Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya11 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Egzersiz ömrü uzatıyor
17 Aralık 2019 Salı 16:12

Egzersiz ömrü uzatıyor

Egzersiz yapmanın ömrü uzattığını vurgulayan Fizyoloji Profesörü Dr. Ümit Kemal Şentürk, sağlıklı bir yaşlılık için kuvvet antrenmanı yapılmasını önerdi.

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD), olağan üye buluşmasını bugün sabah şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirdi. Konyaaltılı iş insanlarının konuşmacı konuğu Fizyoloji Profesörü Dr. Ümit Kemal Şentürk oldu. Egzersizin ömrü uzatmada etkili olduğuna dikkat çeken Şentürk, “Egzersiz ömrü uzatır ama yalnızca yürümek yetmez. Düzenli egzersizlere kas kuvveti egzersizlerini eklediğimiz zaman yaşlanmayı geciktirebiliyoruz. Bilimsel araştırmalar, yaşlanmaya bağlı olumsuz etkileri geriye çevirebildiğimizi gösteriyor. Yaşlılık artık günümüzde bir tercih” diyerek egzersiz ömrü uzatır mı ve sadece yürüyüş yeterli mi? sorularının yanıtlarını verdi. Toplantının açılış konuşmasını ise KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan gerçekleştirdi.

sam_1882.jpg

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DÖNME DOLABINA ÖDÜL VERİLECEK

Katılımcılara teşekkür ederek derneğin çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktaran KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, 3 Aralık Dünya Engel Tanımayanlar Günü kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Ampute Takımı ile KONGED arasında gerçekleşen dostluk maçına destek verdiklerini hatırlattı. ATSO önderliğinde gerçekleştirilen SİAD toplantısına da katıldıklarını belirten Kaplan, toplantıda MÜSİAD ve YÖRSİAD ile birlikte KONYSİAD olarak ‘Kent  estetiği’ başlığında ortak proje çalışması kararı alındığını bildirdi. 14 Ocak 2020 tarihinde gala yemeği düzenlemeyi planladıklarını da kaydeden Kaplan, yeni yıla hoş geldin derken, Avrupa’nın ikinci, Türkiye’nin en büyük dönme dolabını Konyaaltı’na kazandırdığı için Aktur Lunapark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Etke'ye ‘2019 en iyi yatırımcı’ ödülü vereceklerini söyledi. Gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ilgisini çeken dönme dolabın, kenti kuşbakışı izleme şansı sunması ve Türkiye’de ilk olmasından dolayı ödüle layık bulunduğunu belirten Kaplan, bu ödülü geleneksel hale getirmeyi düşündüklerini söyledi.

 

“SATIN ALSAYDIK DAHA MI İYİ BAKARDIK ACABA?”

“Vücudumuzun ne kadar muazzam bir yapı olduğuna hiç kafa yoruyor muyuz? Sahip olduğumuz değerin farkında mıyız?” diye soran Kaplan, “Parayla satın almış olsaydık daha mı iyi bakardık acaba kendimize?” diyerek değer kavramlarının farklılaştığına dikkat çekti. “Ne yazık ki lütfedilmiş şeyleri görememe gibi bir salgın hastalığa tutulmuş durumdayız” diyen Kaplan, “Oysa ki organizmamızdaki, yani içimizdeki yapısal düzen insanı hayranlığa düşürecek kadar mükemmel” ifadelerini kullandı.

 

“BAĞLANTISALLIĞIN ÖNEMİNE İNANIYORUM”

Sağlıklı bireylerin sağlıklı toplumlar oluşturduğunu, sağlıklı ve doğru işleyen toplumların da dünyanın düzenini, refahını ve devamlılığını sağladıklarını vurgulayan Kaplan, kelebek  etkisini hatırlatarak bağlantısallığın önemine inananlardan olduğunu dile getirdi. Vücudun mevcut sistemin devamlılığını organizmasındaki yapısal düzene borçlu olduğuna işaret eden Kaplan, “Saat gibi işleyen bir mekanizma. Vücudumuzdaki var olan her şey, birlikte çalışarak oluşturuyorsa eğer, bu sistematik mekanizmayı bizler de ne yapıp edip mevcut saatlerimizi iyi kullanalım. Kullanalım ki; günde iki kere doğruyu gösteren bozuk saat olmayalım” dedi.

 

“FİZİKSEL AKTİVİTE NE KADAR FAZLAYSA ÖLÜM RİSKİ AZALIYOR”

Egzersizin vücuda olan faydalarına işaret eden Prof. Dr. Ümit Kemal Şentürk ise, egzersiz ile ömür ilişkisine dikkat çekti. “Egzersiz ömrü uzatır mı?” diye soran Şentürk, egzersizin ömrü uzattığını bilimsel araştırmalardan örnekler sunarak anlattı.  Son 15 yıldır egzersizin insan ömrüne değer olarak ne kadar süre kattığıyla ilgili büyük insan toplulukları üzerinde araştırmalar yapıldığını belirten Şentürk, 13 yıl boyunca takip edilen 6 bin 100 kişi üzerinde yapılan ölüm riski araştırmasına göre fiziksel aktivite derecesi ne kadar fazlayla ölüm riskinin o kadar az olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Şentürk, fit olan erkek ve kadınlarda ölüm riskinin azaldığının net olarak ortaya konduğunu da kaydetti.

sam_1888-001.jpg

“DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE YÜZDE 29 AZALTIYOR”

Sağlıklı kişilerde düzenli fiziksel aktivitelerin tüm nedenlere bağlı ölümü yüzde 29 oranında azalttığını ifade eden Şentürk, büyük kitleler içerisinde egzersiz yapanların daha uzun yaşadıklarının bilindiğini dile getirdi. “Bilimsel istatistik sonuçlarına baktığımızda egzersiz yapan grubun içerisindeyseniz çok daha verimli ve uzun yaşama olasılığına kavuşmuş oluyorsunuz” diyen Şentürk, “Egzersiz ölüm riskini, ölüm oranını azaltıyor. Egzersiz yapan popülasyon, egzersiz yapmayana göre daha az ölüyor” açıklamasında bulundu.

 

“ŞİŞMANLARDA DA ÖLÜM RİSKİ AZALIYOR”

Ölümün tıptaki karşılığının mortalite olduğunu belirterek, düzenli egzersizlerle mortalitenin azaldığını vurgulayan Şentürk, “Mortalite şişman insanlarda daha yüksektir. Her yaş grubunda kadınlar için yüzde 20, erkekler için yüzde 28 daha yüksek. Şişmanlar kilo vermeden egzersiz yaparsa ölüm riski fit bireyler kadar oluyor. Fazla kilolu ama düzenli egzersiz yaptığı için bütün sağlık komplikasyon riskleri azalıyor ve fit bir birey düzeyine inebiliyor” diye konuştu.

 

“OBEZLER ZAYIFLAMASA BİLE SPORU BIRAKMAMALI”

Obezlerin zayıflamasa bile sporla ilişkilerini koparmaması gerektiğine dikkat çeken Şentürk, “Biz, şişman bireyleri diyet veya sporla zayıflatmaya çalışıyoruz. Zayıflama elbette önemli ama zayıflamadıklarında diyeti de sporu da bırakıyorlar ve yine kötü ölüm riskine ulaşıyorlar. Obez bir birey zayıflamasa bile sporla ilişkisini koparmadığı zaman obezitenin getirdiği sağlık risklerini indiriyor. Zayıflamasa bile sporun sağlığına olan önemli katkısını görecektir” şeklinde konuştu.

sam_1886.jpg

“EGZERSİZ YAPARSAK YAŞLANABİLME İHTİMALİMİZ DAHA FAZLA”

Egzersizin yaşam kalitesini de artırdığını kaydederek “Egzersiz yaparsak yaşlanabilme ihtimalimiz daha fazla” diyen Şentürk, yaşlılığın getirdiği olumsuz etkilere dikkat çekti. Olumsuz etkilerin insanları hareket ettiren çizgili kaslarda başlayan olumsuzluklarla ortaya çıktığını belirten Şentürk, “Yaşlanmaya bağlı kuvvet ve kas değişimleri ön plana çıkıyor. Kasın kitlesi ve kuvveti azalıyor. Her yıl kas kitlemizi yavaş yavaş kaybetmeye başlıyoruz. Bu 80 yaşına kadar yüzde 50 düzeyine gelebiliyor. Her yıl yüzde 1-2 kas hücrelerimiz ölüyor. Kas hücreleri, beyin hücreleri gibi 3-4 yaşına kadar sabitlenip ondan sonra sayısı değişmeyen hücrelerdir. Artmaz, 30’lu yaşlardan sonra azalmaya başlar. Kas kitlesi kaybedilince kuvvet de kaybediliyor. Kuvvet kaybı, hücrelerin kaybından daha fazladır” dedi.

 

“ÇARE, KASLARI KUVVETLENDİRİCİ ANTRENMANLAR”

Kuvvet egzersizlerinin önemli bir çare olduğunu vurgulayan Şentürk, şunları dile getirdi:

“Sağlıklı yaşam için 3 tip egzersiz var. Birincisi yürümek, koşma ve yüzme gibi dayanıklılık egzersizi. İkincisi ise ağırlık çalışması gibi kas gücü ve dayanıklılığı artıran egzersizler. Üçüncüsü de esneklik egzersizleri. Yaşa bağlı kaslarımızın elden gitmesini engellemek için yapmamız gereken kas gücü ve dayanıklılığı egzersizi. Kuvvet antrenmanları, elimizdeki kaslarımızın ölmesini engelleyecek tek araç. Yürüme, koşma çok faydalı. Kesinlikle yapılması lazım ama yaşlanmanın tetiğini çeken kaslardaki kaybın önlenmesi için kuvvet antrenmanı çok önemli. Kas kuvveti ne kadar fazlaysa ölüm riskinin o kadar düşük olduğu ortaya konmuş durumda. Haftada 30 dakika ve üstü ağırlık çalışması yapanlarda kalp krizi geçirme riski yüzde 23 daha düşük. Kuvvet antrenmanının olumlu etkilerini hangi yaş grubunda başlarsak başlayalım görebiliyoruz.”

 

“HASTALIKLARA KARŞI OLUMLU ETKİSİ VAR”

Kuvvet antrenmanlarının olumlu psikolojik etkilerinin yanı sıra, diyabet, kan şekeri, hipertansiyon ve obezite gibi hastalıklara da olumlu etkileri olduğunu kaydeden Şentürk, sözlerini, “Egzersiz ömrü uzatır ama yalnızca yürümek yetmez. Düzenli egzersizlere kas kuvveti egzersizlerini eklediğimiz zaman yaşlanmayı geciktirebiliyoruz. Bilimsel araştırmalar, yaşlanmaya bağlı olumsuz etkileri geriye çevirebildiğimizi gösteriyor. Yaşlılık artık günümüzde bir tercih” diyerek tamamladı.

sam_1900.jpg

PLAKET VERİLDİ

Şentürk, konuşmasının ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Günün anısına Şentürk’e plaket takdim edildi. Toplantı, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam_1901.jpg

Bu haber toplam 2379 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim