Liseli kızlardan örnek proje
Antalya Toplum Koleji 10. sınıf öğrencisi beş kız, hem yardımlaşmayı hem de sorumluluk almayı ön plana çıkaran örnek bir proje hazırladı. Tamamen gönüllülük esasına göre kurulan ve kâr amacı gütmeyen kurumlarla işbirliği yapmayı planlayan kızlar, projelerinin örnek olarak yaygınlaşacağına inanıyor.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği ülkemizin gençleri, hayata kendilerini hem yardımseverlikte hem de sorumluluk almada yarışarak hazırlıyor. Tıpkı Antalya Toplum Koleji 10. sınıf International General Certificate of Secondary Education (IGCSE) öğrencisi kızlar gibi. Birçok yaşıtının aksine duyarlılıklarını ön plana çıkaran Antalya Toplum Koleji öğrencisi beş kız, örnek bir proje hazırladı. Startını verdikleri projeyi kulüp kurarak yaygınlaştırmayı hedefleyen öğrenciler, hem ailelerinin hem de öğretmenlerinin tam desteğini aldı. Öyle ki öğretmenleri, öğrencilerinden böyle bir projenin gelmesinden ayrıca mutluluk duydu. Proje kapsamında kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak onlara yardım etmeyi planlayan öğrenciler, hem boş vakitlerini değerlendirecekler hem de sorumluluk alarak kendilerine ihtiyaç duyulan yerlerde yardıma koşacaklar. “Yardımcı Eller Projesi”nin yıldızları; Deniz Baştimur, Beril Polat, Tuana Tunç, Maya Baykal ve Damla Törüner. Antalya Toplum Koleji Müdürü Eda Çakı, Müdür Yardımcısı Zeynep Özbay, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinden Ali Emre Yılmaz ile Edanur Akyüz Yılmaz ise öğrencilerin en büyük destekçileri.
“ETRAFIMIZA NASIL YARDIM EDEBİLİRİZ? DİYE DÜŞÜNDÜK”
Evinin çok yakınında meydana gelen Marmaris yangınından çok etkilenerek sorumluluk alarak yardımlaşmayı ön plana çıkaran ve “Yardımcı Eller Projesi”nin ilk düşüncelerini arkadaşlarıyla paylaşan Deniz Baştimur, arkadaşları Beril Polat, Tuana Tunç, Maya Baykal ve Damla Törüner’in tam desteğini aldı. Okulda çeşitli aktiviteler yapıldığını belirterek kendilerinin de farklı bir aktivite yapmak istediklerini belirten Baştimur, “Bilgisayarda vakit geçirme, oyun oynamak yerine etrafımıza nasıl yardım edebiliriz? diye düşündük. En iyi fikrin tamamen gönüllük esasına göre kurulan ve kâr amacı gütmeyen vakıf gibi organizasyonlara yardım etmek olduğuna inandık. Bunu daha fazla kişiye yaygınlaştırmaya karar verdik” dedi.
“KURUMLARA ÖZEL PROJELER YAPACAĞIZ”
Anlaştıkları kurum ve kuruluşlarla birer birer özel projeler yapmayı amaçladıklarını belirten kızlar, “Kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara başvuracağız. Kabul aldıklarımızla işbirliği yapacağız. Önceliğimiz ilk etapta 15 kişiye ulaşarak 2’şer kişilik ekipler halinde anlaştığımız yerlere göndermek. Mesela LÖSEV’e gideceğiz. Onlar bize yardımcı olabileceğimiz konuları söyleyecekler bizde onu gerçekleştirebilmek için proje geliştireceğiz ve bu projeyi 2 arkadaşımız yürütecek. Bu şekilde başka yerlerle devam edeceğiz. Yapabileceğimiz çok şey var. Mesela kardeş okullar edinerek onlarla da ilerleyebiliriz. Amacımız kâr gütmeden yardım edebilmek, bir şeyleri düzeltmek” şeklinde konuştu.
“ÜLKE GENELİNE ULAŞMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Antalya’dan başlayarak ülke geneline ulaşmayı düşündüklerini belirten kızlar, bu düşüncelerinin gerçekleşeceğine inandıklarını vurguladı. Projeye dahil olmak isteyenlerin bulunduğunu da belirten öğrenciler, çok sayıda arkadaşlarının kendilerinden bilgi aldığını dile getirdi.
“BU TÜR PROJELER ÖĞRETMENLERDEN GELİR, BU PROJENİN ÖĞRENCİLERDEN GELMESİ AYRICA DEĞERLİ”
Eğitimde bütüncül gelişime önem verdiklerinin altını çizen mentor Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ali Emre Yılmaz ise, “Öğrencilerden sadece akademik başarıdan ziyade hem sosyal hem duygusal hem de kültürel olarak da gelişim bekliyoruz. Bu proje bunu da yansıtıyor. Normalde bu tür projeler öğretmenlerden gelir ve öğrenciler aklına yatarsa kabul eder. Bu projenin öğrencilerden gelmesi de ayrıca değerli bizim için” diye konuştu.
“ÇOK GURUR DUYUYORUM”
“Bu çok büyük bir farkındalık çalışması” diyen mentor Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Edanur Akyüz Yılmaz ise, “Sınıftan başlayarak okula, Antalya’ya hatta ülkeye yayılabilecek bu proje, bu yaş grubu için çok önemli bir farkındalık çalışması. Çok gurur duyuyorum. Normalde öğrenciler öğretmenlerinin izinden gider ama bu sefer biz onların izinden gidiyoruz. Sürekli olarak ‘öğrenci merkezli olmalıyız’ diyerek hareket ediyoruz. Ortaya çıkan bu tablo bunu başarabildiğimizin de bir kanıtı” ifadelerini kullandı. Özellikle yurt dışındaki üniversite başvurularında öğrencilerin gönüllü, sanatsal veya sportif olarak ne gibi çalışmalar yaptıklarının sorulduğuna da dikkat çeken Yılmaz, akademik başarıların yanı sıra bu tür çalışmaların da önemli olduğunun altını çizdi.
“ÇOK GURUR DUYDUM, HER KONUDA YARDIMA HAZIRIZ”
Projenin içeriğini öğrendikten sonra çok gurur duyduğunu söyleyen Okul Müdürü Eda Çakı ise, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, “Kurumlardan gelecek olan dilek ve isteklere cevap verebilecek hazırlıkta olduğunuzu gördüğüm için çok gururluyum. İnşallah bu heves, bu ateş sönmeden büyür ve ileride iş insanı olduğunuzda, hayata atıldığınızda ‘Biz liseli yıllarımızda minik bir şey yaptık kocaman kalplerimizle’ diye anlatırsınız. Bizim desteğimiz her zaman sizinle. Her konuda yardıma, desteğe hazırız” diyerek hem öğrencilere hem de mentor öğretmenlere teşekkür etti. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim