"Hayat pahalılığının önüne geçilmeli"
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret ara zammı belli oldu. Dün 3. toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere asgari ücretin yüzde 34 zamlanarak net 11 bin 402 liraya yükseltilmesini kararlaştırdı. Asgari ücret brütü ise 13 bin 414 TL olarak açıklandı. Asgari ücret ara zammının belli olmasından sonra değerlendirmelerde bulunan Türk İş Antalya İl Temsilcisi ve Yol İş Sendikası Antalya 1 No’lu Şube Başkanı Cemil Ünal, önemli olanın bundan sonraki süreçte hayat pahalılığının önüne geçmek olduğunu kaydetti. Ünal, çalışanların alım gücünün korunması için marketler başta olmak üzere denetimlerin artırılması, ulaşım ve kira fiyatlarının kontrol altına alınması gerektiğine işaret etti.
"SATIN ALMA GÜCÜNÜ KORUYACAK TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR"
Enflasyonun, hayat pahalılığının önüne geçilmediği takdirde Temmuz ayından itibaren 11 bin 402 liraya çıkarılan asgari ücretin, bir sonraki zamma kadar fiyat artışlarının gerisinde kalacağına işaret eden Ünal, "Enflasyon olduğu, hayat pahalılığı devam ettiği sürece ücretli çalışanların satın alma gücü yine düşecektir. Bu nedenle çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirlere ihtiyaç var. Önümüzdeki süreçte enflasyon belli bir nokta durursa alım gücümüzü koruruz. Enflasyon belirli bir noktada durmaz ve artmaya devam ederse yapılan ücret artışının bir anlamı kalmıyor. Enflasyon durmadığı müddetçe zammın bir anlamı yok. Bu nedenle, pazardaki, marketteki fiyatların, kiraların, konut fiyatlarının bir an evvel kontrol altına alınmasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
"GIDADAN GİYİME FİYATLAR SIKI DENETLENMELİ"
TÜRK İş Konfederasyonu'nun sürekli araştırma yaparak çarşı pazarın nabzını tuttuğunu, enflasyonun yüksekliğini gündeme getirdiğini hatırlatan Ünal, "Çarşı pazardaki yüksek fiyatlar herkesin malumu. Marketlerde süt ve yumurtadan tutun tüm gıda fiyatlarındaki artışı herkes görüyor. Alış veriş merkezlerinin, marketlerin sürekli fiyat etiketlerini değiştirdiklerini geçmişte gördük. Bunun için gıdadan giyime temel ihtiyaç malzemelerindeki fiyatların sıkı denetlenmesi gerekiyor. Maaşlardaki artışın bir sonraki zamma kadar alım gücünü koruyabilmesi için bu çok önemli. Yoksa çalışan bir sonraki maaşa kadar yine zorlanmaya devam ediyor" şeklinde açıklamada bulundu.
"YÜKSEK KİRALARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"
"Biz her zaman geçmişi ve geleceği göz önüne alarak işçinin hakkını düşünüyoruz" diyen Ünal, yabancı göçünden dolayı kiraların aşırı arttığını hatırlattı. Yüksek kiralar nedeniyle çalışanların barınma sorunlarının ortaya çıktığına işaret eden Ünal, kira fiyatlarının sıkı denetlenerek aşırı artışların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Yüksek kiraların önüne geçilemezse asgari ücretlilerin aldıkları maaş kadar kira ödemeye mahkum olacağına dikkat çeken Ünal, bu konuda ev sahiplerinden de duyarlılık ve hassasiyet beklediklerini kaydetti.
"ULAŞIM FİYATLARI DA ÖNEMLİ"
Ulaşım konusunun da insanların temel ihtiyaçlarından biri olduğunu belirten Ünal, "İnsanların ulaşım için yaptığı harcamalar da bütçelerinde önemli bir yer tutuyor. Emeğiyle geçinenlerin bütçelerinin zorlanmaması için ulaşım fiyatlarının da yükseltilmemesi ve rahat ulaşım için denetimlerin sıkı tutulması gerekiyor" dedi.
"BAYRAMLARDA EN AZ ASGARİ ÜCRET TUTARINDA İKRAMİYE VERİLMELİ"
İşçilerin alım gücünün korunması ve artırılmasıyla ilgili talepleri olduğunun altını çizen Ünal, son olarak bayram ikramiyelerine değindi. İşçilerin rahat bir bayram geçirmeleri için Ramazan ve Kurban bayramlarında en az asgari ücret tutarında ikramiye verilmesini isteyen Ünal, herkesin Kurban Bayramı'nı kutlayarak konuşmasını tamamladı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim