Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“KÇÖ yıl sonuna kadar uzatılsın”
23 Mart 2021 Salı 16:32

“KÇÖ yıl sonuna kadar uzatılsın”

ATSO 38. Grup Reklamcılık, Fuar ve Organizasyon Hizmetleri, Televizyon ve Radyoculuk Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyeleri, Mart ayı sonunda bitirilecek olan KÇÖ’nün yıl sonuna kadar uzatılmasını istedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meslek Komiteleri aylık olağan toplantılarını gerçekleştirerek, sektörlerinde yaşanan sorunları masaya yatırmaya ve çözüm önerileri sunmaya devam ediyor. Mart ayı olağan toplantısını pandemi nedeniyle elektronik ortamda gerçekleştiren ATSO 38. Grup Reklamcılık, Fuar ve Organizasyon Hizmetleri, Televizyon ve Radyoculuk Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyeleri, pandemi sürecinin devam ettiğine ve ticari hayatın normale dönmediğine dikkat çekerek, özellikle bazı sektörlerin Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ)’ye ihtiyaç duymaya devam ettiğinin altını çizdi. KÇÖ’nün bu ayın sonunda bitirileceğine dikkat çeken üyeler, 2021 yılı sonuna kadar uzatılması gerektiğini kaydetti. İkinci el cep telefonu satışında yüzde 18’lik KDV’yi ödemek istemeyen tüketicilerin belgesiz satış yapan satıcılara yöneldiğine ve bunun da vergisini ödeyen işletmeler için haksız rekabetten dolayı müşteri ve pazar payı kaybına neden olduğunu belirten ATSO 23. Grup Elektronik Ürünler ve Telekomünikasyon Meslek Komitesi üyeleri ise, ikinci el cep telefonu satışında KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini istedi.

 

“KÇÖ’YE İHTİYACI OLAN FİRMALAR VAR”

Covid-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin 31 Mart’ta sona ereceğini hatırlatan ATSO 38. Grup Reklamcılık, Fuar ve Organizasyon Hizmetleri, Televizyon ve Radyoculuk Faaliyetleri Meslek Komitesi üyeleri, salgın sürecinin devam ettiğine dikkat çekti. Ticari hayatın da tam anlamıyla normale dönmediğinin altını çizen üyeler, mali durumu sonradan bozulan ve kısa çalışma ödeneğine ihtiyacı olan firmaların bulunduğunu bildirildi.

kco-38-1280x640.jpg

“YIL SONUNA KADAR UZATILMALI”

KÇÖ’nün özellikle pandemi döneminde hiç iş yapamayan fuar, kongre ve organizasyon firmaları ile birlikte reklam ajansları ve açık hava reklamcılarına da verilmesi gerektiğini vurgulayan komite üyeleri, uygulamanın yeni başvuruları da kapsayacak şekilde tekrar hayata geçirilmesi ve süresinin de 2021 yılı sonuna kadar uzatılması gerektiğini dile getirdi. Komite üyeleri, konunun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) aracılığıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yazı yazılarak bildirilmesine karar verdi.

 

İKİNCİ EL CEP TELEFONU SATIŞLARINA DİKKAT ÇEKTİLER

Üyelerden gelen talepleri değerlendiren ATSO 23. Grup Elektronik Ürünler ve Telekomünikasyon Meslek Komitesi üyeleri ise, ikinci el cep telefonu satışlarına dikkat çekti. Mevcut yasal düzenlemeler gereğince sıfır cep telefonlarında olduğu gibi, ikinci el telefon satışlarında da yüzde 18 KDV alındığını, söz konusu durumun hem sektörde faaliyet gösteren firmalar hem de devlet için olumsuzluk teşkil ettiğini ifade eden üyeler, normal koşullarda ikinci el cep telefonu alış ve satışlarında yapılan ticaretin kayıt altına alınabilmesi için tüketiciden ikinci el cep telefonu alan bir işletmenin ürünü aldığı esnada gider pusulası düzenlediğini, satış esnasında ise alıcı adına fatura düzenleyerek ürünün müşteriye teslim edildiğini belirtti. İşletmelerin çoğunun bu satışları belgesiz olarak yaptığını ileri süren üyeler, belgesiz yapılan satışların KDV oranının yüksek olmasından kaynaklandığını kaydetti.

ikinci-el-cep-telefonu-23-1280x621.jpg

“KAYIT DIŞILIĞA YOL AÇIYOR”

KDV nedeniyle ortaya çıkan yüzde 18’lik farkı ödemek istemeyen tüketicilerin belgesiz ve dolayısıyla KDV’siz satış yapan satıcılara yöneldiğine işaret eden Komite üyeleri, bu durumun vergisini ödeyen işletmeler için haksız rekabetten dolayı müşteri ve pazar payı kaybına neden olduğunu söyleyerek alım-satım sonucu elde edilen kazançtan daha yüksek vergiler ödendiğini belirtti. Türkiye’de 2’nci el piyasasının en yoğun olduğu sektörlerin başında mobil iletişim sektörünün geldiğini açıklayan Komite üyeleri, yüzde 18 KDV oranının vergide kayıt dışı kanalın oluşmasına yol açtığını, dolayısıyla böylesine büyük bir pazarın ülkeye vergisel katkısının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

 

“KDV YÜZDE 18’DEN YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLSÜN”

Yüzde 18 KDV oranının indirilmesinin ikinci el satış pazarının büyümesini ve yasal zeminde yapılabilmesini sağlayacağına dikkat çeken üyeler, ikinci el cihaz pazarının legalleşerek devletin yüksek oranda vergi geliri elde edebileceğini belirtti. Böylece pazardaki kayıpların büyük ölçüde ortadan kalkacağını ifade eden üyeler, vergi oranının düşürülmesiyle kayıt dışı satış yapılan ürünlerden kaynaklı tüketici mağduriyetinin de sona ereceğine işaret etti. İkinci el cep telefonu satışlarında KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesini isteyen üyeler, TOBB aracılığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verdi. Komitelerden gelen talep ve önerileri dikkate alan ATSO Yönetim Kurulu ise, her iki konuyla ilgili gerekli girişimleri başlattı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2126 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim