Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“KOBİ’ler ekonominin lokomotifi”
15 Eylül 2019 Pazar 17:09

“KOBİ’ler ekonominin lokomotifi”

Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon KOBİ bulunduğunu bildiren TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, KOBİ’lerin ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu kaydetti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), KOBİ’lerin faaliyetlerini dijital ortama taşımalarına destek olmak amacıyla İşimi Yönetebiliyorum projesini hayata geçirdi. Türkiye’den 27 bankanın bir araya gelerek desteklediği program ile 3 yılda 3 bin KOBİ’ye ulaşılması hedefleniyor. Adana’da başlayan projenin ulusal tanıtım startı Cuma günü Antalya şehir merkezindeki bir otelde düzenlenen eğitim toplantısıyla verildi. Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan, Visa Genel Müdürü Merve Tezel, TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, UNDP Temsilcisi Claudio Tomasi, iş dünyasının önde gelenleri ve banka temsilcileri katıldı.

sam_9567.jpg

“EKONOMİNİN ANA DİNAMOSU KOBİLER”

Toplantının ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan, 13 dernek ve 2 bin iş insanıyla çözüm odaklı işbirliği gerçekleştiren BAKSİFED’in bölgenin en etkili iş dünyası kuruluşlarından biri olduğunu söyledi. Ekonominin ana dinamosu olan KOBİ’lere odaklanan ve sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen İşimi Yönetebiliyorum Projesi’nin önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını belirten Erdoğan, ülkenin sürdürülebilir kalkınmasının ve küresel rekabet gücünün KOBİ’lerle artacağının altını çizdi.

 

“REKABETÇİLİKTE 8’NCİYİZ”

İller Arası Rekabetçilik Endeksi 2018 verilerine göre Antalya’nın 8’nci sırada yer aldığına dikkat çeken Erdoğan, “Bacasız sanayi turizmin yanında tarımsal üretim ve tarımsal sanayiyle bölgeye, ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor” dedi ve Antalya’nın, son 20 yılda gerçekleşen turizm yatırımlarıyla  dünyanın önemli turizm merkezleri arasında yer aldığını kaydetti.

sam_9560.jpg

“KOBİ’LERİMİZİN GELECEĞİNİN HAZIRLANMASINDA OLUMLU”

“Günümüzde sürdürülebilir kalkınmanın yerelden başladığını ve kentlerin marka gücüyle, ülkelerin rekabetçiliğine katkı yaptığı gerçeğini göz ardı etmeden hareket etmek zorundayız. Bu gerçekten hareketle öncelikle özel sektörün yetkinliğini, günümüzün dijitalleşen dünyasında hazırlamak zorundayız” diyen Erdoğan, şunları dile getirdi:

“Ekonominin en kırılgan yapıları olan KOBİ’lerin direncini artırmak hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük önem taşıyor. Bunu gerçekleştirmenin yolu da KOBİ’lerimizin öncelikle işini yönetebilmesini sağlamaktan geçiyor. İşimi Yönetebiliyorum Projesi; özel sektör, sivil toplum ve kamunun biraraya geldiği bir model. Özel sektörün yerel kalkınmaya katkısını artıracak proje, Antalya iş dünyasının ve özellikle KOBİ’lerimizin geleceğinin hazırlanmasında olumlu olacak. Projenin yerel kalkınmayı ve rekabetçiliği geliştirmesinde işletmelerimize, dijital devrimin hız ve verimlilik esaslı yetenekler kazandıracağına inanıyorum. Projenin ulusal tanıtımının kentimizden başlatılmasını da anlamlı ve değerli buluyorum.”

 

“KOBİ’LER İÇİN KOLLARI SIVADIK”

Projenin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ise, şunları ifade etti:

“KOBİ’ler dünyadaki şirketlerin yüzde 90’nını oluşturuyor. İstihdamın yüzde 50 ila 60’nı sağlıyor. Dolayısıyla sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında çok önemliler. Dünyada ticaret çok hızlı değişiyor. E-ticaret hızla büyüyor. E-ticarete girebilen firmalar yeni müşteriler ve pazarlara ulaşabiliyor. Bu konuda kendilerini geliştiremeyenlerin rekabetçi kalmaları her geçen gün zorlaşıyor. Sosyal sorumluluk kapsamında KOBİ’ler için kolları sıvamaya karar verdik. Bu ekosistemin önemli bir oyuncusu olan Visa dünya çapında 200’ü aşkın ülkede, 16 bin banka ve finansal kuruluş iş ortaklığında 3,4 milyar Visa logolu kartı 54 milyon iş yeri ile buluşturan bir ticaret ağını temsil ediyor. Visa olarak sadece bireylerin değil, işletmelerin de kolay ve güvenli bir şekilde ödeme alabilmesi için bir güven sistemi işletiyoruz. Sunduğumuz yeni nesil ürün ve çözümlerle ticaretin kolaylaşmasını sağlıyoruz. İşimi Yönetebiliyorum projesiyle KOBİ’lerin uzun vadeli planlama yapan, hedeflerini, performans göstergelerini belirleyen ve bunları bir iş geliştirme planı çerçevesinde takip eden bir yapıya sahip olmalarını sağlarken, hızla gelişen ve dijitalleşen ticaret dünyasına adapte olmaları için de gereken donanımı sağlamak istiyoruz.”

sam_9572.jpg

“KOBİ’LERİN YÜZDE 70’İ PERFORMANS TAKİBİ YAPIYOR”

Türkiye’deki KOBİ’leri anlayabilmek için bir araştırma yaptıklarını bildiren Tezel, bu araştırma ile ilgili bilgileri paylaştı. Tezel, “KOBİ’lerimizin yüzde 92’si satış tahsili yapıyor. Yüzde 90’ı nakit akışını izliyor. Yüzde 85’i kârlılığını takip ediyor. Fakat yüzde 70’i performans takibi yapıyor. Takip edenlerin yüzde 91’i bu değerlendirmeleri çalışanlarıyla paylaşmıyor. Daha çok yöneticilerin takip ettiği bir gösterge var. E-ticaret tarafına baktığımızda yüzde 50’sinin internet üzerinden satışı yok. Yüzde 60’ı da internet üzerinden alım yapmıyor. Daha çok konvansiyonel yöntemlerle devam ediyor. Yüzde 75 oranında sosyal medya kullanılıyor. Yüzde 67’sinin web sitesi var. Yaklaşık yüzde 55’i dijital reklam, pazarlama kullanmıyor” diye konuştu. Tezel, hedeflerinin KOBİ’lerin çağdaş dünyada yeniliklere ayak uydurmasını sağlamak olduğunu da vurguladı.

 

“KOBİ’LERİN VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ”

Dünyada dijitalleşmenin yarattığı büyük devrimin alışılmış kalıpları yok ettiğini kaydeden TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise, geleneksel modellerin artık tarihe karıştığını, yeni iş yapma ve üretim modellerinin, ülkelerin rekabetçiliğini yeniden şekillendirdiğini söyledi. “Günümüzün küresel rekabetçiliğinde, ülkelerin yanı sıra kentler, sektörler ve işletmeler kora kor bir yarış içinde” diyen Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hız ve verimlilik esaslı dijital dönüşüm süresi, bu yarışın belirleyici unsuru olurken, yerelde bunun belirleyici aktörü ise KOBİ’ler olacak gibi görünüyor. Bu yarışta Türkiye olarak, ekonomimizin dinamosu KOBİ’lerimizin, rekabetçilik gücünü, nitelikli insan kaynağı kapasitesini, yönetişimden üretim ve ihracata uzanan değer zincirinde, yüksek teknoloji kullanımı ile yüksek verimlilik ve yüksek katma değer yaratmalarını sağlamalıyız. KOBİ’lerimizin verimliliğini artırıp, dijital dünyayı doğru ve etkin okumalarını sağlayarak, geleceğin dünyasına hazırlamak, ekonomimizin, sürdürülebilirlik anahtarıdır. İşini değer yaratarak büyüten işletmelerimizin sadece nitelik değil, niceliklerini geliştirmek üzere faydalı projeleri hayata geçirmesi gerekiyor. Küresel sorunlar, kapsayıcı iş birlikleriyle çözümleri de beraberinde getiriyor.”

 

“EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ”

Kalkınma Ajanslarının bulundu her yerde olan TÜRKONFED’in 26 bölgesel, 3 sektörel federasyon ve 251 dernekle ülkenin en yaygın KOBİ ağına sahip bir sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayan Turan, İşimi Yönetebiliyorum Projesi’nin değer yaratacağını söyledi. Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon KOBİ bulunduğunu bildiren Turan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu KOBİ’lerimizin yüzde 13’ü sanayide, yüzde 9’u tarımda, yüzde 51’i perakende ile ticarette, geri kalanları ise diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 900 bin potansiyel ihracatçı KOBİ’miz var. 65 bini ise ihracat gerçekleştiriyor. Bunlardan 15 bini sürdürülebilir şekilde ihracat yapabiliyor. Bunların da büyük bir bölümü KOBİ değil. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’u aile şirketi. İstihdamın yüzde 72’si, katma değerin yüzde 54’ü, ihracatın yüzde 55’i, toplam cironun yüzde 62’si, brüt yatırımların ise yarısını oluşturuyor. Bu veriler, KOBİ’lerimizin, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu gösteriyor. O nedenle, yaklaşık 1 milyona yakın, ihracat yapma potansiyeli olan KOBİ’lerimizin yetkinliklerini ve kapasitesini geliştirmek, 4 farklı alanda kalkınma dinamiklerine destek sağlıyor. Kentlerin rekabetçiliğine katkı yapan KOBİ’lerimiz aynı zamanda yerel ve bölgesel kalkınmaya destek verdiği gibi Türkiye ekonomisine hem ulusal hem de uluslararası düzeyde katma değer yaratıyor.”

sam_9579.jpg

DİJİTALLEŞME VURGUSU

Parasal genişlemenin yaşandığı 2008 yılından sonra ülkede son 10 yılda anlamlı bir değişim görülmediğini ifade eden Turan, “Bu durum bizlere işletmelerimizin ve ekonomimizin verimliliğini artırmadığımızı gösteriyor. Yüksek teknoloji kullanımı ve yüksek verimlilikle yüksek katma değerli ihracat ancak KOBİ’lerin yetkinliklerinin geliştirilmesiyle mümkün. KOBİ’lerin teknoloji odağında değişen rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri, nitelikli insan kaynağından üretim ve ihracata kendi değer zincirlerini dönüştürmelerinde önem kazanıyor. Üretim ve sanayinin dijitalleşme çerçevesinde şekillendiği günümüzde KOBİ’lerimizi dijital dünyaya hazırlamak, rekabetçi ve güçlü Türkiye hayalimizin en önemli aşamasını oluşturuyor” ifadelerini kullandı. 

sam_9581-001.jpg

KÜRESEL ÇAPTA BİR MODEL OLABİLİR”

İşimi Yönetebiliyorum Projesi’nin küresel çapta bir model haline gelebileceğini dile getiren Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilci Vekili Claudio Tomasi de, projenin KOBİ’ler için yeni teknolojiler, piyasa verilerine ve müşterilere daha ucuza ulaşabilme, finansmana erişimde yeni yollar bulma, daha hızlı tanınırlık ve saygınlık elde etme fırsatları sunduğunu söyledi. Her KOBİ’nin fırsatlardan otomatik olarak yararlanma imkanı bulmadığına işaret eden Tomasi, dönüşüme ayak uyduramayan firmaların dijital çağa uyum sağlamakta zorlanacağını vurguladı. Dominant oyuncuların kontrolüne giren yeni piyasa şartlarında oluşan platform ekonomisinin, KOBİ’leri daha kırılgan hale getirdiğinin dikkatlerden kaçırılmaması gerektiğini kaydeden Tomasi, iş dünyasında oluşacak ekosistemlerin, her ölçekten şirketin yeni teknolojilerle ve dijital dönüşümle uyum içinde evrilmesinde etkili olabileceğini söyledi.

 

KONFERANS VE EĞİTİMLERLE DEVAM EDECEK

İşimi Yönetebiliyorum Projesi; yıl sonuna kadar Bursa, İstanbul, Mardin ve Denizli olmak üzere 4 ilde konferans ve eğitimler ile devam edecek. Eğitim programı Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan proje, KOBİ’lerin dijital dünyayı tanımalarını ve rekabet üstünlüğü elde edebilmek için doğru stratejileri oluşturabilecek gerekli donanımı kazanmalarını sağlanacak. Gerçekleştirilecek eğitimlerde KOBİ’ler temel muhasebe, mali tablolar, mali analiz ve teknikleri, dijital pazarlama, e-ticaret, yenilikçi iş modelleri hakkında kapsamlı bilgi edinme şansı bulacak. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2802 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim