Kepez’de muhtarlar tek yumruk
2’si kadın 68 muhtarın bulunduğu Antalya’nın Kepez ilçesinde, Kepez Muhtarlar Derneği Başkanlığına Emek Mahalle Muhtarı Süleyman Kabaağaç seçildi. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi de olan Kabaağaç ile muhtarların sorunlarını ve yapılması gerekenleri konuştuk. Yeni görevi ile ilgili yapacağı çalışmalardan da bahseden Kabaağaç, kendisine destek veren muhtarlara ve önceki Başkan Feyzullah Büyükkeleş'e teşekkür etti. Kabaağaç, tek liste ile göreve seçilmesinin, birlik ve beraberliğin göstergesi anlamına geldiğini ifade etti. Dernek binasını faal duruma getireceklerini bildiren Kabaağaç, ilçedeki muhtarlarla sık sık biraraya geleceklerinin altını çizdi. Eleştiriye her zaman açık olduğunu bildiren Kabaağaç, muhtarların gece-gündüz her zaman kendisine ulaşabileceğini söyledi. Hizmet için göreve seçildiğini vurgulayan Kabaağaç, sorunları çözmek için koşturacağını dile getirdi. Kabaağaç, muhtarlar olarak asla siyaset yapmak değil, siyaset üstü olmak istediklerini kaydetti.
"BİZİ TAKDİR EDİYORLAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"
5 dönemdir Emek Mahallesi Muhtarlığı yapan Kabaağaç, “İlk 2 dönemdeki seçimlerde karşımıza rakip çıktı ama son 3 dönemdir rakip olarak aday çıkan olmadı. Bu da mahallemize verdiğimiz hizmetten dolayı olacak ki bizi takdir ediyorlar, ödüllendiriyorlar diye düşünüyorum" dedi.
"BİRLİK VE BERABERLİĞİN GÖSTERGESİ"
Ortak kararla tek aday olarak Kepez Muhtarlar Derneği Başkanlığı görevine seçilmesinin de kendisi için Kepez'de birlik ve beraberliğin göstergesi anlamına geldiğini söyleyen Kabaağaç, "Hepimiz biriz. Tek yumruk olduk. Amacımız asla bağcı dövmek değil, üzüm yemek. Derneğimiz zaten Birlik, Beraberlik ve Dayanışma Derneği olarak geçiyor. İlçemizde kendi sorununu çözemeyecek muhtarımız yok. Her muhtar kendi mahallesinin lideri ama birlik, beraberlik içerisinde çözülemeyecek hiçbir sorun yok" açıklamasında bulundu.
"DERNEĞİMİZİ DAHA FAZLA ÖN PLANA ÇIKARMAK İSTİYORUZ"
Kepez’in hem nüfus bakımından hem de seçmen sayısı olarak Antalya'nın en büyük ilçesi olduğunu belirten Kabaağaç, “Derneğimiz de çok büyük ama daha da büyütmeyi, isminin daha fazla ön plana çıkmasını, daha etkili olmasını istiyoruz" diye konuştu.
"ÖNCELİKLE DERNEĞİMİZİN VARLIĞINI TANITMAK İSTİYORUZ"
Farklı bir dernek anlayışıyla hizmet edeceklerinin altını çizen Kabaağaç, "Hareketlilik, canlılık, gerekirse rekabet katacağız. Siyaset ayırmaksızın herkese eşit yakınlıkta ve uzaklıkta olacağız. Bunun göstergesi olarak da Kepez Belediyemizden başlayarak Büyükşehir ve Muratpaşa, AESOB, Kepez Kaymakamımızı ziyaret ettik. Randevumuzu istedik Valimizi de ziyaret edeceğiz. Öncelikle derneğimizin varlığını belediyelerimize, üst düzey bürokratlarımıza tanıtmak istiyoruz. Muhtarlar olarak ziyaretlerimizde isteklerimizi de dile getiriyoruz" şeklinde konuştu.
“ÖNCELİK İSTİYORUZ”
Vatandaşların, muhtarların hem muhtarlıkta oturmasını hem de kurumlara giderek hizmet yapmasını istediklerini söyleyen Kabaağaç, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin'i ziyaretlerinde bu konuya dikkat çekerek öncelik istediklerini bildirdi. Kabaağaç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımız haklı ama bir kuruma gittiğimizde muhtarlık boş kaldığında sitem ediyorlar. Antalya eski valilerinden Alaaddin Yüksel zamanında yayınlanmış bir genelge var. 'Muhtar görevi ifa ettiği sürece, muhtarlıkla ilgili işlerinde kurum ve kuruluşlar muhtarlara öncelik tanısın' şeklinde. Bu genelgeyi Kaymakamımıza hatırlattık ve Kepez'deki muhtarlara işlemlerde öncelik tanınmasını istedik. Muhtarlara; muhtarlık ve mahalleleriyle ilgili işlerde öncelik tanınsın, pozitif ayrımcılık yapılsın istiyoruz."
"İNSANLARIN DERTLERİYLE DERTLENİYOR, HÜZÜNLERİYLE HÜZÜNLENİYORUZ"
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'den de istekte bulunduklarını bildiren Kabaağaç, "'Gözlerimiz hizmete doydu ama ruhumuzu doyurmanızı istiyoruz' dedik. Bildiğiniz gibi muhtarlıklar dert dinleme makamı. Yerelde insanların ilk ulaştıkları yerler genellikle muhtarlar. Onların dertleriyle dertleniyor, hüzünleriyle hüzünleniyor, sorunlarıyla sorunlanıyoruz. Dolayısıyla zaman zaman muhtarların da psikolojik desteğe ihtiyacı oluyor. Bundan dolayı bir gezi düzenlenmesini istedik" şeklinde konuştu. Tütüncü'den Derneği daha aktif hale getirmek için sekreterya konusunda yardımcı olmasını da istediklerini açıklayan Kabaağaç, telefon, internet, vatandaşların sorunlarının çözümü, muhtarlarla gruplar halinde toplantı yapılması gibi konularda da talepte bulunduklarını bildirdi. "Muhtar dostu" olduğunu belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'ten de yardım konusunda söz aldıklarını belirten Kabaağaç, hizmetler konusunda Muhtar Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Yılmaz'a verdiği talimatın kendileri için önemli bir adım olduğunu kaydetti. ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt ile de görüştüklerini bildiren Kabaağaç, muhtarlarla toplantı yapılmasının sözünü aldıklarını açıkladı.
“SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN KOŞTURACAĞIZ”
Dernek olarak ilçedeki muhtarların sorunlarını çözmek için imkanlar ölçüsünde makul ve mantıklı olan her şey için koşturacaklarını söyleyen Kabaağaç, ilçede zaman zaman imar ve mülkiyetle ilgili sorunların yaşandığını belirtti. İlçede hızı biraz yavaşlasa da yapılaşmanın yoğun olduğuna işaret ederek altyapı sorunlarının çok fazla yaşandığına dikkat çeken Kabaağaç, altyapının inşaatlar yapıldıktan sonra gelmesinin Türkiye’nin acı bir gerçeği olduğunu söyledi.
“657’NİN SAĞLADIĞI HAKLARDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ”
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Üyesi olduğunu da hatırlatan Kabaağaç, muhtarlıkta yasal bir çalışma saatinin olmadığına dikkat çekti. 24 saat esasına göre çalıştıklarını belirten Kabaağaç, şunları dile getirdi:
“Bir devlet memuru gibi sabah 8, akşam 5 çalışmıyoruz. Gece saatinde polis de, zabıta da vatandaş da arayabilir. Tek çalışma saati olmayan kurum muhtarlık. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na yarı yarıya tabiyiz. Hem seçilmiş hem de devlet memuruyuz. 657’ye tabi isek memurların yararlandıkları hakları istiyoruz, tabi değilsek 657’den neden yargılanıyoruz? Bir suç işlediğimizde devlet memuru kapsamında yargılanıyoruz. Devlet memurları belli bir süreden sonra yeşil pasaport hakkına sahipler ama biz değiliz. Yeşil pasaport hakkından faydalanamıyoruz. Memurlar gibi muhtarların da yıllık izin hakları olmalı. Kadın muhtarlarımız hamilelik izin sürecinde devlet memurları gibi değiller.”
“SEÇİLME USULÜ DEĞİŞMELİ”
Muhtarların seçilme usulünün de değişmesi gerektiğini belirten Kabaağaç, şunları dile getirdi:
“Anayasa’nın ilk belirlediği Muhtarlık Yasası ile yönetiliyoruz. Mesela, şuanda muhtar adayı olmak için herhangi bir kuruma, Seçim Kurulu’na müracaat etmeye gerek yok. Kırtasiyeden bastırılan oy pusulası ile aday olunabiliyor. Türk vatandaşı mısın? Askerliğini yapmış mısın? Sabıka var mı? Okur yazar mısın? Diploma var mı? Bunların hiçbiri sorulmaksızın aday olabiliyorsun. Bunlar seçildikten sonra soruluyor. Bu şartları taşımıyorsa bunlar devletimize bir külfettir. Bunun öncesinde yeterlilik belgesi olmalı. Adayların üzerindeki kağıt masraflarını kaldırmak, adayın kim olduğunu göstermek adına da adayların önceden müracaat edip oy pusulasında fotoğrafıyla yer alması gerekiyor. Böylece okuma yazması olmayan kişilere de fotoğrafı görerek oy kullanma imkanı sağlanabilir. Muhtar adaylarının oy pusulalarının kaybolması gibi olaylar da ortadan kalkmış olur.” HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim