“Elektrikte bölgesel tarife olmalı”
Antalya’da kira parasını geçen elektrik faturalarıyla karşılaşıldığına dikkat çeken ATSO Başkanı Davut Çetin, “Kentimizde her yerde klima çalışıyor, diğer illere göre elektrik tüketimimiz daha fazla. Doğal gazdaki bölgesel tarife elektrikte de olmalı” diyerek son zamanlardaki elektrik kesintilerinin de ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. toplantının açılışında konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Oda faaliyetlerinin yanı sıra, kent ve ülke gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Özellikle yaz aylarında Antalya’daki şirketlerin elektrik faturalarının çok yüksek geldiğine işaret eden Çetin, kira parasının 3 katı elektrik faturasıyla karşılayan işletmelerin olduğunu belirterek elektrikte bölgesel tarife uygulanması gerektiğini vurguladı. Çetin, oda ve borsalarda seçimlerin Ekim-Kasım aylarında yapılacağını da açıkladı.
ŞEHİTLER VE KAZALARDA ÖLENLERE RAHMET DİLEDİ
Konuşmasına Muharrem ayını kutlayarak başlayan Çetin, Suriye’de şehit düşen askerlerimiz ile geçen hafta sonu Gaziantep ve Mardin’de yaşanan trafik kazalarında yaşamlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi.
SEÇİM SÜRECİ BAŞLADI, SEÇİMLER EKİM-KASIM AYLARINDA
Odalar ve Borsalar Birliği’nden oda seçimlerine ilişkin yazının geçen hafta geldiğini belirten Çetin, “Üyelerimizin kayıt durumunu kontrol etmeleri için duyuruyu yapıyoruz ve böylece süreci başlatmış olacağız. Ekim, Kasım aylarında seçimlerimizi yapacağız. Oda seçimleri bir demokrasi şölenidir. 140 yıllık çınar olan odamızın köklü bir kurumsal kültürü ve geleneği var. Hepimiz bu kurumsal kültüre sahip çıkmak ve geliştirmek için çaba harcıyoruz. Komitelerimiz, meclisimiz her zaman bu kurumsal kültür ve sorumlulukla çalışmakta. Bu sürecin de odamıza yakışan bir olgunluk ve nezaket çerçevesinde yaşanacağına inanıyorum” dedi.
“SEKTÖRLERİN SESİ VE ÖNCÜSÜ OLDUK”
Komiteler ve meclisin 4 yıllık dönemde sektörlerinin sesi ve öncüsü olduklarını söyleyen Çetin, “Pandemi başlayalı 2 buçuk sene oldu. Bu dönem neredeyse pandemiyle geçti. Buna rağmen çalışmalar hiçbir zaman aksamadı. Bugün de komitelerimiz görev süremizin sonuna yaklaşmamıza rağmen çalışmalarını yüksek tempoyla sürdürmekte. Biz de yönetim kurulu olarak yoğun bir Ağustos ayını geride bırakıyoruz” diyerek gerçekleştirdikleri etkinlikleri anlattı.
“RUSYA PAZARI İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞMALAYIZ”
Rusya’nın Kommersant Gazetesiyle Rusya ile ticaretin geliştirilmesi için etkinlik düzenlediklerini belirten Çetin, “Rusya’nın AVM ve zincir marketleri yöneticileri toplantıya katıldı ve ticari işbirliği görüşmeleri yapıldı. Toplantıyı duyup İzmir, Denizli, Afyonkarahisar, Aksaray gibi illerimizden gelen iş insanları dahi oldu. Bugünlerde Rusya pazarı için daha fazla çalışmamız gerekiyor. Turizm, tarım, sanayi, bilişim, e-ticaret gibi her alanda ticaret ve yatırım fırsatları var, bunları değerlendirmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.
KORKUTELİ MERMER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PROJESİ İLERLİYOR
Korkuteli Mermer Organize Sanayi Bölgesi projesinin uzun bir süreçten sonra onaylandığını bildiren Çetin, tapu aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu, böylece projenin hızlanacağını kaydetti.
“BÖLGESEL PLATFORMLA DAHA ETKİLİ SONUÇLAR ALACAĞIZ”
Batı Akdeniz mermer sektörü temsilcilerini ağırladıklarını hatırlatan Çetin, toplantıda ikili görüşmelerin de yapıldığını belirterek, bölgesel platform oluşturma sürecini başlattıklarını açıkladı. Mermer sektörünün, Burdur ve Isparta ile birlikte bölgenin en önemli sektörlerinden birisi olduğunun altını çizen Çetin, “Güçlü bir bölgesel platform sorunların çözümünde ve ihracat gibi alanlarda daha etkili sonuç alacaktır. Batı Akdeniz mermercilik sektörü platformuyla birlikte Korkuteli Organize Sanayi Bölgesinin çevreci, teknolojik yatırımlarla sektörün katma değerini yükseltecek bir bölge olmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
“TATMİN EDECEK BİR DÜZENLEME UMUYORUZ”
Toptancı Haller kanun tasarısı konusunda Ticaret Bakanlığı’nın organizasyonuyla gerçekleştirilen toplantıya ev sahipliği yaptıklarını belirten Çetin, Ticaret Bakanı Yardımcısı Sezai Uçarmak ve Bakanlık yetkililerinin, sektör temsilcilerinin görüşlerini aldıklarını ifade etti. Komite üyelerinin Ankara’da yapılan toplantıya katıldıklarını da dile getiren Çetin, istişareler sonucunda sektörün bütün paydaşlarını tatmin eden bir düzenleme yapılacağını umduklarını söyledi.
ODA BİNASINA GES MÜJDESİ
24. grubun organizasyonuyla Yenilenebilir Enerji alanında teşvikler ve mevzuat konusunda bir toplantı düzenlediklerini kaydeden Çetin, GES yatırımlarının çok önemli olduğunu ve son günlerde çeşitli sorunların yaşandığını belirtti. ATSO binasında da GES yatırımında ihale aşamasına geldiklerini müjdeleyen Çetin, “Bu süreci tamamıyla meslek komitemizin görüş ve önerilerine göre yürüttük. Bu yatırımla odamızın elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayacağız. Çevreci dönüşüm hedefimizi de Odamızdan başlatmış oluyoruz” dedi.
“MOBİL ODA UYGULAMASI BAŞLADI”
Yeni web sayfasının devreye girdiğini belirterek mobil oda uygulamasını da başlattıklarını açıklayan Çetin, “Böylece üyelerimiz belge almayı cep telefonundan daha kolay yapacak. E-oda uygulamalarımız sayesinde geçen yıl 29 bine yakın belgeyi online verdik. Bu yıl bu rakama 7 ayda yaklaştık” diye konuştu.
ÖRNEK GİRİŞİM
İnovatso’da destek olunan start up girişimlerinin başarısına da dikkat çeken Çetin, led yazılımı ve ekran kartı geliştiren Elektrik Elektronik Mühendisi Cem Yüceer’in Almanya’ya ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı. Çetin, bu tür girişimlerin örnek olması ve çoğalması için çaba gösterdiklerinin altını çizdi.
“BORSADA ANTALYA KÖKENLİ FİRMA YOK”
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Antalya sınav merkezinin açıldığını hatırlatarak SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül’le bir araya geldiklerini belirten Çetin, Antalya’nın büyük firmalarının borsaya girmesini konuştuklarını söyledi. Borsada henüz Antalya kökenli firmanın olmadığına dikkat çeken Çetin, “İl olarak borsaya yatırımda beşinci sıradayız. Firmalarımız, yatırımcımız sermaye piyasasına daha fazla ilgi göstermeli. Ayrıca gençlerimiz de bu alanda kariyer yapmalı” açıklamasında bulundu.
“BÜYÜK İHRACATÇILAR KREDİDEN DAHA FAZLA PAY ALIYOR”
Ağustos ayında en çok sektörlerden gelen kredi talepleri ve şikayetlerle uğraştıklarını söyleyen Çetin, Odalar Birliği olarak Haziran ayı sonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Bakanlarla toplantı yaptıklarını, son dönemde Merkez Bankası başkanı ve Bankalar Birliğiyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirildiğini belirterek, krediye erişim zorluğu, kredi maliyetleri, komisyon ve dosya ücretleri gibi bütün sorunları konuştuklarını dile getirdi. Son dönemde Merkez Bankası’nın piyasayı fonlamayı azalttığını, bunun da kredilerde daralmaya yol açtığını ifade eden Çetin, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ayrıca kredi tahsisinde de bölgesel ve sektörel dengesizlikler ortaya çıktı. Örneğin, 6 aylık dönemde İstanbul, Ankara gibi illerde kredi artışı yüzde 29 iken Antalya’da yüzde 20’de kaldı. Büyük ihracatçı şirketlerin krediden daha fazla pay aldığını görüyoruz. Odalar Birliği toplantılarında bütün bu sorunlar konuşuldu. Yıl sonuna kadar biraz sabredin denildi ama son günlerde kredilerde biraz rahatlama başladı. Merkez Bankası Cuma günü faiz indirdi, Cumartesi kredilerle ilgili tebliğ yayınlandı. Faizin yüzde 13’e inmesi çok önemli bir adım değil ama yayınlanan tebliğ, bankaları faiz indirmeye zorlayıcı nitelikte. Tahvil faizleri dünden itibaren düşmeye başladı. Özellikle harcama karşılığı verilen kredilerde faiz düşecektir. Harcama dışı kredilerin ise artması istenmiyor. Orada faiz düşse de fazla kredi verilmeyecektir. Bu kararın özel bankaların kredilerinde daralma yaratmamasını, KOBİ’lerimize faydalı olmasını ümit ediyorum. Durumu yakından takip ediyoruz.”
“EXPERTİZ DEĞERLEMELERİ İÇİN ORTAK KOMİTE KURULACAK”
Bankalar Birliği’yle toplantıda expertiz değerlemelerinin yetersizliğinin de görüşüldüğünü açıklayan Çetin, “Yıllardır konuşulan bir konuydu ama şimdi daha ciddi bir sorun haline geldi. Çünkü enflasyon nedeniyle aktif değerlemeleri çok düşük kalmaya başladı. Bankalar expertiz değerleri konusunda bizim kadar şikayetçiler. Çünkü kendi aktifleri de düşük değerlenmiş oluyor. Bu nedenle expertiz değerlemeleri için TOBB ve Bankalar Birliği arasında ortak bir komite kurulmasına karar verildi” açıklamasında bulundu.
“GİRDİ MALİYETLERİ ŞİKAYETLERİ DEVAM EDİYOR”
Kredi dışında girdi maliyetleri şikayetlerinin devam ettiğini vurgulayan Çetin, şunları dile getirdi:
“Enflasyonun KOBİ’leri daha fazla etkileyeceğini söylemiştik. Büyük şirketlerin kâr artışları da bunu göstermekte. KOBİ’lerde ciroların önemli kısmı elektrik ve akaryakıt oldu. Geçenlerde bir restoran sahibi arkadaşımız, kirasının 23 bin lira, elektrik faturasının 60 bin lira olduğunu söyledi. Antalya’da her yerde klima çalışıyor, diğer illere göre elektrik tüketimimiz daha fazla. Doğal gazdaki bölgesel tarife elektrikte de olmalı. Ayrıca son zamanlarda elektrik kesintileri de ciddi bir sorun olmaya başladı. Enerjide devlet vergi indirimi yaptı, bütçeden destek var ama yetersiz kalıyor. Bu dönemde vergi geliri yüksek, bütçe açığımız düşük, enerjide devlet desteklerinin artırılması için daha fazla çaba gösterilmeli.”
“TOPLUMDA GERİLİMİ AZALTMALIYIZ”
Geçtiğimiz günlerde yapı denetim şirketi yetkilisi inşaat mühendisi Zekeriya Mengi’nin denetim sırasında saldırıya uğradığını hatırlatan Çetin, özel sektör olarak kendi içlerinde bu tür olaylar görmeyi istemediklerini ve kınadıklarını söyledi. Şiddet olaylarındaki artışa işaret eden Çetin, toplumda gerilimi azaltarak, sevgi ve saygı kültürünü güçlendirmek gerektiğini söyledi. Tehdit, saldırı, yaralama gibi günlük hayatta karşılaşılan suçların cezasının caydırıcı olması gerektiğinin de altını çizen Çetin, Antalya’nın bu tür haberlerde öne çıkmasını istemediklerini vurguladı.
KOMİTELERİN DİLE GETİRDİĞİ SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ
Konuşmasında komite yazılarına da değinen Çetin, şunları söyledi:
“Biz enflasyonu marketlerde düşürmeye çalışıyoruz, bunun etkisi zayıf ve geçici olur. Enflasyonla mücadele için temel girdilerde vergiler düşürülmeli. Bu bir parça yapılıyor ama yeterli olmuyor. Mermer sektöründe ihracat düşüşü ciddi sorun yaratmakta. Hükümetin devlet hakkı gibi ödemeleri ertelemesi yararlı olacak. Tekstil komitemiz ‘enflasyonu düşürecek para ve maliye politikaları önlemleri alınmalı’ diyor. Ben de aylardır belirsizliğin azaltılması için ekonomik program hedeflerinin net olarak açıklanmasının gerekli olduğunu söylüyorum. Enflasyon muhasebesine geçilmesi gerektiği de doğru. Vergilere, aktif değerlerine, kredi limitlerine enflasyon düzeltmesi yapılmalı. Aksi takdirde bilançolar gerçek durumu yansıtmamakta. Bu nedenle vergi yükü de artmakta. Mobilya ve taşımacılık komitelerimizin Antalya merkezli taşıma şirketi kurulması konusu önemli bir konu. Antalya olarak bir lojistik şirketimizin olması gerektiğini geçen yıl söylemiştim. Maalesef il olarak ortak şirket kültüründe geri kaldık. Şehrimizin lojistik şirketi, dış ticaret sermaye şirketi, fuar şirketi, GES şirketi gibi çok ortaklı güçlü şirketleri olmalıydı. Bunları sektör mensupları kurmalı, kurumlar da destek vermeli. Bizde ya olmuyor ya tersi oluyor. Her iki komitemizden bu konuya önem vermelerini rica ediyorum. Bu şirket sadece mobilya ile sınırlı kalmaz, e-ticaret, dayanıklı tüketim gibi birçok sektöre fayda sağlar. Bu tür girişimler hem maliyetleri düşürür hem de gelirin Antalya’da kalmasını sağlar.”
“KİRASINI ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN İŞİNİ BIRAKANLAR VAR”
Yapı malzemeleri sektörünün dile getirdiği KDV alacakları meselesini yetkililerle görüştüklerini açıklayan Çetin, “Vergi Dairesi Başkanımız KDV farklarından doğan alacakların 90 gün içinde ödendiğini söylüyor. Diğer normal KDV iadelerinde gecikmeler devam etmekte” dedi. Kırtasiye sektörünün kiralardaki artışın işletmeleri zorladığını söylediklerini belirten Çetin, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ev ve işyeri kirasını ödeyemediği için işini bırakan esnaflar görmeye, duymaya başladık. Kiraya yüzde 25 tavan gibi uygulamaların çare olmadığı ortada. Bu konuyu da çok gündeme getirdik. Adalet Bakanlığı şimdi kira uyuşmazlığında zorunlu arabuluculuk için bir çalışma yapıyor. Keşke bu baştan düşünülseydi. Ayrıca AVM’lerle ilgili şikayetler üzerinde AVM giderleri konusunda da bir düzenleme yapıldı.”
“İNŞAAT MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK, ÇALIŞANLARIN EV SAHİBİ OLMASI ARTIK HAYAL”
İnşaat sektörünün de inşaat maliyetlerinden yakındıklarına dikkat çeken Çetin, 100 metrekare inşaat maliyetinin milyon liraya yaklaştığını, arsa payıyla en az 2 milyon lira olduğunu söyledi. Konut kredilerinin de yeterli olmadığını belirten Çetin, ev sahibi olmak artık çalışanlar için hayal haline geldi. Önümüzdeki ay üniversiteler açılıyor ve üniversite öğrencilerinin barınma sorunu gündeme gelecek.
“KONUT AÇIĞI VAR”
Yayınlanan verilere göre bu yıl 6 aylık dönemde Türkiye genelinde geçen yıla göre konut ruhsatlarında düşüş yaşandığına işaret eden Çetin, “Ülkemizde normal üretim yılda 1 milyona yakın konut. Çünkü nüfus 1 milyon artıyor, 600 bine yakın evlilik oluyor, eski bina stoku değişmek zorunda. Göçler ve yabancı talebi de var. Yılda 1 milyona göre son dört yıla bakıldığında 2 milyona yakın konut açığı olduğu görülüyor. Bu sorunları çözmek için inşaat maliyetlerini düşürecek yeni adımlara ihtiyaç var. Hükümet gelecek ay bir paket açıklayacağını duyurdu. İnşallah çözüm olacak adımlar atılır” ifadelerini kullandı.
“YABANCIYA KONUT SATIŞLARI FİYATLARI YÜKSELTİYOR”
Türkiye’de inşaatlarda gerileme olurken Antalya’da konut üretiminin geçen yıla göre yüzde 32 arttığını belirten Çetin, konutta Antalya’ya yabancı ilgisinin de devam ettiğine dikkat çekti. Temmuz ayında Antalya’ya gelen Ruslar sayesinde yabancı konut alımında İstanbul’u geçtiğimizi kaydeden Çetin, konut satışının yüzde 30’unun yabancıya yapıldığını bunun da fiyatları yükselttiğini söyledi. Üretim artarsa arz ve talep dengesinin kurulacağını ifade eden Çetin, maliyetlerin de düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
“ALTYAPI YATIRIMLARINA ÖNCELİK VERİLMELİ”
İnşaatlar artarken Antalya’da altyapı konusunda sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Çetin, “Elektrik ve kanalizasyon sisteminin hızla geliştirilmesi gerekiyor. Belediyelerimizin gelirleri yetersiz ve altyapıya yetişemiyorlar. Antalya gibi Türkiye’nin misafir odası olan bir şehrin altyapı yatırımlarına öncelik verilmeli” diye konuştu.
“ANTALYA’NIN GÖSTERGELERİ NİSPETEN OLUMLU”
Ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çetin, Antalya’nın ekonomik göstergelerinin nispeten olumlu olduğunu söyledi. Çetin şunları dile getirdi:
“Son bir yılda mevduatını en fazla artıran iller arasındayız. Takipteki kredi oranında Türkiye ortalaması yüzde 2,5 iken bizde yüzde 2’dir. Turizmde takipteki kredi oranı Türkiye ortalaması yüzde 6,3 iken Antalya’da yüzde 1’dir. Tarımda takipteki kredi oranı Türkiye ortalaması yüzde 1,8 iken ilimizde yüzde 0,8’dir. Turizmde Ağustos ayı itibariyle havayoluyla gelen yabancı ziyaretçi sayımız 9 milyonu geçiyor. Rusya’da sorunlar çıkmasaydı turizmde gerçek bir patlama görebilirdik. Yine de savaşın olumsuz etkilerine rağmen çarklar döndü, yeni pazarlar gelişmeye başladı. Yatırım cephesinde olumlu gelişme görüyoruz. Yılın ilk yarısında Antalya’da 20 milyar liralık teşvik belgesi alındı. Bunun 10 milyarı havalimanı, 7 milyardan fazlası turizm yatırımı. Turizm yatırımları ağırlıklı olarak yenileme yatırımı. Sanayide büyük yeni yatırım yok ama gübre, kağıt, plastik gibi sektörlerde kapasite artışları oluyor. Tarımda yatırımlar geçen yıla göre hız kesse de yılın ilk yarısında 400 milyon liralık teşvik belgesi alındı.”
“ANTALYA BİR PILANTA, BU PIRLANTAYI KORUMALIYIZ”
Gelişmelerin Antalya’nın eşi olmayan bir pırlanta olduğunu gösterdiğini söyleyen Çetin, “Turizm başarısı ve yabancı ilgisi Antalya’nın alternatifinin olmadığının kanıtı. Bugüne kadar bu pırlantayı gereği kadar korumadık, buna rağmen şehrimiz çok değerli ve eşsiz kaldı. Antalya’yı ranta kurban etmezsek, daha fazla bozmadan, estetik, planlı, akıllı bir kent yaparsak Antalya ekonomisi tutulamaz” dedi. Çetin konuşmasını, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılını kutlayarak tamamladı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim