“Gidişat hiç iyi değil”
Sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan ATB Meclis üyeleri, yüksek maliyetlerden dert yandı. Alım gücünün düşmesinden dolayı tüketimin azaldığına da işaret eden sektör temsilcileri, gidişatın hiç iyi olmadığına dikkat çekti. Kasapların zor günler geçirdiğini vurgulayan ATB Meclis Üyesi Süleyman Kaçaroğlu, “Kasaplar kötü günler geçiriyor. Dayanabildikleri kadar dayanıyorlar. Gidişatın hiç iyi olmadığını bizler gibi herkes görüyor" dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyeleri sektörleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Yüksek maliyet artışlarının sektörlerinde sıkıntıya neden olduğuna dikkat çeken ATB Meclis üyeleri, hayvancılık ve hayvan ürünlerindeki sıkıntıları anlattı. Kurbanlık fiyatlarının canlı olarak bu yıl 70 liranın altında olmayacağını bildiren Ata Sönmez, artan fiyatlar ve alım gücünün düşmesinden dolayı kurbanlığa fazla talep olmayacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti. “1 litre süt 1 buçuk kilogram yem almalı” diyen Sönmez, hayvancılığın devamı için bu dengenin kurulmasının şart olduğunu vurguladı. Yüksek maliyetler ve satışların düşmesinden dolayı mandıraların kendisini döndüremez durumda olduğunu belirten Ragıp Gök ise, kapanan veya kapanmaya karar veren mandıraların olduğunu açıkladı. Saman miktarında sıkıntı olmadığını belirten Süleyman Ersan ise, yüksek maliyetlere dikkat çekti. Kasapların satışlarının çok düştüğünü belirten Süleyman Kaçaroğlu da, “Kasaplar kötü günler geçiriyor. Dayanabildikleri kadar dayanıyorlar” diye konuştu.
“FİYATLAR GELECEĞİ YERE GELDİ”
Geç de olsa perakende et fiyatlarının arttığına dikkat çeken ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Yapanlar Meslek Komitesi Üyesi Süleyman Kaçaroğlu, "Geçen sene ile bu sene arasında perakende et sektöründe yüzde 100'e yakın artış oldu. Bu geç gelen bir artış. Çünkü, yaklaşık 2 yıldır hayvan üreticileri hep zarar etti. Nitekim hayvan üretiminin azlığından, girdilerin yükselmesinden fiyatlar geleceği yere geldi" şeklinde konuştu.
"GİDİŞAT HİÇ İYİ DEĞİL"
Perakende et satışlarının çok düşük olduğunun altını çizen Kaçaroğlu, "Perakende ve yeme-içme sektörüne yönelik satışlar çok düştü. İşyeri sahiplerinin kazançları düşük. Maliyetler ve masraflar ikiye, üçe katlamış durumda. Kasaplar kötü günler geçiriyor. Dayanabildikleri kadar dayanıyorlar. Gidişatın hiç iyi olmadığını bizler gibi herkes görüyor" dedi.
"KURBANLIK FİYATI 70 LİRANIN ALTINDA OLMAZ"
Geçtiğimiz yıl 30-35 lira arasında olan canlı kurbanlık fiyatlarının bu yıl 70-75 lira olmasını tahmin ettiklerini bildiren ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Yapanlar Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez ise, "Bu yıl 70-75 liranın altında olmaz. Vatandaşların kurbanlık bulmasında sıkıntı olmayacak. Bence kurban talebi olmayacak. 75 liradan 350 kilogram canlı ağırlık hayvan 26 bin 250 lira yapar. 350 kilogram hayvandan 160-170 kilogram karkas çıkar. Birde bunu 5 kişi paylaşacak" dedi. Küçükbaş kurbanlıkların ise yaşına göre 4 ila 6 bin lira arasında satılacağını belirten Sönmez, küçükbaş kurbanlığa daha fazla ilginin olacağına işaret etti.
"1 LİTRE SÜT 1 BUÇUK KİLOGRAM YEM ALMALI"
Hayvancılıkta maliyetlerin yüksekliğine dikkat çeken Sönmez, yemin kilogramının 6 lira olduğunu belirterek, "1 litre süt 1 buçuk kilogram yem almalı. Yani süt en düşük 9 lira olmalı. Ancak 7 buçuk lira. Bu böyle olmaz. Bu bir günde olmadı. 15 yıldır aynı. İleride daha zor günler bizi bekliyor. İster yem fiyatı düşmeli, isterse sütün fiyatı artmalı ama muhakkak 1 litre süt 1 buçuk kilogram yem almalı. Bu dengeyi kurmadığınız sürece hayvancılığı bitirirsiniz" ifadelerini kullandı.
"ÜRETİM ARTARSA ÜLKE KAZANIR"
Hayvancılıkla uğraşanların kazandıkları takdirde daha fazla üretime yöneleceğini vurgulayan Sönmez, "Kazanırsa 10 sığırı olan 5 daha alır 15 olur. Bundan ülke kazanmaz mı? Her bir köylüyü işletme olarak görün. Para kazanırsa topraktaki üretimini artırır. Hayvanla uğraşıyorsa hayvanını çoğaltır" açıklamasında bulundu.
"KAPANAN, KAPANMAYA KARAR VEREN MANDIRALAR VAR"
Süt ve süt ürünleri satışında turizmin açılmasıyla birlikte istenildiği kadar olmasa da hareketlenme olduğunu, ancak perakende de çok büyük düşüş yaşandığını belirten ATB Meclisi ve Belirli Bir Mala Tahsis Edilmiş Gıdaların Ticaretini Yapanlar Meslek Komitesi Üyesi Ragıp Gök ise, "İnsanlar alım gücü düştüğü için yoğurt, peynir ve süt gibi ürünleri almaktan vazgeçiyor. Yüksek maliyetler nedeniyle günlük 10-20 ton süt işlemek mandıraları kurtarmıyor. Kapananlar, kapanmaya karar verenler var" şeklinde açıklama yaptı.
“SIKINTI MALİYETLERDE”
Saman piyasasının verim olarak geçen yıla göre bu yıl biraz daha iyi olduğunu belirten ATB Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Ersan ise, “Saman miktarında bu yıl sıkıntı yok. Sıkıntı maliyetlerde. Geçen sene sezonda mazot 6 liraydı. Bu yıl 24 liraya çıktı. Hammadde, yedek parça, nakliyeyi hesapladığınızda maliyet konusunda bir şey diyemiyorum. Maliyetlerden dolayı geçen sene sezon başında 70 kuruş olan fiyat bu sene 2 lira civarında seyredecek” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim