Emekliler: "Kök hücre yaşatır, kök maaş öldürür"
Emeklilerin gözü-kulağı TBMM'de yapılacak maaş düzenlemesine çevrilirken, hayat pahalılığına karşı Attalos Meydanı'nda eylem yapan Tüm Emeklilerin Sendikası üyeleri, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranına göre zam yapılmasının yetersiz kalacağına işaret ederek taleplerini dile getirdi. Alana yanlarında çadırla gelen emekliler, "Emekli aç, çadıra muhtaç ettiniz, çadırda kalmak istemiyoruz, geçinemiyoruz" yazılı kağıtlar ve "Yeter söz emeklilerindir" yazılı pankartla dikkat çekti. Tulum eşliğinde halay da çeken emekliler, yaşadıkları geçim sıkıntısına işaret etti. Emekliler, "Sadaka değil hakkımızı istiyoruz, yandaşa değil emekliye bütçe, TÜİK gerçekleri açıkla, kök hücre yaşatır kök maaş öldürür, yaşasın örgütlü mücadelemiz" şeklinde slogan attı. İktidarı uyaran Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şube Başkanı Bilge Torosoğlu, "En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek emekli taban maaşı belirlenmelidir. Emekli maaşları bu kriter üzerinden yeniden yapılandırılmalıdır" dedi. Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen ise, ev kirasını bile karşılamayan maaşlarla geçinmenin mümkün olmadığını söyledi.
"GERÇEK ENFLASYON YAŞADIKLARIMIZDIR"
Emekliler olarak Türkiye'nin birçok yerinde eş zamanlı olarak alanlarda olduklarını bildiren Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, "Gerekçemiz çok açık. TÜİK'in baskı altında tuttuğu enflasyon oranıyla eşdeğer bir zam emeklilere reva görülmeye çalışılıyor. Biz biliyoruz ki, gerçek enflasyon yaşadıklarımızdır. Gerçek enflasyon buralardadır. Emeklinin artık bir çay-simit alma gücünün kalmadığı enflasyonda yaşıyoruz. Bize göre 2023 yılında emeklilerin kaybı yüzde 96'dır. Buna 2024 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranı dahil değildir. İktidarı uyarıyoruz, TÜİK'in açıkladığı rakamlar doğrultusunda artış yapmamaları gerekir. Daha yüksek bir zam bekliyoruz. Ev kiralarını bile karşılayamayacak düzeyde olan maaşlarımızla geçinmek mümkün değil. Eğer taleplerimiz karşılanmaz, dediklerimize kulak asmazlarsa TBMM'ye de gideceğiz. Oralarda da girişimlerde bulunacağız. Bu gidişata sonuna kadar direneceğiz" şeklinde konuştu.
"GERÇEK ENFLASYON HALKIN YAŞADIĞI HAYAT PAHALILIĞIDIR"
TÜİK'in yıllık enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladığını hatırlatan Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şube Başkanı Bilge Torosoğlu ise, "Bağımsız ve bilim insanlarından oluşan ENAG ise enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladı. Bağımsız kuruluş olan ENAG ve DİSK-AR’IN verileri bizim çalışmalarımızı doğruluyor. Bize göre de emekli maaşlarına 2023 yılı için en az yüzde 96’lık artışa ilave olarak 2024 yılı ilk 6 ayı için öngörülen enflasyon eklenmelidir. Onun için biz TÜİK verilerini hiç dikkate almadan direk olarak iktidara seslenmek istiyoruz. Gerçek enflasyon emeklinin yaşadığı, çalışanlarımızın yaşadığı, asgari ücretlilerin yaşadığı, gençlerimizin yaşadığı, kadınlarımızın yaşadığı, bil cümle halkın yaşadığı hayat pahalılığıdır" diyerek maaş artışınının bu kriterlere göre yapmasını istedi.
"MAAŞ BAĞLAMA ORANLARI DEĞİŞTİRİLMELİ, TABAN MAAŞ UYGULAMASI GÜNCELLENMELİ"
Yaşanan hayat pahalılığının giderilmesi ve emeklilerin bir nebze de olsa insanca yaşaması için artık yüzdelik zamların bir anlamının kalmadığını söyleyen Torosoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yeni bir anlayışın, yeni bir uygulamanın devreye sokulması gerekir. Çünkü bu kadar düşük maaşların sebebi AKP iktidarının 2008’de kanunlaştırdığı sözde 'Sosyal Güvenlik Reformudur'. Bugün bu uygulama iflas etmiştir. İflas etmiş bu uygulamaya derhal son verilmelidir. Yeni bir yöntem bulunmak zorunludur. Yeni yöntemi biz söyleyelim. Emeklilere maaş bağlama oranı dul ve yetimleri de kapsayacak biçimde değiştirilmeli ve taban maaş uygulaması güncellenmelidir. Buna göre yıllarını çalışma hayatına vermiş, değer üretmiş, emekli hakkını almış ve emekli olmuş her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Yani 30-40 yıl çalışmış, değer üretmiş ve primlerini peşin ödemiş, türlü zorluklara göğüs germiş bir emeklinin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Bugün için bu miktar 32 bin lira civarındadır. Prim gün sayısı, prim miktarı, eğitim, ek ödeme gibi kriterler de göz önüne alınarak emekli maaşlarına hak edişler kademe kademe eklenmelidir. Memurlara verilen 8 bin 77 lira, yeni artışıyla birlikte bütün emeklilere de verilmelidir. Emeklilerin ekonomik sorunlarının çözüm yolu budur. Bunun dışında yüzdelik artışlar çözüm değildir. Bugün yapılan artış 3 ay sonra anlamsızlaşıyor. Zira iktidar ne bürokratlarının, ne de iktidar erkinin öngördüğü enflasyon oranları hiç bir zaman tutmadığı gibi yine tutmayacaktır."
"BAYRAM İKRAMİYELERİ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILMALI"
7 bin 500 lira maaş alan emeklilerin kök maaşlarının çok daha düşük olduğuna dikkat çeken Torosoğlu, "Sakın ola ki kök maaş üzerinden maaş artışlarını düşünmeyin. O durumda yeni bir 2023 Temmuz sendromu yaşanır. Yani 6 milyon emekli yine sıfır zam ile karşılaşır ki; bu tam da emeklileri diri diri mezara gömmek olur. Emeklilere bayram ikramiyesi diye verilen 2 bin liranın güncel karşılığı kalmamıştır. Satın alma gücü yok denecek kadar azdır. Bunun yerine bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır" dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Aşırı yağış sebebiyle kopan kaya parçası evin kapısına çarptı
- CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile devam ediyor
- Serik’te sağanak etkili oldu, yollar göle döndü, iş yerlerini su bastı
- Alanya Üniversitesi’nden başkan Özçelik’e destek plaketi
- Akdeniz Üniversitesi dünyadaki üniversiteler arasında 169’uncu sırada
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim