Kasaplar da sıkıntılı
Ekonomik durumu elvermediği için birçok vatandaş evine et alamazken, kasapların da kendilerine göre sıkıntıları var. Hayvancılık sektöründeki kötü gidişata dikkat çeken sektör temsilcileri, et fiyatının yıllar içerisindeki yükselişine işaret ederek, kıymanın 750 liraya çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.
Ekonomik sıkıntı birçok vatandaşın bütçesini aşırı şekilde zorluyor. Yüksek enflasyon karşısında ezilen vatandaşlar, geçimlerini sağlayabilmek için ince hesap yaparken, dengeli beslenme için olmazsa olmaz et fiyatları da el yakıyor. Ekonomisi elvermeyen birçok vatandaş kasaplardaki yüksek fiyatlar karşısında ne yapacağını bilemezken, kasaplar da kendilerine göre sıkıntı içerisinde. Yüksek maliyetlerden dert yanan sektör temsilcileri, etin fiyatının yükselmeye devam edeceğini söyledi. Sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclisi ve 5. Meslek Komitesi (Canlı Hayvan ve Et Ticareti) Üyeleri, içinde bulundukları sıkıntıları anlattı. Fiyat artışlarının adım adım süreceğini belirten ATB Meclis Üyesi Mustafa Cahit Sönmez, kıyma fiyatının 750 lirayı bulacağını söyledi. ATB Meclis Üyesi Mert Sönmez “Önümüz karanlık” derken, ATB Meclis Üyesi Adnan İngeç ise, “Kasapların durumu vahim” ifadelerini kullandı.
“DERDİMİZ ENFLASYON”
“Kasapların durumu vahim” diyen ATB Meclis Üyesi Adnan İngeç, “Fiyatlar 2021’den bugüne kadar katlanarak gidiyor. 2021 yılı Şubat ayında 38 lira olan kesim fiyatı, 2022’de 67 lira, 2023’te 163 lira ve 2024’te 310 lira. Daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Tek derdimiz enflasyonla mücadele. Bu rakamlara bakarsak biraz fantastik gibi gelecek ama seneye ikiye katlarsa 500-600 lira olacak. Bu nereye kadar gidecek? Yemin girdi maliyetleri, döviz kuru endeksi gibi her şey etkiliyor kasapları. Enflasyonla mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“ÜRETİCİ PERİŞAN DURUMDA”
Etin kesim fiyatının 500 liraya gideceğini söylediğinde kendisine bıyık altı gülenlerin olduğunu ifade eden ATB Meclis Üyesi Mustafa Cahit Sönmez ise, “Kesim fiyatları şuan 310 lirayı geçti. Adım adım sezonda, Mart-Nisan gibi 400 lirayı geçer ve 500 liraya doğru gider. Bu karkas, yani kesim fiyatı. Buna dükkan kirası, vergiler, yüzde 20 kemik çıktısı gibi maliyetler de ilave edilecek. Tahmin ediyorum tüketicinin 750 liradan aşağı kıyma alma şansı olmaz. Aile besiciliğini, sütçülüğü bitirdikten sonra etin ayağa kalkması çok zor. Bu işin sonu yok. Dışarıdan et getirmek, ithal etmekle de olmuyor. Şuanda üretici perişan durumda. Kırsalda zaten genç nesil kalmadı. Az bir şey kalmıştı şuanda o da yok” açıklamasında bulundu. Bütün sektörlerde sıkıntı olsa da hayvancılığın daha da sıkıntılı olduğunu kaydeden Sönmez, “Allah yardımcımız olsun” demekle yetindi. Hayvancılığın desteklenmediğini belirterek kredi verilmediğini söyleyen Sönmez, “Artık üvey evlat gibi olduk. Sektörümüz es geçiliyor gibi bir durum var” açıklamasında bulundu.
“ŞUANDA ÖNÜMÜZ KARANLIK”
Gidişatın kötü olduğunu belirten ATB Meclis Üyesi Mert Sönmez ise, bir dönem çok yükselen fiyatların talep olmayınca biraz gerilediğini söyledi. Ramazan ayı öncesinde karkas kesim fiyatının 330 liralara çıkmasının beklendiğini ifade eden Sönmez, “Kıyma fiyatı en aşağı 500-550 liraları bulacak. Bu durum çoğu insanın hayvancılığı bırakmasından kaynaklanıyor. Arzın yetersiz olmasıyla alakalı. Talep çok fazla yok ama arz yetersiz olduğu için fiyat artışları sürekli devam ediyor. Bunun önüne geçmek için hükümet de çalışıyor ama sadece karkas getirerek değil, insanları hayvancılığa yönelterek, hayvancılığı teşvik eden politikalarla düzelebilir düşüncesindeyim. En azından mevcutta hayvancılık yapanların üretimde kalmasını sağlamak gerekiyor. Şuanda sektörün önü karanlık” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim