“Eğitimdeki aşçı ve aşçı yardımcılarının yanındayız”
Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şubesi Yönetim Kurulu ve Kadın Kolları üyeleri, Antalya’daki eğitim çalışanı aşçıları ve aşçı yardımcılarını dinledi. Aşçı ve aşçı yardımcılarının görev tanımlarının biran önce yapılması ve sosyal haklarının verilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Oğuz Öztürk, her zaman yanlarında olduklarını vurguladı.
Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 4/B statüsünde ataması yapılan, Antalya merkez ve ilçelerinde pansiyonlu okullar ve proje okullarında 3 Ocak 2022 tarihinde sözleşme imzalayarak göreve başlayan lisans ve ön lisans mezunu aşçı ve aşçı yardımcısı 136 personelin, çalıma hayatında karşılaştıkları sorunları ve sosyal haklarıyla ilgili hafta sonu Cumartesi günü Antalya Büyükşehir Öğretmenevi’nde istişare toplantısı düzenledi. Antalya merkez ve ilçelerden aşçı ve aşçı yardımcılarını temsilen 50 kişilik bir grupla toplanarak çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar ve sosyal hakları konusunda taleplerini dinlediklerini bildiren Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, “Bu sorunların çözüme kavuşturulması için Türk Eğitim Sen olarak her zaman sorunlarının takipçisi olacağız. Çözüm olana kadar eğitim çalışanı aşçı ve aşçı yardımcısı arkadaşlarınızın yanındayız. Biz Türk Eğitim Sen’iz. Türkiye'nin sendikasıyız. Eğitim çalışanı arkadaşlarımızın derdi bizim derdimizdir. Birlikte başaracağız. Sendikamıza üye olarak destek veren her arkadaşımıza ayrı ayrı teşekkür ederiz” dedi.
“MOBBİNG UYGULANDIĞI ANLAŞILIYOR”
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı pansiyonlu okullar ve proje okullarında aşçılık hizmetlerinin daha önceleri İŞKUR aracılığı ya da okul idarelerinin kendi imkanları ile çalıştırdıkları personellerle yürütüldüğünü hatırlatan Öztürk, “Daha önceden bu kişilere aşçılık ve aşçı yardımcılığı dışında görevler de verip çalıştırdıkları, bu alışkanlıklarını da atanan aşçı ve aşçı yardımcılarından da bekledikleri, yapmamaları durumunda sözleşmelerinin yenilenmeyeceği yada sürüleceğini söyleyerek mobbing uygulandığı anlaşılmakta” diye konuştu.
“KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ”
Toplantıda, aşçı ve aşçı yardımcılarına Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 4/B statüsünde çalışan personelin kadro ve görev tanımlarının yapılarak, çalışma saatleri, hafta sonu tatilleri, yıllık izinleri, atama ve yer değiştirme, kıyafet yardımı, fazla çalışma ücretleri, bayram tatilinde çalıştırılmaları karşılığında verilecek ücretler gibi hiç bir haklarının ödenmediğinin belirtildiğini kaydeden Öztürk, 25 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği”ne dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda yatılı okuma imkanı sağlamak üzere, parasız yatılı okumaya hak kazanan öğrencilerle, paralı yatılı okumak isteyen öğrenciler için açılan pansiyonların yönetimine ilişkin esasların düzenlendiği Yönetmelikte aşçı ve aşçı yardımcılarının görevlerinin tanımlandığına işaret eden Öztürk, şunları söyledi:
“Bakanlar Kurulu kararı ile düzenlenen yönetmelikle belirlenen görev tanımları içinde idarenin istediği başka görevleri kapsamıyor. Aşçı ve aşçı yardımcısı eğitim çalışanlarını haksız ve hukuksuz uygulamalara maruz bırakanları uyararak, ilgili Bakanlıkların aşçı ve aşçı yardımcısı eğitim çalışanlarının kadro tanımı ve sosyal haklarının karşılanması hususunda Türk Eğitim Sen olarak gerekli çalışmalar yaparak konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”
“BİRAN ÖNCE GÖREV TANIMI YAPILMALI”
Eğitim çalışanı aşçı ve aşçı yardımcısı çalışanların sorunlarının anlatmakla bitmeyecek kadar çok olduğunu vurgulayan Öztürk, şunları dile getirdi:
“Sendika olarak yanlarında olduk ve olmaya devem edeceğiz. Sorunlarını birlikte çözeceğiz. Acil olarak iş tanımlarının yapılması ve gelecek kaygısı olmadan meslek onuru ile mutlu bir şekilde geleceğimizi emanet edeceğimiz kıymetlerimiz olan çocuklarımıza sağlıklı hijyenik yemekler yapabilmeliler. Çok önemli olan hijyen kurallarına uymaları için mutfaklarının olması gerektiği gibi olması sağlanmalı, mesai saatleri belirlenmeli ve dinlenme ile çalışma saatleri belirlenmeli. MEBSİS ve YÖKSİS sistemlerinde hizmetli görünmelerinin düzeltilmesi, uygulamalı meslek lisesi okullarında döner sermaye amaçlı atanmış aşçı ve aşçı yardımcılarından yararlanılmaması, ambar memurunun olmadığı okullarda görevlerinin aşçının değil, pansiyondan sorumlu müdür yardımcılarının görevi olduğu, yıllık izinleri ile tatil günlerinin ne zaman olduğunu bilmeyen fazla mesai saatleri sürekli olarak artan kısacası amirinin verdiği görevleri yerine getirir gibi içinde her işi barındıran bir meslek çalışanı mutsuz başarısız ve sağlıksız olur. Düşünün bir kere yemek mi yapacak, bulaşık mı yıkayacak, tabak mı toplayacak, masa mı silecek, yarın ne yemek yapacağını mı planlayacak, alış veriş için pazara mı gidecek, okul çalışanlarına çay mı yapacak, makam odalarında çiçekleri mi sulayacak? Aşçı ve aşçı yardımcısı arkadaşlarımızın şikayetleri ileride ne olur bilemiyoruz ama biz Antalya’dan aşçı ve aşçı yardımcısı arkadaşlarınızın sesi olarak haykırıyoruz. Bir an önce görev tanımı yapılmalı ve üniversite bitirmiş yeni işe başlayan bu gençlerimiz devletimize küstürülmemeli.” HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim