“Finike-Kalkan yoluna karşı çıkmak çevrecilikle izah edilemez”
2024 yılının ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Vali Şahin’in 2023 yılında gerçekleştirilen projeler ve bedelleriyle ilgili bilgi verdiği toplantıda İller Bankası (İLBANK) Bölge Müdür Vekili Bora Gümüş ve Karayolları 13. Bölge Müdürü Hasan Sarıoğlan sunum yaptı. Finike-Demre-Kaş-Kalkan arasında yapılacak olan otoyol ile ilgili Sarıoğlan’dan ayrıntılı bilgi isteyen Vali Şahin, bu yola karşı çıkmanın çevrecilikle izah edilemeyeceğini söyledi. 8 tünel ve 14 viyadükle tamamlandığında Antalya’nın batısının konforlu bir hizmete kavuşacağını ve örnek bir yol olacağını ifade eden Şahin, karşı çıkılması değil sahiplenilmesi gereken bir proje olduğunun altını çizdi.
“79 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA, 8 TÜNEL VE 14 VİYADÜK OLACAK”
Toplantıda Vali Şahin’in isteği üzerine Finike-Demre-Kaş-Kalkan otoyol projesiyle ilgili bilgi veren Karayolları 13. Bölge Müdürü Hasan Sarıoğlan, yolun 79 kilometre uzunluğunda olacağını bildirdi. Sarıoğlan, “Mevcut yol güzergahı 105 kilometre. Tamamlandığında 26 kilometrelik kısalma sağlanacak. Mevcut yolda trafik güvenliğini tehdit eden olgular yeni yolla birlikte ortadan kalkacak. Proje kapsamında 8 adet çift tünel var. Tek tünel uzunluğu yaklaşık 17 bin 515 metre ama çift tüp olduğu için 35 bin 500 metre civarında tünel uzunluğu olacak. 14 adet viyadük var ve yaklaşık 4 bin 752 metre uzunluğunda. Şuanda Fethiye’ye gidişte yol eğimli olduğu için Korkuteli tarafı tercih ediliyor ama yol tamamlandığında bu güzergah tercih edilecek” şeklinde konuştu.
“ANTALYA’NIN BATISI KALİTELİ BİR HİZMETE KAVUŞACAK”
Sarıoğlan bilgi verdikten sonra konuşan Vali Şahin ise, “8 tünel ve 14 viyadükle dağları delerek sahil hattından tamamen uzakta bir yol yapıyoruz. Finike’den Kalkan’a kadar. Mevcut yolu 26 kilometre kısaltacak, virajları ortadan kaldıracak, süreyi son derece kısaltacak. Finike’den Kalkan’a kadar Kemer hattıyla birleşince Antalya’nın batı hattını tamamen kaliteli bir hizmete kavuşturacak bir hat. Üstte Seydişehir’den gelen hat ile birleşerek Fethiye ve Dalaman Havaalanı’na kavuşacak” dedi.
“BİR ÖRNEĞİNİ FRANSA İLE İTALYA ARASINDA GÖREBİLİRSİNİZ”
“Bu yolun bunca zamandır gecikmesinin, yapılmamasının sebebini sizler benden daha iyi biliyorsunuz” diyen Şahin, “Burada yapılacak olan iş, Türkiye’de örnek işlerden birisi. Bunun bir örneğini Fransa ile İtalya arasında yapmışlar. Gidip bir görün. Viyadük ve tünellerle Fransa’yı İtalya’ya bağlamışlar. Buna benzer bir çalışma olacak. Bu çalışmayla bölgenin hem turizmi hem de tarımı çok ciddi mesafe kat edecek ve gelişecek” diye konuştu.
“KARŞI ÇIKMAK ÇEVRECİLİKLE İZAH EDİLEMEZ, BU YOLA SAHİP ÇIKILMALI”
Bu yola karşı olmanın çevrecilik veya başka bir şeyle izah edilemeyeceğini dile getiren Şahin, “Çevrecilikle ilgili olumsuz bir etkisi yok. Tünel veya viyadük Türkiye ve dünyada ilk defa mı yapılıyor? Benzeri bir tünel çalışması Gazipaşa’da sahilin kenarında yapılıyor. Ona kimse bir şey dememiş. 11 bin metre Türkiye’nin 3’üncü büyük tüneli oluyor. Kaş deyince niye bir reaksiyonla karşılaşıyoruz anlamıyorum. Ciddi turizm ve tarım potansiyeli olan Kaş-Demre bölgesini 1950’li yıllardan kalma bir yola mahkum etmek hangi vicdanla bağdaşır? Ben bilmiyorum” dedi. Tüm kamuoyuna seslenen Şahin, proje aşamasında olan yola sahip çıkılmasını istedi.
“TRAFİK SORUNUNU ÇÖZECEKSEK YOL YAPACAĞIZ”
Yolların ekonominin can damarı olduğunu da vurgulayan Şahin, “Ekonomik olarak bir aktivite yapacaksanız yolla yapacaksınız. Yol olmasın ama trafik rahatlasın, böyle bir şey yok. Trafik sorununu çözeceksek yol yapacağız” ifadelerini de kullandı.
“BİRİLERİ SABOTE EDİYOR”
Finike-Kalkan arasındaki otoyolu önceki gün katıldığı Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) toplantısında da gündeme getiren Vali Şahin, söz konusu yolun yapılmasına ilişkin manipülasyonlara anlam veremediğini söylemişti. Vali Şahin o toplantıda şunları dile getirmişti:
“Bu yolun yapılmaması gerektiği yönünde ulusal ve yerel basında haberler yapıldı. Birileri sabote ettiği için bu yol yıllarca yapılamadı. Elbette, hepimiz çevreci olmalıyız. Biz sürdürülebilir bir kalkınmayı esas alıyoruz. Turizmi de tarımı da sürdürülebilir yapmalıyız. Şehirlerimizi, denizimizi, dağlarımızı muhafaza etmeliyiz. Bu konuda kimse aksini düşünmüyor. Bu amaçla zaten yol tünellerle, viyadüklerle denizin arkasından gidiyor. Bunun neyine karşı çıkıyorlar? anlamak mümkün değil. Hiç kimse gelmesin denizler, plajlar korunsun gibi bir anlayış var. Böyle bir çevrecilik anlayışı olmaz.” HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim