Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya9 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gündüz: “Hakkınızı arayın”
22 Şubat 2021 Pazartesi 16:57

Gündüz: “Hakkınızı arayın”

Tüketicilere önemli uyarılarda bulunan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicilerin 1 kuruş dahi olsa hakkını araması gerektiğinin altını çizdi.

Tüketicilerin özellikle marketlerde karşılaştıkları sorunlarla ilgili yönelttiğimiz soruları yanıtlayan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, önemli bilgiler paylaştı. Tüketicilerin bilinçlenmesi ve haklarını araması gerektiğinin altını çizen Gündüz, artık hak aramanın ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebildiğine dikkat çekerek herkesin küçük bir bedel de olsa önemsememezlik yapmayarak hakkını aramasını istedi. Gündüz, “Hakem heyetlerini, Ticaret İl Müdürlüğünü, Tarım İl Müdürlüğünü, Sağlık İl Müdürlüğünü veya Zabıtayı ilgilendiren konular var. Hiçbir şey yapamıyorlarsa direkt olarak tüketici derneklerine gelsinler. Biz kendilerine yardımcı olalım. Fiyat farklılıklarını, fahiş fiyat artışlarını hep birlikte durduralım” dedi.

 

“BAKANLIĞIN KURDUĞU SİSTEMDEN YARARLANIN”

Son dönemde sıkça gündeme gelen marketlerdeki aşırı fiyat artışlarıyla ilgili Türkiye’deki ve Antalya’daki tüketici derneklerinin çok hassas davrandığını ve Ticaret Bakanlığı’nı bu konuda bir şeyler yapmaya davet ettiğini belirten Gündüz, Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan ve vatandaşın evden çıkmadan yakın marketlerdeki fiyatları cep telefonundan karşılaştırabileceği yeni sisteme dikkat çekti. Gündüz, “Ticaret Bakanlığımız, marketlerin fiyatlarını kontrol edebilmek ve tüketicilere fiyat artışlarını gösterebilmek için bir sistem kurdu. Tüketicilerin bu sistemden yararlanmalarını istiyoruz. Uygulamayı şimdilik 220 bin kişi indirmiş. Biz milyonlarca kişinin indirmesini beklerdik ama çok az. Tüketicilerimiz kendilerini ilgilendiren birkaç uygulama var, onları indirsinler” dedi. 

 

“ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞI EDİNİLMELİ”

Tüketicilerin etiket okuma alışkanlığı edinmesi gerektiğinin altını çizen Gündüz, şunları dile getirdi:

“Tüketici Yasası’nda Fiyat Etiketi Yönetmeliği var. Etiketler gelişi güzel yazılmakta veya üstü çizilmekte. Marketlerde, market zincirlerde ve pazarlarda hukuk tanımazlık mevcut durumda. Dolayısıyla tüketicilerin etiketlere dikkat etmesi, okuması gerekiyor. Mesela küsuratlara dikkat edilmeli. Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde rakamlar şekil olarak bellidir. Örneğin, 4 lira 50 kuruş ise 50 Kuruş da 4 lira kadar büyük yazılmalı ve bozuk para tüketiciye iade edilmeli. Küsurat küçük yazılmışsa tüketiciyi yanıltmak ve aldatmaya yönelik harekettir. Hakem Heyeti’ne gittiğinizde geri kalan 50 Kuruşun iadesini isteyebilirsiniz. Çünkü, tüketici 4 lira diye o ürüne yöneliyor ve küçük yazıldığı için küsuratını görmüyor. Dolayısıyla algı yaratılmış oluyor. Burada 50 Kuruş tüketiciyi bağlamaz. Tespit edilmesi halinde ilgili kurumlara iletilmeli.”

 

GRAMAJA DİKKAT ÇEKTİ

Alışveriş karşılığında alınan fişin de kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Gündüz, fiyat etiketiyle fişte yazan gram miktarına dikkat çekti. Gofret örneği vererek “Bir gofrette 40 gramı 1 lira diyor. Siz kasaya gittiğinizde 40 gram parası alınıyor ama fişinize ve gofreti çevirip baktığınızda 36 gram yazıyor. Yani fark etmeden gramajla oynanarak size yüzde 10 zam yapılmış oluyor” diyen Gündüz, böyle durumlarda alıcının ihbarda bulunması halinde satıcının müeyyide ile karşılaşacağını belirtti. Ticaret Bakanlığı’nın ihbar hatlarının Alo 174 ve 175 olduğunu hatırlatan Gündüz, bu hatlar üzerinden ihbarda bulunulabileceğini kaydetti.

 

“TİCARİ AHLAKSIZLIKTIR”

Gramaj düşürerek zam yapmanın bir suç olduğunun altını çizen Gündüz, “Ticari ahlaksızlıktır. Etik değil. Burada hem 6502 Tüketici Hukuku hem de Ticaret Bakanlığı’nın uygulamış olduğu bir takım yönetmelikler var. Satıcı ve sağlayıcılar çok yüklü cezalar ödeyebilir. Bakanlık zaten hangi firmalar ne yapmış, fahiş fiyat uygulamış teşhir ediyor ve cezalarını veriyor” diye konuştu.

 

“GEÇERLİ OLAN RAFTAKİ ETİKET FİYATIDIR”

Bir ürünün raftaki fiyatıyla kasadaki fiyatı arasında farklılık olması durumuna da değinen Gündüz, “Örneğin siz, 3 lira 50 kuruşluk bir ürün aldınız. Kasada sizden 4 lira istendi. Raftaki etiket fiyatını verin. Kabul etmiyorsa 4 lirayı da verin. Artık herkeste akıllı cep telefonu var. Ürünün raftaki etiketinin fotoğrafını çekip hemen ihbar hattını arayın. Hakem heyetine giderek fazla ödediğiniz 50 Kuruşun iadesini alabilirsiniz. Çünkü, raftaki etikette ne yazıyorsa tüketici için geçerli olan odur” ifadelerini kullandı.       

 

“BİLİNÇLİ VE HAKKINI ARAYAN TÜKETİCİ OLMALIYIZ, TOPLUMSAL TEPKİ ÇOK ÖNEMLİ”

Tüketicilerin ‘küçük bedel’ diyerek önemsememesinin yanlış olduğunu vurgulayan Gündüz, “Hakem heyetleri artık ücretsiz. Hatta hiç yorulmadan internet üzerinden de şikayetinizi yapabilirsiniz. CİMER üzerinden de yapılabilir. Anında Valiliğe gönderilir ve ilgili kurumlara çağrı yapılır. Artık hak aramanın çok büyük parasal değerleri yok. Hatta hiç parasal değeri yok. Hakem Heyeti’ne bir dilekçeyle veya internet üzerinden yapılabiliyor. Tüketicilerin bilinçlenmesi ve haklarını araması lazım. Bu hep birlikte olursa bir kazanım sağlanır. Toplumsal tepki çok önemli. Toplumsal tepkiyi sağlarsak başarı elde edilir. Bilinçli ve hakkını arayan tüketici olmalıyız. Herkes hakkını arasın. ‘1 kuruştan, 10 kuruştan ne olacak’ demeyin. Herkesin parası var ama enayi yerine konulmak çok kötü” açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1641 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim