“Gıda enflasyonu devam edecek”
Dünya genelinde enflasyon yataylaşsa da gıda enflasyonunun devam edeceğine işaret eden Akdeniz Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Erdem, “Ben bu yaşıma geldim böyle bir gıda enflasyonunu görmedim. Böyle bir gıda enflasyonunu hiç hatırlamıyorum. Bu gelecek için iyi bir durum değil” ifadelerini kullandı.
Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD), olağan üye buluşmasını şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirdi. Yörük iş insanlarının konuşmacı konuğu Akdeniz Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Erdem oldu. “Türkiye’nin 2. yüzyılında ekonomi” konulu bir sunum gerçekleştiren Erdem, nüfus artışı ve şehirleşme olduğu sürece büyümenin yaşanacağına işaret ederek, kalkınmanın önemli olduğunu vurguladı. Konuşmasında geçmişten günümüze ekonomiyi değerlendiren Erdem, bundan sonraki süreçte Türkiye'yi bekleyen ekonomik durumla ilgili bilgiler verdi. Dünya genelindeki enflasyonda yataylaşma olsa da gıda enflasyonunun devam edeceğini söyleyen Erdem, bunun gelecek açısından iyi olmadığını belirtti. YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege ise, dernek çalışmalarıyla ilgili üyeleri bilgilendirdi. Toplantıda, YÖRSİAD’a yeni üye olan Çağdaş Topçu ve Emre Aydın’a rozetleri konuk Doç. Dr. Şükrü Erdem tarafından takıldı.
YÖRSİAD GOLF KULÜBÜ KURULDU
Dernek olarak yaptıkları çalışmaları özetleyen YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege, “YÖRSİAD olarak dolu dolu geçen günler yaşıyoruz. YÖRSİAD Golf Kulübü’müzün kuruluş aşaması nihayete eriyor. Artık adımızı taşıyan bir golf kulübüne sahibiz ve yakında birçok turnuvada yer almaya başlayacağız. Bunun dışında 21 Mayıs Pazar günü tam gün Varsak bölgesinde olacak ve Honamlı keçilerini yaylaya uğurlayacağız. İşimizin dışında kültürümüze verdiğimiz önem gereğince yörüklük kültürünü yaşayacağız. Yakında üyelerimizin dron eğitimleri kapsamasında kendilerinin dron pilotu olması amacıyla da derslerimiz başlayacak ve eğitimlerden sonra kendilerine dron ehliyetleri verilecek. Paydaşı olduğumuz Felaket ve Acil Durumlara Hazır Topluluk Akademisi ile de birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
ERDEM’E TEŞEKKÜR ETTİ
Katılımlarından dolayı konuk konuşmacı Doç. Dr. Şükrü Erdem’e teşekkür eden Ege, “Ülke olarak büyük bir deprem felaketi yaşadık. Çok sayıda vatandaşımızı bu depremlerde kaybettik. Kaybedilen canların yanı sıra çok sayıda kayıp ve yaralı vatandaşımız da var. Ölenlere rahmet, geriye kalanlara sabırlar diliyorum. Bu depremin aynı zamanda ekonomimize de büyük etkisi oldu. Ayrıca son seçimlerin ardından ikinci tura kalan bir seçim süreci de yaşıyoruz. Bölgede turizm başladı ve tarım ekonomisi de iyi gidiyor. Tüm bu gelişmelerin ekonomimize etkilerini hocamız anlatacak. Hocamıza katılımından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.
“ÇALIŞMALARINIZI YAKINDAN TAKİP EDİYORUM”
YÖRSİAD'ın çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Şükrü Erdem ise, SİAD’ların önemli olduğunun altını çizdi. “YÖRSİAD’ın başarılı çalışmalarını yakından takip ediyorum” diyen Erdem, YÖRSİAD üyeleriyle buluşmaktan dolayı mutlu olduğunu da belirtti.
“GELEN YABANCI SERMAYENİN AZLIĞI KAYNAK SIKINTISI YARATIYOR”
2018 öncesi 20 yılda Türkiye’ye yılda yaklaşık 50 milyar dolar yabancı sermaye girişi olduğunu hatırlatan Erdem, “O sayede büyüdük. Yatırımlar oldu, belli bir gelişme yaşadık” dedi. 2018 yılından sonra yabancı sermaye gelişinin durgunluğa geçtiğine işaret eden Erdem, gelen yabancı sermayenin Türkiye’nin büyüklüğüne göre az olduğunu, bunun da yatırım kaynağı sıkıntısı yarattığını söyledi.
DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASININ SONUÇLARINA DİKKAT ÇEKTİ
2019 yılında yaptığı bir sunumu örnek göstererek o dönemde de Türkiye’nin yüksek enflasyonlu ülkeler arasında ve en yüksek risk primli ülkeler arasında yer aldığını, döviz cinsinden borcun yüksek olduğunu söylediğini aktaran Erdem, o dönemde 2023’e güçlü girilmesi için yaptığı önerileri hatırlattı. Türkiye’de enflasyonun rekor kırdığını, düşük faiz politikası sonucunda borsa ve konut fiyat artışının yaşandığını belirten Erdem, “Gelir dağılımında bozulmalar oldu. Enflasyon orta sınıfı sıkıştırdı. Gerçekçi olmayan Merkez Bankası faiziyle banka sistemi zayıfladı. Faiz, kur ve fiyat dengesizlikleri nedeniyle fiyatların gösterge özelliği kayboldu. Yüksek cari açık. Döviz rezervi erimesi nedeniyle yüksek risk primi ve dış borçlanma faizi oluştu” şeklinde konuştu. Döviz arttığında yoksullaşma olduğunu ve ülkenin yabancı için ucuz hale geldiğini belirten Erdem, döviz artmadığında da rekabet gücünün azaldığını sözlerine ekledi. Erdem, düşük faiz politikasından dönüşün düşünülmesi halinde bu dönüşün yavaş olması gerektiği konusunda da uyardı.
“BEN BÖYLE BİR GIDA ENFLASYONU GÖRMEDİM”
Dünya genelinde enflasyon yataylaşsa da gıda enflasyonunun devam edeceğini kaydeden Erdem, “Gıda enflasyonu, kuraklık ve Ukrayna nedeniyle kalıcı görünüyor. Ben bu yaşıma geldim böyle bir gıda enflasyonunu görmedim. Böyle bir gıda enflasyonunu hiç hatırlamıyorum. Bu gelecek için iyi bir durum değil” ifadelerini kullandı.
1.5 TRİLYON BÜTÇE AÇIĞI ÖNGÖRÜSÜ
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremin Türkiye’ye maliyetinin yaklaşık 2 trilyon lira olduğunu belirten Erdem, seçim vaatlerinin de bütçede etkili olduğuna işaret etti. Deprem maliyeti, EYT ve seçim vaatleriyle bütçe açığının 1.5 trilyon lira civarında olabileceğini öngören Erdem, bütçe açığından kurtulmak için vergi artışının gündeme gelebileceğini, acil olmayan yatırımların ertelenebileceğini ve kamu borçlanmasının devam edebileceğini söyledi.
“EKONOMİ YAVAŞLADI”
Son dönemde ekonominin yavaşladığına işaret eden Erdem, deprem bölgelerindeki inşaat harcamalarından dolayı ekonomide büyüme olacağını söyledi. Kaynak sorununun büyümeyi yavaşlattığını dile getiren Erdem, “Kısa dönemde ekonomiyi canlı tutabilirsiniz ama uzun dönemde verimsizlik ve kaygı olur” dedi.
“BÜYÜMEDEKİ PROBLEM KAYNAK”
Nüfusun ve konut ihtiyacının arttığına, eskiyen konutların dönüştürülmesi gerektiğine işaret eden Erdem, “Yılda 1 milyon nüfus artışı, 500-600 bin evlilik var. Böyle bir ekonomide büyüme olmaz mı? Elbette olur. Yüzde 1-1.5 büyüme nüfustan gelir, yüzde 1-1.5 büyüme konuttan gelir. Yeter ki para olsun, kaynak olsun. Bu ekonomi katlanarak büyür ama problem kaynak” ifadelerini kullandı.
“EKONOMİDE AMAÇ BÜYÜME DEĞİL, KALKINMADIR”
Türkiye’de tahsis ve rant ekonomisinin çok olduğunu ifade eden Erdem, “Siz bunlardan biraz kazanırsınız ama bu ekonomiden refah da demokrasi de çıkmaz” dedi. Kalkınmanın önemine dikkat çeken Erdem, ekonomide amacın büyüme değil kalkınma olması gerektiğinin altını çizdi. “Kalkınma mutluluk, eşitlik, adalet. Kalkınma altyapı projeleri, fabrikalar, havalimanları, petrol, maden değildir. Kalkınma kültürdür, kültürle başlar” diyen Erdem, şunları dile getirdi:
“Kalkınma devlet projeleriyle olmaz. Devlet şu projeyi yapsın da ülke kalkınsın, yok böyle bir şey. Kalkınma üretici, yenilikçi bireydir. Herkesin üretici olmasıdır. Herkesin aktif üretime katılmasıdır. Evde oturmakla, memur olmakla kalkınma olmaz. Tarım toplumunun kurumları, kültürü başkadır, sanayi toplumunun kurumları, kültürü başkadır. Sanayi sonrası toplumun kültürü, devlet yapısı farklıdır. Gelişme ve kalkınmanın faktörleri farklıdır. Bakacaksınız şirketiniz, kurumlarınız tarımda mı? sanayide mi? sanayi sonrasında mı? Tarım kültürüne sahip bir girişimci ile sanayi kültürüne sahip bir girişimci farklıdır. Kendimizi tahlil edip, öğrenip değiştirmeliyiz. ”
KEYFİYE HEDİYE EDİLDİ
Toplantı sonunda YÖRSİAD üyesi Murat İlkan Karaduman'ın yaş günü kutlanırken pasta tüm üyelerin alkışları eşliğinde kesildi. YÖRSİAD Başkanı M. Aykut Ege tarafından konuk konuşmacı Erdem’e yörük keyfiyesi, anı kutusu ve plaket hediye edildi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim