Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya9 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Köylülerin imza kampanyası devam ediyor
16 Şubat 2021 Salı 14:53

Köylülerin imza kampanyası devam ediyor

Kaş ilçesine bağlı Ahatlı Köyü’nde gerçekleştirilen kızılçam ağaçlarının kesimini durdurmak isteyen köylülerin change.org üzerinden başlattığı imza kampanyası devam ediyor. Kampanyaya şimdiye kadar 2 binden fazla kişi imza attı.

Kaş ilçesi Ahatlı Mahallesi’nde (Köyü), yaşam kaynakları olan kızılçam ağaçlarının düz kesim yöntemiyle kesilmesini durdurmak isteyen Ahatlı Mahallesi sakinleri, yaklaşık 3 hafta önce change.org üzerinden imza kampanyası başlattı. Ağaçların kesilmesine tepki gösteren mahalle sakinlerinin "Kaş'taki 18 Hektarlık Kızılçam Ağaçlarının Kesimi Durdurulsun!" başlığıyla açtığı imza kampanyası kapsamında kısa sürede 2 binden fazla imza toplandı. “Köyümüzün ormanı yok oluyor” diyen köylüler seslerine kulak verilmesini istiyor.

 

“HEM NEFES HEM GEÇİM KAYNAĞI”

Kaş’taki Ahatlı Köyü sakinleri, başlattıkları imza kampanyasında şunlara dikkat çekiyor:

“Antalya’nın Kaş ilçesinin Ahatlı Köyü’nde yüzlerce yılda oluşmuş, eşsiz güzelliğe sahip, onlarca endemik bitki çeşidini barındıran, nesli tükenmekte olan hayvanlar dahil birçok canlıya ev sahipliği yapan, köy sakinlerimize hem nefes hem geçim kaynağı olan, 18 hektarlık ormandaki kızılçam ağaçları bir bir kesiliyor. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından dikili satış yöntemiyle özel sektöre kesimi yaptırılan bu durumdan, ne yazık ki  köy halkı olarak 60-70 yaşlarındaki kızılçam ağaçlarının kesilmeye başlaması üzerine haberimiz oldu. Düz kesim; ağaçları genç yaşlı diye sınıflandırmadan kesmek demek, alanı dümdüz etmek, ormanı tamamen yok etmek demek.”

 

“EKOSİSTEM KORUNMALI”

“Ağaçlarımızı elimizden gelen tüm gücümüzle korumamız için sebeplerimiz saymakla bitmiyor” diyen Ahatlı Köyü sakinleri şunları ifade etti:

“Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızın sağlanmasını istiyoruz. Anayasamızın 56. Maddesi’nde belirtildiği gibi sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek vatandaş olarak en önemli ihtiyaç ve görevimiz. Ayrıca ormanımıza basara bal böceği aşılaması yapılmış, önümüzdeki yıllarda bal ormanı olarak tescillenecektir. Köyde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapılmasından dolayı arıcılık faaliyetleri kritik öneme sahiptir. Orman Genel Müdürlüğü’nün ekosistemi koruma görevini uygulamasını talep ediyoruz. Orman Genel Müdürlüğü’nün yasalarda da belirtilen ‘Orman kaynaklarını; ekolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel faydalarını dikkate alarak, bitki ve hayvan varlığı ile birlikte, ekosistem bütünlüğü içinde idare etmek, katılımcı ve çok amaçlı şekilde planlamak’ görevini talep etmek de vatandaş olarak hakkımız. Bölgemizde çok önemli iki endemik bitki, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu iki bitkiden birisi Likya Kaş orkidesi, diğeri Likya çalbası. Kesim sırasında bu nadide endemik bitkilerimizin zarar görmesini, yüzyıllarca yılda oluşmuş böylesine bir ekosistemin yok olmasını istemiyoruz. Yaban hayatın nesli tehlikede olan türlerinden karakulak bu bölgede yaşıyor. Ülkemizdeki karakulak popülasyonu gerek habitat bozulmaları, gerek kaçak av ve gerekse orman kesimi gibi türe doğrudan zarar veren uygulamalardan ötürü büyük bir azalma gösteriyor. Bu önemli türün zarar görmemesi ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması en büyük dileğimiz.”

 

YAŞAYACAKLARI TEHLİKELERE DİKKAT ÇEKTİLER

Yöre insanının mevcut ormanlara hiçbir zarar vermeden çam balı üreterek geçimini sağladığını belirtilen köylüler, “Bu amaçla muhtarlığımızın önderliğinde yöre insanlarımız ile beraber orman ağaçlarına aşılama çalışmaları yaptık. 800’ü kayıtlı olmak üzere alınan 1000 adet arı kovanını, şu an kesimi yapılan ormanın kenarına yerleştirmiştik. Emeklerimizin bir hiç uğruna yok olmasını istemiyoruz. Köy kadınlarımızın emeklerinin ve çalışmalarının sona ermesini istemiyoruz. Ahatlı’da 2 yıl önce kurulan Ahatlı Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi’mizin planladığı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve arıcılık faaliyetlerinin ormanda yapılan kesim sebebiyle gerçekleştirilmesi ne yazık ki zora girdi. Bölgemizi doğal afetlerden koruyan ağaçlarımızı kaybetmek, erozyona ve sele maruz kalmak istemiyoruz. Kesim yapılan ormanlık alanın eğimi yüzde 45-50 düzeyinde bulunuyor. Kesimde ısrar edilmesi durumunda köyümüzde bulunan 300 dönüm sera, sel ve erozyon tehdidi altında kalmasını istemiyoruz. Hali hazırda yapılan kesimle 3 ev heyelan tehlikesiyle maalesef baş başa. Susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Kesimden sonra yeraltı sularının azalmasına bağlı olarak köyde ve seralarda büyük bir susuzluk yaşanması tehlikesi ile karşı karşıyayız” ifadelerine yer verdi.

 

“ORMANIMIZI KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”

“Sağlıklı ağaçlarla dolu ormanımızı kaybetmek istemiyoruz” diyen mahalle sakinleri, “İdareciler tarafından ormanda hastalık olduğu gerekçesiyle kesimin yapıldığı ifade ediliyor. Halbuki, ormanın değişik yerlerinden ibre, dal ve gövdelere ait çektiğimiz çok sayıdaki fotoğrafın bilim insanları tarafından incelenmesi neticesinde, orman ağaçlarında kesmeyi gerektirecek herhangi bir böcek zararının olmadığı bilgisine sahibiz. İlçemizin önemli turizm kaynaklarından birini kaybetmek istemiyoruz. Kaş ilçemiz, turizm yönünden oldukça hareketli ve ülke ekonomisine ciddi döviz katkısı olan bir bölge. Doğası yönüyle yabancı ülke vatandaşlarının dikkatini çeken, ilçe merkezine çok yakın bir noktada yapılan orman kesimi ülke turizmine de büyük zarar verecek” açıklamasında bulundu.

 

“ORMANLARA SES VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Ağaç kesim kararının acilen durdurulması için doğasever ve çevrecileri ormanlara ses vermeye çağıran köylülerin başlattığı imza kampanyasına, change.org internet sitesinde yer alan konular bölümündeki çevre koruma üzerinden ulaşılabiliyor. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1630 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim