“Krediye ulaşma konusunda ciddi sıkıntılar var”
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan ANTGİAD Başkanı Osman Sert, Merkez Bankası’nın politika faizini tek haneye düşürdüğünü hatırlattı. Faizler düşerken enflasyonun yükseldiğine dikkat çeken Sert, “Enflasyon yüzde 85’lerde. Krediye ulaşma konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Politika faizimiz yüzde 9 ama yüzde 40 ile ticari kredi bulmakta zorlanıyoruz. Vadeler de çok kısa” dedi.
Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), olağan üye buluşmasını Cumartesi günü sabah şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirdi. Antalyalı genç iş insanlarının konuğu Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat oldu. Konuk oda başkanları, genç iş insanlarına “Antalya’da Enerji Verimliliği ve Geleceği” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
“BİRLİKTE HAREKET ETMEK ÖNEMLİ”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANTGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sert, Antalya’da yerel dinamiklerin birlikte hareket etmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Lise çağındaki öğrencilerde sorunlara ortak çözüm üretebilme yeteneğinde OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin sonuncu sırada yer aldığına işaret eden Sert, “Sorunlara ortak çözüm üretebilme yeteneğinde Avrupa ülkelerinde sonuncuyuz. Bu ülkemizin geleceği için önemli bir gösterge olabilir mi? Bizler bunu en azından bu ortamları sağlayarak, birlikte hareket etme kültürünü geliştirerek, şehrin sorunlarına birlikte çözüm üreterek aşabiliriz. Belki de yeni nesillere örnek olabiliriz” dedi.
“FAİZLER DÜŞÜYOR, ENFLASYON YÜKSELİYOR, YÜZDE 40’LA KREDİ BULMAKTA ZORLANIYORUZ”
Ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sert, Merkez Bankası’nın politika faizini tek haneye düşürdüğünü hatırlattı. Faizler düşerken enflasyonun yükseldiğine dikkat çeken Sert, “Enflasyon yüzde 85’lerde. Krediye ulaşma konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Politika faizimiz yüzde 9 ama yüzde 40 ile ticari kredi bulmakta zorlanıyoruz. Vadeler de çok kısa. ÖTV düzenlemeleri yapılıyor, fakat bankalar taşıt kredisi vermiyor. Böyle bir konjonktürde ekonomik büyümeyi biz nasıl daha iyi noktaya getireceğiz? Şüphe uyandırıyor” diye konuştu.
“YABANCI GÖÇMEN SORUNUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Antalya’nın yabancı göçmen sorunuyla karşı karşıya olduğunu da belirten Sert, “Rusya-Ukrayna kriziyle Antalya’ya karşı bir talep oluştu. Bu da konut ve kira fiyatlarının ciddi olarak sıçramasına sebebiyet verdi. Kiminle konuşsak hep mülk sahibiyle kiracılar arasında sorun olduğunu görüyoruz. Bunun özellikle yerel halk ve memurlar için ciddi sıkıntı oluşturduğunu görüyoruz. Tayin isteyen memurların olduğunu duyuyoruz ki bunlar endişe vericidir. Antalya, Avrupa’nın Monako’su gibi talep edilen bir şehir olabilir ama bunun altyapısı oluşmadan pahalı bir kentte yaşamanın mümkün olmadığını görüyoruz. Bunlarla ilgili sorunların gerek sivil toplum kuruluşlarının önerileriyle gerekse odalarımız ve BAKSİFED federasyonumuzla, yerel dinamiklerimizle birlikte çözülmesi gerektiğine inanıyorum” açıklamasında bulundu.
“ENERJİ VERİMLİLİĞİ SAĞLAYAN SİSTEMELERE GEÇİŞ ÖNEMLİ”
Başkan Sert’in konuşmasından sonra gerçekleştirilen panelde konuşan meslek odası başkanları ise enerji verimliliğine dikkat çekti. Enerji verimliliği sağlayan sistemlerden bahsederek bu sistemlere geçişin önemli olduğunun altını çizen MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, cam kaplama binalarda enerji kaybı yaşandığına da işaret ederek enerji verimliliğini sağlamak için cam kaplama binalara düzenleme getirilmesi gerektiğini belirtti.
“YÜZÜMÜZÜ GÜNEŞE DÖNMELİYİZ”
Enerjideki planlamanın önemine dikkat çeken EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat ise, enerji alanında 10-20-50 yıl gibi uzun süreli planlamaların yapılması gerektiğini vurguladı. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak yüzümüzü güneşe dönmemiz gerektiğini kaydeden Tat, enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek gerektiğinin de altını çizdi. GES yatırımları üzerinde duran Tat, çatıların bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiğine de işaret etti.
“PROSEDÜR OLMANIN ÖTESİNE GEÇİLEMİYOR”
Binaların enerji performanslarının önemine dikkat çeken İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan ise, 1995’ten 2007 yılına kadar özellikle sanayi yapılarında enerji verimliliği ölçümünün gönüllülük esasına göre yapılırken enerji verimliliğiyle ilgili ilk kanunun 2007 yılında çıktığını hatırlattı. Kanun çıktıktan sonra takibi ve denetlenmesinde prosedür olmanın ötesine geçilemediğini kaydeden Akdoğan, kanunun çıkmasından sonra Enerji Performans Yönetmeliği yayınlandığını hatırlatarak yönetmeliğin 7 kez revize edildiğini söyledi. Akdoğan, yönetmelikte 8’nci revizeyi beklediklerine de işaret etti.
GÜNÜN ANISINA PLAKET VERİLDİ
ANTGİAD’ın toplantısı Başkan Osman Sert tarafından konuk konuşmacılar MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan ve EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat’a günün anısına plaket takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim