“Esnaf günah keçisi seçiliyor”
Konutlardaki, kiralardaki ve arabalardaki fahiş fiyat artışlarının emlakçılar ve galericilerden kaynaklanmadığının altını çizen Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, esnafların günah keçisi seçildiğine dikkat çekti. İlan siteleri ve ayakçılar denetlenmediği sürece fiyat artışlarının devam edeceğini belirten Çağlar, Odanın denetleme yetkisinin olmamasından yakındı. Çağlar, son zamanlarda dolandırıcılık olaylarının arttığını da vurguladı.
Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar ile Antalya Tüketiciler Birliği Başkanı Neşet Gündüz, “Emlak Forum” toplantısında üyeler ve gazetecilerle bir araya geldi. Emlak ve otomotiv sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan başkanlar, önemli noktalara değinerek yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine dikkat çekti. Yabancı göçü nedeniyle kentin karşı karşıya kaldığı risklere dikkat çeken Antalya Tüketiciler Birliği Başkanı Neşet Gündüz, piyasa ekonomisinin çığırından çıktığını söyledi. Hem ev fiyatları ve kira hem de otomobil fiyatlarındaki artışların emlakçı ve galericilerden kaynaklanmadığını vurgulayan Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar ise, gerekli yerlerde kaydı olan, vergilerini veren esnafların günah keçisi olduğunu söyledi. Çağlar, çözüm önerilerini de dile getirdi.
“FİYAT ARTIŞLARI DEPREMZEDELERLE İLGİLİ DEĞİL”
Pandemi döneminde inşaat sektörünün durduğunu hatırlatan Çağlar, pandemiden sonra yapılan evlilikler ve öğrencilerin ev kiralamaları nedeniyle Antalya’da kiralık dairelerin tükendiğine dikkat çekti. Antalya’nın, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte çok fazla göç aldığını da vurgulayan Çağlar, “Antalya’ya göçler hala devam ediyor” dedi. Antalya’daki konut fiyatı ve kira artışlarının depremzedelerden kaynaklanmadığının altını çizen Çağlar, “Bunun depremle alakası olmadığını defalarca anlattık” diye konuştu.
“FAHİŞ ARTIŞLARA CEZAİ İŞLEM UYGULANMALI”
Savaş nedeniyle Antalya’ya göç eden Rus ve Ukraynalıların konut fiyatı ve kira artışında çok fazla etkili olduklarına işaret eden Çağlar, “Anlattıklarımın Avrupa’da örnekleri var. Örnek veriyorum. 10 bin lira eksper değeri olan bir evin içinin düzenine, cephesine göre 11-12 bin liraya kiraya verilebilir ama 15-20 bin lira kira istendiğinde cezai işlem uygulanması gerekiyor. Bunun belediyeler tarafından yapılması lazım” şeklinde konuştu.
“RAYİÇ BEDELLER BELİRLENMELİ, TAPU HARCI YÜZDE 4’TEN 1’E DÜŞÜRÜLMELİ”
Rayiç bedellerinin eksperler tarafından belirlenmesi gerektiğini belirten Çağlar, Antalya genelinde eksperler tarafından evlerin rayiç bedellerinin tek tek belirlenmesi gerektiğine işaret etti. Tapu harcının da yüzde 4’ten yüzde 1’e indirilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlar, rayiç bedellerinin belirlenmesiyle birlikte tapu harcının yüzde 1’e düşürülmesiyle birçok şeyin önüne geçilebileceğini vurgulayarak, “Devletimiz tapu harcını indirdiği halde daha fazla kazanır. Birçok şeyin önüne geçeriz” diye konuştu.
“DOLANDIRICILIK ÇOK FAZLA, GÜNLÜK EN AZ 10 TELEFON ALIYORUM”
Son günlerde hem oto galeri hem de emlak satışlarında dolandırıcılığın çok fazla olduğunu kaydeden Çağlar, “Günlük en az 10 telefon alıyorum. 200 bin lira bankadan gönderiliyor, üzeri elden alınıyor. Sonrasında dolandırıcılık meydana geliyor. Vergi çıkacak diye para başkasının hesabına attırılıyor. Vergi kaçakçılığı da oluyor. Bunun önüne geçmek için eksper düzeninin yapılması lazım” ifadelerini kullandı. Dolandırıcılara karşı vatandaşları uyaran Çağlar, “Çok dikkatli olun. Lütfen tapuyu almadan para vermeyin, başkasının hesabına para göndermeyin” dedi.
“İLAN SİTELERİ DENETLENMELİ”
Dolandırıcılık olaylarının internet ilan siteleri üzerinden de gerçekleştiğine dikkat çeken Çağlar, şöyle konuştu:
“İlan sitelerinin kesinlikle denetlenmesi lazım. Akşam yatıyorsunuz, sabah kalkıyorsunuz 10 liralık ev 15 lira olmuş. Neye göre, neye zam geldi de 15 lira oldu? Ayda bir veya enflasyona göre artması gibi bir düzenleme yapılması lazım. Benim emlakçı veya galerici esnafım, yetki belgesi olmadan ilan sitesine ilan koyamıyor. Fakat yoldan geçen bir arabayı herhangi birisi ilana koyabiliyor. Kaparo isteyip alıyor, bir daha ulaşamıyorsunuz. Evde de aynı şekilde. Nasıl bizim esnafımız yetki belgesi olmadan ilan koyamıyorsa, ev sahibi veya ruhsat sahibi olmayan ilan koyamasın. Böylece sahtekarlar ortadan kalkar.”
“KEŞKE DENETLEME YETKİMİZ OLSA”
Odanın denetleme yetkisi olmadığına da işaret eden Çağlar, “Keşke denetleme yetkimiz olsa. Biz sadece iyi ilişkilerle gerekli denetlemelerin yapılmasını sağlayabiliyoruz. Bunun dışında bir şey yapamıyoruz. Ticaret İl Müdürlüğümüz ve Vergi Dairesi Başkanlığımız, Gazipaşa’dan Kaş’a kadar bakıyor. Eleman yetersizliği var” açıklamasında bulundu.
“İNSANLAR KENDİ KENDİNE FİYAT ARTIRIYOR, FİYAT ARTIŞLARININ ÖNÜNE SİTELERİN DENETLENMESİYLE GEÇİLİR”
Antalya’da 1800 civarında galerici esnafı bulunduğunu bildiren Çağlar, “Büyük şirketler araba alıp satıyor. Bizim esnafımızın bütçesi belli. Esnafımız 10 lira verirken, büyük şirketler 12 lira vererek alıyor. Fiyatları otomatikman artırıyor. Alakası olmayanlar arabasının fiyatını öğrenmek için ilan sitelerine koyuyor, en yüksek fiyatı yazıyor. Bunu gören bir başkası daha yüksek fiyata koyuyor. İnsanlar kendi kendilerine fiyat artırıyor. Fiyat artışlarının önüne ilan sitelerinin denetlenmesiyle geçilir” dedi.
“EMLAKÇILAR VEGALERİCİLER GÜNAH KEÇİSİ OLUYOR”
Fiyat artışlarında esnafların bir etkisinin olmadığının altını çizen Çağlar, emlakçının, galericinin günah keçisi seçildiğini belirtti. Emlakçıların ev sahiplerine göre hareket ettiğine işaret eden Çağlar, “Emlakçılar hiçbir zaman fiyatların artmasından yana değildir. Emlakçıların patronları ev sahipleridir. Ev sahipleri ne derse onu yaparlar. Ayakçı kesim denetlenmediği, kaldırılmadığı sürece fiyatlar artmaya devam edecektir. Maliye, oda kaydı bulunan, vergi veren esnaf yüzde 2 komisyon alırken, yabancılar yüzde 10 alıp üzerine bir de fiyat koyuyor. Dolayısıyla emlakçının adı çıkıyor. Galericiler 1 yıl önce 2 milyon liraya 30 araba koyabilirken bugün 2 tane koyabiliyor. Galericiler nasıl zengin oldu? Galericiler zengin olmuyor. Fiyatlar arttığı için parası buharlaşıyor. Ayakçılar, fiyat artıranlar, büyükler zengin oldu” ifadelerini kullandı.
“YABANCILAR, KAYIT DIŞI EMLAKÇILIK, GALERİCİLİK YAPIYOR”
400 bin dolara ev alarak Antalya’ya yerleşen bazı yabancıların iş aradıklarını belirterek kayıt dışılığa yol açtıklarını kaydeden Çağlar, şunları dile getirdi:
“Kayıt dışı emlakçılık, galericilik, ren a carcılık, otellerde çalışmak gibi şeyler oluyor. Bu da Antalya’da yaşayanların işsiz kalmasına sebep oluyor. Bunun da önüne geçilmesi lazım. Buraya parası olan, iş istihdamı yaratacak olanlar gelsin. Bizim için büyük para ama 400 bin dolar onlar için normal. Bunun 2 milyon dolar olması lazım ki geldiklerinde burada istihdam sağlasınlar, para harcasınlar. Bizim esnafımız maliyeye kayıt, oda kaydı yaptırıyor, mesleki yeterlilik belgesi alıyor. Ofis tutuyor, elektrik, su faturaları ödüyor, araç çalıştırıyor, ilan sitelerine para ödüyor. Yurt dışından gelenler aralarında gruplar kurarak kendi aralarında ev, araba alıp kiraya verme işleri yapıyor. Vergi algı hiçbir şey yok.”
“EV SAHİPLERİNİ VİCDANLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”
Tüketicilerin yanında olmakla birlikte tacirleri de bilgilendirdiklerini kaydeden Antalya Tüketiciler Birliği Başkanı Neşet Gündüz ise, “Antalya’da ciddi kira artışları var. Ev fiyatları çok yükseldi. Biz ev sahiplerini vicdanlı olmaya davet ediyoruz. Kiralar biranda neden bu kadar yükseldi? Ev sahipleri artış yapsın ama bu artış vicdanları sızlatmasın” diye konuştu.
“PİYASA EKONOMİSİ ÇIĞIRINDAN ÇIKTI”
Pandemiden sonra beton firmalarının kartel oluşturduğunu ileri süren Gündüz, “Kartel oluşumundan sonra fiyatlarda hızlı artış oldu. Parasını peşin yatıran müteahhit firmalarına karşı dahi yeni sözleşme talepleri olmuştur. Bundan sonra fiyatların önüne geçilemez oldu. Savaş nedeniyle Rus ve Ukraynalıların gelmesi, krizden dolayı ekonominin üzerinde baskıların oluşması, depremin olmasıyla da beraber maalesef piyasa ekonomileri çığırından çıktı ve dengelenemez hale geldi” dedi.
“ANTALYA, MONAKO’YU GEÇTİ”
Antalya’daki konut stokunun tükendiğini belirten Gündüz, “Yeni yapılan konutların fiyatı, normal bir vatandaşın alabileceği boyutu çok aştı. Eskiden emekli, memur şehri denen Antalya, şuanda Monako’yu geçmiş durumda. Bu fiyatlarla, fırsatçılıkla mücadele etmek tüketiciler açısından zorlaştı. Emlakçılarla tüketiciler karşı karşıya geliyor” ifadelerini kullandı.
SORUNLARA KARŞI ARABULUCULUK SİSTEMİ
Dosyaların hukuk mahkemelerine gitmeden sorunların çözülmesi için Tüketiciler Birliği olarak Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası ile işbirliğine gittiklerini bildiren Gündüz, “Birlikte arabuluculuk sistemi kuralım, sorunları mahkemeye taşımadan uzlaştırma geliştirelim dedik. Sorunları karşılıklı ortak bir çözüme ulaştırıyoruz” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM, KAT MALİKLERİ İLE MÜTEAHHİTLERİ HASIM EDİYOR. 30 BİNE YAKIN KAT MALİKİ MAĞDUR DURUMDA”
Antalya’da çok sayıda eski yapı bulunduğuna dikkat çekerek kentsel dönüşüme işaret eden Gündüz, “Kentsel dönüşüm kat malikleri ile müteahhitleri birleştirememiş, hatta birbirlerine hasım etmiştir. Kentsel dönüşümde parsel değil, ada bazında bir organizasyon yapılmasından yanayız. Aldığımız şikayetlere göre, kentsel dönüşümden dolayı 30 bine yakın kat maliki mağdur durumda. Bu kişilerin binaları yıkılmış, yapılmamış. Kirada oturuyorlar. Kiralarda arz-talep dengesi açıldığı için ev ve dükkan sahipleri kiraları aşırı şekilde yükseltiyor” şeklinde konuştu. Gündüz, tüketici mahkemelerindeki dosyaların yağıldığını da belirtti.
“ELİNİ KOLUNU SALLAYAN VATANDAŞ OLMAMALI, ANTALYA GİBİ DENİZ KIYISI OLAN YERLERDE DİKKAT EDİLMELİ”
Vatandaşlık konusuna da değinen Gündüz, “Her elini kolunu sallayan burada vatandaş olmamalı, buraya göç etmemeli. Antalya gibi deniz kıyısı olan yerlerde dikkat edilmesi lazım. Kuş Adası’ndan Alanya’ya kadar olan alanlarda yerel halkın söz sahibi olması maalesef bitmiştir. Ekonomi tamamen yabancılara geçmiştir” iddiasında bulundu.
“ÇOK SIKINTILI GÜNLER BİZİ BEKLİYOR”
Apartman yönetimlerinin de yabancıların eline geçmeye başladığını belirten Gündüz, “Çok sıkıntılı günler bizi bekliyor. Birçok insan artık Antalya’da yaşamayacak. Hatta işçi, çalışan, doktor, memur bulamayacağız” uyarısında bulundu.
“MERDİVEN ALTI EMLAKÇILIK ÇOĞALDI”
Yabancılar nedeniyle merdiven altı emlakçılığın çoğaldığını söyleyen Gündüz, “Buraya gelen 400 bin dolara 5-6 mülk alıyor. İspanya’da 400-500 bin dolara bir mülk alabilirsiniz. Burada 5-6 gayrimenkul alıp emlakçılık yapmaya başlıyor. Kendi aralarında satış yapıyor, kendi aralarında kiraya veriyorlar. Bunlar son derece tehlikeli. Burada yabancılar bir güç olmaya başladılar. Yerel halk ikinci sınıf oluyor. Buradan hükümetimizi uyarıyorum. Vatandaşlık bu kadar ucuz ve kolay olmasın” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim