİŞİMİN HIZI BAŞ DÖNDÜRÜYOR”

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ise, dünyadaki değişime dikkat çekti. Sönmez, “Değişimin hızı özellikle pandemi ve sonrasındaki süreçte gerçekten de baş döndürüyor. Birçok mesleğin ortadan kaybolduğu ve yeni iş alanlarının doğduğu, aynı zamanda dünyanın iklim kriziyle yüzleştiği yeni yüzyılımızda sadece sanayinin ve ticaretin değil hayatın da yeniden şekillenmesine tanıklık ediyoruz. Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere iş dünyamız, yeni bilgilere ve üretimden pazarlamaya yeni işletme süreçlerine farklı derecelerde adapte olmaya çalışıyor. Ancak henüz yolun başında olduğumuzu söyleyebilirim. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ülkemiz için kurduğumuz hayallerin gerçekleşmesi ve yolu kısaltmak için başta KOBİ’lerimiz olmak üzere tüm iş dünyasına rehberlik etmeye devam ediyoruz” dedi.

 

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ ÇALIŞMA ODAĞIMIZA ALDIK”

Dijital Anadolu Projesi’ni 2018 yılında başlattıklarını hatırlatan Sönmez, “Ülkemizin teknoloji ve verimlilik temelli, çağın gerektirdiği yüksek katma değerli üretimi gerçekleştirecek iyi eğitilmiş iş gücünde geriye düşmemesi için 2016 yılında kimsenin pek konuşmadığı “Dijital Dönüşümü” çalışma odağımıza almış ve 2018 yılında da Dijital Anadolu Projesi’ni başlatmıştık. 5 yılda 100’ün üstünde uzman konuşmacılarımız ile 43 bin KOBİ’mizin, bugününe ve yarınına dokunduk. Birlikte öğrendik ve birlikte gelişim kaydettik. Ülkemizin küresel rekabetçilikte istediği sıçramayı yapması için dijitalleşme kaldıracını, daha etkili bir şekilde kullanmamız gerektiğini gördük. Bugün yaşadığımız teknolojik tıkanmayı aşacak politikaları etkili bir şekilde uygulamamız gereken zamanlardayız. Yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve markalı ihracat ile dış ticaret açığımızı azaltmak, son 100 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yüzde 1’lik payı artırmak, yüksek teknoloji ihracatında yüzde 3’lük barajı aşmak elimizde” açıklamasında bulundu.

sam-5197.jpg

“VERİMLİLİK DÜZEYİ DÜŞÜK”

Türkiye KOBİ Görünümü Raporu’na göre 2010-2022 yılları arasında Türkiye genelindeki 7.7 milyonluk istihdam artışında mikro işletmelerin yüzde 33, küçük işletmelerin ise yüzde 17’lik paya sahip olduğuna dikkat çeken Sönmez, “2022’de mikro işletmeler toplam istihdamda yüzde 37, küçük işletmeler yüzde 20 civarında paylarıyla önemli rol üstleniyor. Oysa konu iş gücü verimliliğine geldiğinde, büyük işletmelerin ortalama iş gücü verimliliği mikro işletmelerin yaklaşık 5.5, küçük işletmelerin ise yaklaşık 2.3 katı. Aradaki bu fark, istihdam ve yaratılan işlerin verimlilik düzeyinin düşük olduğunu gösteriyor” dedi.

 

“KOBİ’LERİ DİJİTAL DEVRİMİN BİR PARÇASI HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Cumhuriyetin ikinci yüzyılında KOBİ’leri dijital devrimin bir parçası haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Sönmez, “KOBİ’lerimizi dijitalleştirmenin ekonomimiz için hem yerli hem de milli bir politika olması gerektiğine inanıyoruz. Biz de projemizin ilk 5 yılında olduğu gibi bu dönemde de dijitalleşmeye ilk kez adım atacak KOBİ’leri desteklemeye devam edeceğiz. Ancak bununla birlikte projemizi bir adım daha ileriye taşıyıp, dijital dönüşüm ile tanışmış KOBİ’lerimize nitelikli dijital dönüşümü anlatacak, bu sayede teknolojiyi, işletmelerinin özel ihtiyaç ve hedeflerine uygun olarak adapte edebilmelerine katkı sağlayacağız” diye konuştu.

sam-5187.jpg

“SIÇRAMA İÇİN VERİMLİLİK TEMELLİ POLİTİKALAR GEREKLİ”

“Büyük teknolojik sıçrama yaratmak için teknoloji tabanlı eğitim, yetkin becerilere sahip insan kaynağı ile sanayinin dönüşümü şart” diyen Sönmez, Türkiye’nin istenen sıçramayı gerçekleştirmesinde verimlilik temelli politikaların gerekliliğine işaret etti. Sönmez, “Günümüz dünyasında verimliliği artırmanın temel kaldıraçlarından biri de dijital dönüşüm. Elbette bu yeni dönem, uyum kapasitesi ve yenilik geliştirme becerisi ile nitelikli insan kaynağı ve yüksek teknoloji üretiminin bütünleşik bir strateji ile ortaya konmasını da zorunluluk haline getiriyor” ifadelerini kullandı.

sam-5190.jpg

 “DİJİTALLEŞTİKÇE SÜREÇLERİMİZİ DAHA SİSTEMATİK ELE ALABİLİYORUZ”

Küresel rekabette teknoloji ile birlikte büyük bir paradigma değişikliği yaşandığını söyleyen BAKSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan ise şunları ifade etti:

“İş yapış biçimimiz ciddi bir şekilde değişime uğruyor. Dijitalleştikçe süreçlerimizi daha sistematik bir şekilde ele alabiliyor ve tüm bu değerlerimize kolaylıkla erişebiliyoruz. İşletmelerin değişen trendlere uyum sağlamalarında bilgi kaybının da önüne geçen dijital devrim, iş hayatımızı olduğu kadar sosyal ve toplumsal hayatımızı da köklü bir şekilde değiştiriyor. İçinde bulunduğumuz dönemi diğer sanayi devrimi süreçlerinden ayıran en önemli özelliğin, her türlü rekabet avantajının teknolojiyi desteğiyle inovatif süreçlere dönüşebilme fırsatı yaratması olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Dijital dönüşüm ekonomik kalkınma için bir kaldıraç olarak kullanılırken, ülkelerin de dijital dönüşümde kendi özgün reçetelerini yazmaları gerekiyor.”

sam-5186.jpg

“KADINLARIMIZA HAYATIN HER ALANINDA YER VERİLMELİ”

Geçen yılki TÜRKONFED zirvesinde karbon ayak izi ve iklim değişikliği konuşulurken bir kadın dernek başkanının “Karbon ayak izini azaltmak için kadın ayak izini çoğaltmamız lazım” dediğini hatırlatan Erdoğan, kalkınma için kadınlara hayatın her alanında erkekler kadar yer verilmesi gerektiğini söyledi.

 

“DİJİTALLEŞMEYE KAYNAK YARATIYORUZ”

KOBİ’lerin işlemlerini hızlandıran çözümler sunduklarını kaydeden Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmenci ise, şunları dile getirdi:

“KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı yaratmak için çalışıyoruz. Pandemi sonrası müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, bu dönemde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz bire bir deneyimliyoruz. Bu kapsamda işlerini hızlandırmalarına çözüm sunan bir yeniliğe imza attık. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketler oluşturup, bu paketleri mobil kanaldan hızlı bir deneyimle kesintisiz olarak alabilmelerini sağladık. Ek olarak, KOBİ’lerimizin finansal farkındalıklarını artırılabilmesi ve işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmeleri için Akıllı Finans Teknolojisi ürününün entegrasyonunu gerçekleştirdik. Bu teknoloji sayesinde de KOBİ’lerimiz günlük finansal işlemlerini, geçmiş ve gelecek nakit akışlarını grafikler üzerinden izleyerek finansal takvimlerini çok daha kolay yönetebiliyor. Sağladığımız teknolojik kolaylıkların yanı sıra Akbank Dönüşüm Akademisi ile KOBİ’leri finansal, dijital ve yeşil dönüşüm konusunda harekete geçirecek eğitimlerle buluşturarak onlara bu dönüşüm yolculuklarında eşlik ediyoruz” diye konuştu.

sam-5195.jpg

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMA ÇABALARINI TAKDİRLE İZLİYORUZ”

Veri analitiğinin dijital dönüşüm sürecinde işletmelerin verimliliğini etkileyen en önemli faktör olduğun söyleyen Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş ise, şunları ifade etti:

“Günümüz rekabetçi piyasa koşullarında çok fazla faktör rekabetçiliği etkiliyor. Sadece iş gücü ve malzeme maliyetleri yönünden rekabetçi olmak artık günümüz pazarında yeterli olmuyor. Üretiminizde verimlilik, esneklik, çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasayla buluşturabilmek, sürdürülebilirlik ve ürününüzü doğru zamanda, doğru pazarlara sunabilmek KOBİ’leri pazarda rekabetçi kılacak faktörler arasında. Tüm bunları yapabilmek için ise en temel ihtiyacımız veri. Dijital dönüşüm ile toplanan verilerin anlamlandırılarak işletmelerin tüm süreçlerinde entegre şekilde kullanılması önümüzdeki yıllarda rekabetçiliği belirleyen en önemli faktör olacak. Siemens Türkiye olarak TÜRKONFED'in Türk sanayisinde dijital dönüşümü hızlandırma çabalarını uzun süredir takdirle izliyoruz. Biz de teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanındaki tüm birikim ve çözümlerimizi KOBI'lerin dijital dönüşümünü hızlandırmak ve desteklemek üzere sunmaya hazırız. Bu çerçevede geliştirdiğimiz Siemens Xcelerator platformu ile KOBİ'lerimiz hem hızlı hayata geçebilecek, etkisi kanıtlanmış dijital çözümlere ulaşabilecek hem de eğitim, danışmanlık ve iş birliği fırsatları yakalayabilecek.”

sam-5191.jpg

43 BİN KOBİ’YE ULAŞTI

TÜRKONFED’in, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,7’sini oluşturan KOBİ’lerin sürdürülebilir kalkınma ve rekabetçiliğinde önemli bir kaldıraç olan dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018 yılında başlattığı Dijital Anadolu Projesi ile fiziki ve çevrim içi ortamda 43 bin KOBİ’ye ulaştı. Geçen yıl boyunca yaptığı araştırmalar ve hazırladığı raporlar ile henüz dijitalleşmenin ilk fazında olan KOBİ’lerin bu alandaki farkındalığının artmasına katkı sağlayan TÜRKONFED, projenin 6’ncı yılına yeni bir tema ve yeni paydaşlar ile birlikte başladı. ‘Nitelikli Dijital Dönüşüm’ temasının ele alınacağı proje, yeni dönemde Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile devam edecek. 2018 yılında ilk etkinliği Antalya’da yapılan projenin yeni dönemi de yine Antalya’dan başlatıldı. Dijital Anadolu Projesi önümüzdeki aylarda Van ve Gaziantep’te düzenlenecek etkinlikler ile devam edecek. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1148 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim