Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2924.471
    %-2.60
  • Dolar
    34.5992
    %0.26
  • Euro
    36.2611
    %0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kredinin yarısını Antalya kullandı”
21 Şubat 2019 Perşembe 16:08

“Kredinin yarısını Antalya kullandı”

2014 – 2018 yılları arasında 41 bin üreticiye 4,1 milyar lira örtü altı tarım kredisi kullandırdıklarını bildiren Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, bu kredinin yüzde 52’sinin Antalya ve ilçelerinde kullanıldığını söyledi.

2014 – 2018 yılları arasında 41 bin üreticiye 4,1 milyar lira örtü altı tarım kredisi kullandırdıklarını bildiren Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, bu kredinin yüzde 52’sinin Antalya ve ilçelerinde kullanıldığını söyledi. Pişmaf, Antalya’yı Mersin ve Muğla’nın takip ettiğini de dile getirdi.

 

Ziraat Bankası tarafından şehir merkezindeki bir otelde sera kredisi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya ziraat odaları, ticaret oda ve borsaları, Tarım ve Orman Bakanlığı İlçe Müdürlükleri, tarım kredi kooperatifleri, üretici örgütleri temsilcileri ve üreticiler katıldı. Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, katılımcılara kullandırdıkları kredilerle ilgili ayrıntılı bilgiler verirken, TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer ise, tarım sigortalarından faydalanabilmenin yollarını anlattı. Katılımcılar ise Pişmaf ve Değer’e sorular yönelterek önerilerde bulundu.

 

“ÇİFTÇİLERE 8 YILDA 166 MİLYAR LİRA KREDİ KULLANDIRILDI”

Kesintisiz olarak 155 yıldır tarıma destek verdiklerini kaydeden Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, 2011 – 2018 yılları arasında yaklaşık 3 milyon çiftçiye 166 milyar liralık tarım kredisi kullandırdıklarını bildirdi. Tarım kredilerini yaklaşık 3 kat artırdıklarını kaydeden Pişmaf, bugün tarım kredisi kullanmış olan 676 bin üretici bulunduğunu ve 2011 – 2018 dönemindeki artışın yüzde 30 olduğunu söyledi.

 

“KREDİLER TABANA YAYGIN DURUMDA”

Toplam tarım kredisinin yüzde 55’inin 50 bin liradan daha az kredi kullanan üreticiler tarafından alındığını belirten Pişmaf, “Toplam müşterilerimizin yüzde 78’i 100 bin liradan daha az, yüzde 94’ü de 250 bin liradan daha az kredi kullananlar. Belli ölçeğin üzerindeki işletme sayısı zaten sınırlı. Öyle olunca krediler mümkün olduğu kadar tabana yaygın” dedi.

 

“UZUN VADELİ KREDİLERLE TARIM SEKTÖRÜNÜ FİNANSE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Tarım kredilerindeki ortalama vadenin 19 ay olduğunu bildiren Pişmaf, kredilerin yüzde 65’inin işletme, yüzde 35’inin de yatırım kredilerinden oluştuğunu ifade etti. Bütün kredilerin toplamda yüzde 39 payla 3 yıldan daha uzun vadeli olduğunu söyleyen Pişmaf, mümkün olduğu kadar üretim döngüsüne uygun ve uzun vadeli kredilerle tarım sektörünü finanse etmeye çalıştıklarını vurguladı. 

 

“TAKİBE DÜŞEN KREDİ ORANI YÜZDE 1,5”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sübvanse ettiği kredilerde faiz oranlarının 1 yıla kadar yüzde 8, 1 – 4 yıl arası yüzde 10 ve 4 yıldan uzun vadelerde yüzde 11 olduğunu belirten Pişmaf, sübvansiyondan sonra çiftçiye yansıyan faiz oranlarının 0 ila 8,25 arasında değiştiğini dile getirdi. Kredilerin geri ödemelerinden de bahseden Pişmaf, tarım kredilerinde takibe düşen kredi oranının yüzde 1,5 olduğunu ve yapılandırmalarla birlikte ortalama 70-80 günde tahsilatı gerçekleştirdiklerini kaydetti.   

 

“PLASTİK SERALARIN ORANI ARTIYOR”

Türkiye İstatistik Kurumu verileri üzerinden örtü altı (Sera) üretim verilerini paylaşan Pişmaf, 2011 - 2017 yılları arasında örtü altı üretim alanında yüzde 23’lük artış olduğuna işaret etti. 2017 yılında 7.9 milyon ton sebze ve meyve üretimi gerçekleştiğini açıklayan Pişmaf, 2011 – 2017 döneminde üretimin yüzde 28 arttığını bildirdi. Ürün bazında yüzde 49 ile en çok domates üretildiğine işaret eden Pişmaf, örtü altında çok çeşitli ürün üretimi gerçekleştiğini de dile getirdi. Cam seraların oranı düşerken plastik seraların oranının hızla artmakta olduğuna dikkat çeken Pişmaf, Türkiye’nin her yerinde örtü altı üretimin olduğunu söyledi.

 

“ANTALYA’DA YAYLA SERACILIĞINA KAYMA VAR”

Jeotermal kaynakların olduğu bölgelerde termal kaynaklarla ısınan seracılığın artmakta olduğunu dile getiren Pişmaf, Antalya’da da yayla seracılığına doğru bir kayma yaşandığını söyledi. Pişmaf, aradaki dönem değerlendirildiği için yayla seracılığının ekonomik olarak daha fazla kazandırdığını da sözlerine ekledi.  

 

“ÖRTÜ ALTI KREDİNİN YÜZDE 52’SİNİ ANTALYA KULLANDI”

Örtü altı tarımı için 2014 – 2018 yılları arasındaki son 5 yılda 41 bin üreticiye 4,1 milyar lira kredi verdiklerini bildiren Pişmaf, “Bu kredilerin yüzde 39’u yatırım kredilerinden oluşuyor. Yüzde 81’ini Akdeniz bölgesi kullanmış. Tüm kredinin yüzde 52’si sadece Antalya il ve ilçelerinde kullandırılan örtü altı kredilerden oluşuyor. 4,1 milyar lira hacmin bugünkü bakiyesi yaklaşık 2 milyar lira. Ardından Mersin ve Muğla var. Zaten 3’ünü topladığınızda bizim kredilerin yüzde 80’ine tekabül ediyor” diye konuştu.

 

“YATIRIM HARCAMALARININ YÜZDE 75’İNE KREDİ VERECEĞİZ”

Geçtiğimiz hafta açıkladıkları seracılık kredi paketinin ayrıntılarını da anlatan Pişmaf, şunları söyledi:

“Sıfırdan bir seranın yapılması için ne gerekiyorsa bütün harcamaların tamamı için kredi kullandıracağız. Sera satın alımında finansman sağlayacağız. Mevcut seraların modernizasyonu ve onarımı için kredi vereceğiz. Serada kullanılan her türlü ekipmanlar için kredilerle destek vereceğiz. Tohumdan tutun enerji giderlerine kadar işletme gideri varsa hepsi için kredi öngörülüyor. Yatırım harcamalarının yüzde 75’ine kadar orta ve uzun vadeli kredi kullandıracağız. Yüzde 25’ini yatırımcının koymasını bekliyoruz. Yatırım kredilerinde ilk 2 yıl anapara ödemesiz toplamda 7 yıla kadar, işletme kredilerinde 14 aya kadar vade vereceğiz. Kullandırdığımız sübvansiyonlu kredilerle ilgili Bakanlar Kurulu kararı 2020 yılına kadar geçerli. Bizim 4 yıldan uzun vadeli kredilere verdiğimiz uygulama faiz oranı yüzde 11’dir. Yüzde 11 faizli işletme dönemine girmiş bir kredi düşündüğünüzde en kötü ihtimalle üreticiye yansıyan faiz oranı yüzde 8,25’tir.”        

 

“RUHSAT ŞARTI KALKTI” MÜJDESİ

Krediden yararlanmak için gerekli şartları da anlatan Pişmaf, kredi değerlendirmelerinde 3194 sayılı İmar Kanunu’nda düzenlenen yapı ruhsatı aranması uygulamasını kaldırdıklarını müjdeledi. “Artık kredi değerlendirmelerinde ruhsat arama şartını kaldırdık. Banka uygulamasında artık ruhsat şartı yok” diyen Pişmaf, İlgili bakanlıklar tarafından yasal mevzuatın değiştirilmesi için çalışma yapıldığını da söyledi.

mustafa-deger.jpg

“ANTALYA’DA EN BÜYÜK RİSK DOLU”

Tarım sigortasından faydalanma şartlarıyla ilgili bilgi veren TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer ise, dolu, yangın, fırtına, hortum, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı, sel ve su baskını risklerine karşı sigortalama yapıldığını bildirdi. Sera sigortasından faydalanabilmek için Örtü Altı Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmak gerektiğini belirten Değer, teknik şartlara uygunluğun da sigorta için gerekli olduğunu vurguladı. Antalya’da en çok dolu riskiyle karşı karşıya kalındığını söyleyen Değer, “Fırtınalar, hortumlar, sel ve su baskınları Antalya havzasında ciddi anlamda hasara sebep olabiliyor” dedi. Değer, Antalya’da yılda 3-4 defa taşıt çarpması olayının yaşandığını da sözlerine ekledi.

sam_5621.jpg

ALP, ELEŞTİRİLERDE BULUNDU

Ruhsat şartında kalıcı çözüm için mevzuat düzenlemesindeki değişikliğin şart olduğunu belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise, sigorta sistemine ilişkin de eleştirilerde bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3036 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim