Bugün 20 Nisan 2025 Pazar
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4074.566
    %0.00
  • Dolar
    37.9464
    %0.00
  • Euro
    43.137
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONYSİAD üyelerine ilk yardım eğitimi
11 Ocak 2023 Çarşamba 17:04

KONYSİAD üyelerine ilk yardım eğitimi

2023 yılının ilk toplantısını gerçekleştiren KONYSİAD, “Hayatta Kal” diyerek üyelerine ilk yardım eğitimi verdi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, KONYSİAD üyelerine herhangi bir acil durumda

2023 yılının ilk toplantısını gerçekleştiren KONYSİAD, “Hayatta Kal” diyerek üyelerine ilk yardım eğitimi verdi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, KONYSİAD üyelerine herhangi bir acil durumda yapılması gereken ilk yardımı uygulamalı olarak anlattı.

 

Konyaaltı Sanayici  ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD), 2023 yılının ilk olağan toplantısını şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirdi. KONYSİAD üyelerinin 2023 yılının ilk toplantısının konuğu Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete oldu. “Hayatta Kal” başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda Çete, herhangi bir acil durumda yapılması gereken ilk yardımla ilgili KONYSİAD üyelerine uygulamalı bilgi verdi. Çete, ilk yardımı “Kişinin bilincini değerlendir, yardım iste, solunumu değerlendir, 30 kalp masajı yap, hava yolunu aç, soluk ver ve otomatik ekstemal defibrilatör cihazı” olarak özetledi. Toplantıda ayrıca yeni üyelere plaketleri takdim edildi. Yeni üyelere hayırlı olsun dileklerini ileten KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, 2023 yılının da herkese sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diledi. Kaplan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle de tüm gazetecileri kutladı. Toplantıya üyelerin yanı sıra Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten de katıldı.

sam-9913.jpg

DOĞRU İLK YARDIMIN ÖNEMİNİ VURGULADI: “İLK 5 DAKİKADA BİRŞEYLER YAPILMALI”

Doğru ilk yardımın hayat kurtardığının altını çizen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, ilkyardım eğitiminin uzun bir eğitim olduğuna dikkat çekerek, kısa eğitimlerle farkındalık yarattıklarının altını çizdi. “Doğru müdahale yapabilirsek, kısa sürede gerekli ilk yardımı gerçekleştirebilirsek o kişiyi hayatta tutabiliriz” diyen Çete, ambulans gelinceye kadar yapılacak doğru ilk yardımın önemli olduğunu vurguladı. Oksijensiz kaldığında 1-2 dakikada beyinde hasarın başladığını, 5’inci dakikadan sonra geri dönümsüz hasarın meydana geldiğini söyleyen Çete, “7’inci dakikadan sonra artık müdahale etsek de o kişiyi eski hayatında olduğu gibi geri döndürme şansımız olmuyor. İşte o ilk 5 dakikada bir şeyler yapılması lazım” dedi.

 

“AMAÇ, KALBİ VE SOLUNUMU DURAN BİRİNİN HAYATTA KALMASINI SAĞLAMAK”

Bunun için temel yaşam desteği eğitimleri verildiğini belirten Çete, eğitimlerde bir kişinin kalbinin ve solunumunun durduğunun nasıl anlaşılacağının, neler yapılması gerektiğinin anlatıldığını açıkladı. Temel yaşam desteğinde amacın solunumu ve kalbi duran birinin hayatta kalmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Çete, “Kalbine, en önemlisi beynine oksijeni gönderebilmek” diye konuştu.

sam-9939.jpg

“HASTANEYE GELENE KADAR NE YAPILDIĞI ÖNEMLİ”

Yaşam zincirindeki her bir halkanın çok önemli olduğunu bildiren Çete, şunları söyledi:

“Bu halkalardan birisi bile eksikse, alanda hayatını kaybetmiş bir bireyin nörolojik olarak sağlam bir şekilde hayatına devam etme şansı azalıyor. Bu halkanın her birisi önemli. Bu halkanın sadece birisinde hastanelerde biz sağlık çalışanları varız. Birinci halkada 112’nin aktive edilmesi, ikinci halkada alandaki kişinin olaya müdahale etmesi, üçüncü halkada otomatik ekstemal defibrilatör cihazının kullanılmaya başlanması, dördüncü halkada hastanın transportu ve hastaneler geliyor. Hayatta kalım için hastaneler bir yerde önemli. Hastaneye gelene kadar ne yaptığımız da çok önemli. Eğer hastane öncesinde iyi uygulama olmazsa hayatta kalım oranlarını istediğimiz kadar artıramıyoruz maalesef. O nedenle toplumun eğitimi, bilinçlendirilmesi önemli.”

sam-9964.jpg

“OLAY YERİ GÜVENLİĞİ, HASTANIN TANINMASI VE MÜDAHALE”

Herhangi bir acil durumda öncelikle olay yerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirten Çete, “İkinci olarak hastanın tanınması var. Üçüncü olarak müdahale geliyor. Önce kalp ve dolaşımın, sonra hava yolunun sonra da solunumun müdahalesi var. Son olarak da otomatik ekstemal defibrilatör cihazının kullanılması” dedi.

                                        

UYGULAMALI ANLATTI

Yapılması gereken müdahaleyi maket üzerinde uygulamalı olarak gösteren Çete, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ekip çalışmasıyla hayatta kalma oranlarını daha çok artırabiliyoruz. Ekip çalışmasından kastımız birinin masaj yapması, birinin solunum desteğinde bulunması, birinin de defibrilatör cihazını kullanması. Öncelikle çevre güvenliği değerlendirilmeli. Çevre güvenliği ilk yardımcının kendi güvenliği için önemli. İkinci olarak hastanın yanıtı değerlendirilmeli. Hastanın yanına oturup omuzlarından sarsarak ‘İyi misin?’ diye sorulmalı. Hasta yanıt veriyorsa yaşıyor, hava yolu açık, beynine kan gidiyor demektir. Kalp krizi geçiriyor, başka sorunları olabilir ama o anda iyidir. Hemen ambulans çağırılır ve duygusal destek verilir. Ancak hiçbir yanıt yoksa bilinci kapanmış demektir. Bu durumda hemen yardım istenerek birinin 112’yi araması sağlanır. Ambulans gelene kadar temel yaşam desteği uygulanır. Hastanın soluyup solumadığı değerlendirilir. Kulağınız ve yanağınız hastanın ağız ve burnuna yakın şekilde nefesini hem dinleyecek, hem hissedecek hem de bakacaksınız. Bunun için 10 saniye ayırabilirsiniz. Solunum yoksa göğüs basısına başlanır. Kalp masajı yapılırken hasta sırt üstü sert bir zeminde yatıyor olmalı. Dakikada 100-120 hızında, doğru yere, güçlü ve düzenli basılmalı. Güçlü basmak, göğüs kafesinin 4-5 santim içeri çökmesi demektir. 30 bası 2 solunum yapılmalı. 2 dakika sonunda hasta yeniden değerlendirilir. Eğer varsa 2 dakikada bir basan kişi değiştirilmeli. Hava yolu açık olmalı. Hava yolu kapalıysa, hastanın bir el alnında diğeri çenesinin altında çene yukarı baş geriye doğru alınarak hava yolu açılır. Ağızdan ağza veya ağızdan burna 2 soluk verilir. Bunun için ilkyardım çantalarında bulundurulacak maskeler de kullanılabilir. 30 masaj 2 soluk uygulanır.”

sam-9974.jpg

“SOLUNUM VARSA HASTA İYİLEŞME POZİSYONUNA ALINIR”

Çete, hastadan cevap geliyor ve solunumu varsa hastanın yan çevrilerek iyileşme pozisyonuna alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

DEFİBRİLATÖR CİHAZINI ANLATTI

Hasta değerlendirilirken otomatik ekstemal defibrilatör cihazının kullanılmasının önemine de dikkat çekerek bu cihazların kullanımı sayesinde hayata dönme oranlarında belirgin bir artışın olduğunu söyleyen Çete, cihazın kullanımını da uygulamalı olarak gösterdi.

untitled-1-copy-089.jpg

PLAKET VERİLDİ

Toplantı sonunda Çete’ye günün anısına plaket verildi. Toplantı hep birlikte fotoğraf çekimiyle sona erdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2220 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim