Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Mali tatilden yararlanamıyoruz”
30 Haziran 2022 Perşembe 14:00

“Mali tatilden yararlanamıyoruz”

1-20 Temmuz tarihleri arasındaki mali tatilden meslek mensuplarının gerçek anlamda yararlanamadığını kaydeden ASMO Yönetim Kurulu Başkanı Sacittin Hancıoğlu, çözüm önerilerini sunarak mali tatilin gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerektiği

1-20 Temmuz tarihleri arasındaki mali tatilden meslek mensuplarının gerçek anlamda yararlanamadığını kaydeden ASMO Yönetim Kurulu Başkanı Sacittin Hancıoğlu, çözüm önerilerini sunarak mali tatilin gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

 

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMO) Yönetim Kurulu Başkanı Sacittin Hancıoğlu, mali tatilin yaklaşması nedeniyle basın açıklaması yaptı. Oda binasında gerçekleşen açıklamaya yönetim kurulu ve üyeler katıldı. Meslek mensuplarının rutin işlerine devam etmeleri gerektiğinden dolayı mali tatilden gerçek anlamda yararlanamadıklarını vurgulayan Hancıoğlu, gerçek anlamda bir mali tatil olarak kutlayabilmeleri için, Temmuz ayında verilmesi gereken Haziran ve Temmuz aylarına ait beyanname ve bildirimlerin Ağustos ayında verilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Meslek mensuplarına seslenen Hancıoğlu, “İçimize sinmese de, gerçek anlamda bir tatil olmasa da Mali Tatilinizi kutluyor, sevdiklerinize ve kendinize zaman ayıracağınız huzurlu bir tatil yapmanızı diliyorum” dedi. Yaşadıkları diğer sorunlara da dikkat çeken Hancıoğlu, talep ve çözüm önerilerini dile getirdi.

sam-2533.jpg

“SORUMLULUKLARIMIZI ÖZVERİYLE YERİNE GETİRİYORUZ”

Verdiği sayılarla serbest muhasebeci mali müşavirlerin hem Antalya’da hem de ülke genelinde büyük bir camia olduğuna dikkat çeken Hancıoğlu, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 33 yıl önce 13 Haziran 1989 tarihinde uygulamaya girdiğini hatırlattı. Geride kalan 33 yıllık süreçte meslek mensuplarının ülke ekonomisinin gelişimi için çalıştığını, ürettiği değeri toplumla paylaştığını, mükellef ile devlet arasında köprü görevini üstlenerek, devletin e-dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumluluk ve özveri ile yerine getirdiğini vurgulayan Hancıoğlu, “Özellikle tüm dünyamızı derinden etkileyen ve halâ da etkisi süren Covid-19 pandemi sürecinde; ekonomimizin çarklarının dönmesini sağlamak adına, kendimizin ve ailelerimizin sağlığını ikinci plana atıp inisiyatif alarak çalışıp, bilgi ve beyannameleri vermeyi sürdürerek, özellikle emekçilerimizin bu zor dönemde gelirlerini almaya devam etmeleri adına kısa çalışma ödenekleri bildirimlerini ve diğer bildirimleri hazırlayıp, vermeyi sürdürmüş ve yine işverenlere sağlanan teşviklerden ve kredilerden yararlanmaları adına her türlü mali verileri hazırlayıp ilgili birimlere vermişlerdir. Tabii ki bu süreçteki fedakarlıklarımızı yaparken ağır bedeller de ödenmiş ve süreç içinde en az 150 meslektaşımız hayatını kaybetmiş, bir çok meslektaşımız kalıcı rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmışlardır” diye konuştu.

sam-2528.jpg

“SON DERECE BASİT VE İNSANCIL TALEPLERİMİZ GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Muhasebe, denetim ve danışmanlık hizmetleriyle ekonominin en önemli paydaşlarından biri olan meslek mensuplarının, çağın gerektirdiği teknolojik yeterliliğe uyum sağladığını, yurt içi ve yurt dışındaki tüm gelişmeleri izleyerek, yapıcı görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaştığını söyleyen Hancıoğlu, “Bütün bu gayretli çalışmalara karşın, meslektaşlarımızın çözümü son derece basit ve insancıl talepleri ne yazık ki görmezden geliniyor” dedi.

 

“MALİ TATİLDEN GERÇEK ANLAMDA FAYDALANAMIYORUZ”

5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarına kolaylıklar getiren 1-20 Temmuz arasındaki mali tatil uygulamasından gerçek anlamda yararlanamadıklarının altını çizen Hancıoğlu, şunları dile getirdi:

“Mali Tatil, gerçek anlamda bizlerin faydalanabileceği bir tatil değil. Meslektaşlarımızın olağan zamanda yaptıkları işleri yine bu dönemde de yapmak zorunda kalmaktalar. Gerçek anlamda bir mali tatil olabilmesi için, Temmuz ayında verilmesi gereken Haziran ve Temmuz aylarına ait beyanname ve bildirimlerin Ağustos ayında verilmesi sağlanmalı. Bu konunun önemini yıllardır anlatmamıza rağmen önümüze konulan ‘Haziran ayına ait beyannamelerin; bir ay sonra Temmuz ayı ile beraber verilmesi ve tahakkuk edecek vergilerin de Temmuz ayına ait vergilerle beraber yatırılması’ önerimize ‘devletimizin ilgili vergilerin bir ay sonra yatırılması halinde çok zorlanır’ görüşü yersiz bir kaygıdır. Bizim devletimiz her hangi bir aya ait verginin bir ay ertelenmesi halinde zor durumda kalmayacak kadar büyük bir ülkedir. Nitekim geçmişte bu türden ertelemeler çok olmuştur. Bu bağlamda mali tatilin gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmekte.”  

sam-2538.jpg

TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Yetkileri sınırlı, sorumlulukları ise geniş olan mali müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluğunun dengeli bir yapıya kavuşturulması gerektiğini de vurgulayan Hancıoğlu, diğer taleplerini de şöyle sıraladı:

“Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmeli. Serbest meslek geliri, Gelir Vergisi Kanunu'na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur. Serbest meslek geliri, Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalı. Küreselleşen dünyada avukatlık mesleğinde olduğu gibi yabancı sermaye ile birebir çalışan meslektaşlarımızın da yeşil pasaporta ihtiyaçlarının olduğu açık. Bu manada belirli bir kıdeme sahip olan meslektaşlarımıza yeşil pasaport verilmeli. Aday meslek mensuplarımızın staj süreçlerindeki vergi ve SSK prim yükleri azaltılmalı. Mali müşavirlik mesleğinin yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e düşürülmeli. Meslektaşlarımızın da KOSGEP kredilerinden faydalanmaları sağlanmalı.”

 

“ASGARİ ÜCRET TARİFESİ ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE KALDI, EN AZ YÜZDE 60 ARTIRILMALI”

3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 46. maddesine göre hazırlanan "2022 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi"nin de 2021 yılı ücretlerine yüzde 25 artış oranına göre hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlandığına dikkat çeken Hancıoğlu, 2022 yılında meslek mensuplarının mesleki faaliyetini sürdürebilmeleri için katlandıkları giderlerde yaşanan olağanüstü fiyat artışları nedeniyle yayımlanan ücret tarifesinin çok düşük seviyede kaldığının altını çizdi. Yüksek enflasyona işaret eden Hancıoğlu, “Yaşanan gelişmeler nedeniyle meslektaşlarımızın asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretleri çok büyük ölçüde enflasyon karşısında erimiş olduğundan 2022 yılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ye Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret tarifesindeki ücretlere en az yüzde 60 oranında artış yapılmasını ülkemizdeki bütün Odalar ile beraber üst birliğimiz TÜRMOB’dan talep ettik. TÜRMOB nezdinde talebimizin karşılanması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gerekli başvuru yapıldı” açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 4365 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim