Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya9 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mermerciler yasal düzenleme bekliyor
15 Eylül 2021 Çarşamba 17:28

Mermerciler yasal düzenleme bekliyor

Sektörde kayıt dışı kaçak olarak çalışanların, pek çok ödeme kalemine katlanan kayıtlı esnaflara karşı haksız rekabet yarattıklarını belirten Antalya Mermerciler Karocular ve Alçıcılar Odası Başkanı Fatih Doruklu, sorunun çözümü için yasal düzenlemeye

Sektörde kayıt dışı kaçak olarak çalışanların, pek çok ödeme kalemine katlanan kayıtlı esnaflara karşı haksız rekabet yarattıklarını belirten Antalya Mermerciler Karocular ve Alçıcılar Odası Başkanı Fatih Doruklu, sorunun çözümü için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu bildirdi. Mermercilerin toplu işyeri ihtiyacı olduğunun da altını çizen Doruklu, bunun için de yasal düzenleme gerektiğini belirtti. 

 

Antalya Mermerciler Karocular ve Alçıcılar Odası Başkanı Fatih Doruklu, sektör olarak yaşadıkları sorunlara ve çözüm önerilerine değindi. En büyük problemlerinin kayıt dışı çalışanlar ve toplu işyeri olduğunu belirten Doruklu, bunların çözümü için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu bildirdi. 1993 yılında kurulan Antalya Mermerciler Odası’nın Türkiye’nin ilk Mermerciler Odası olduğunu söyleyerek üyelerinin problemlerini çözmek için gayret gösterdiklerini belirten Doruklu, kayıt dışı çalışanların diğer odaların da sıkıntısı olduğunu açıklayarak, bunların mermercilerde daha fazla olduğunu kaydetti. Mermer işlerinin artık marketlere kadar girdiğine dikkat çeken Doruklu, tanınmayan kişilere yaptırılan işlerde veya marketlerden alının ürünlerde sıkıntı yaşandığında arkasında duracak kimsenin olmayabileceğine işaret ederek ileride ortaya çıkabilecek sorunlara karşı işlerin bilindik esnaflara yaptırılması gerektiğini vurguladı.

 

“EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ KAYIT DIŞI KAÇAK ÇALIŞANLAR”

Sektördeki esnafların sıkıntılarını dile getiren Doruklu, en büyük problemlerinin kayıt dışı kaçak çalışanlar olduğunu söyleyerek, “Şuanda bizim içinde olduğumuz sıkıntılar, pek çok odanın da sıkıntısı. En büyük sıkıntılarımızdan birisi seyyar olarak kayıt dışı çalışanlar. Odaya kayıt olmadan seyyar çalışanlar var. Herhangi bir vergi, sigorta yükü olmadan, istihdam sağlamadan, oda üyelerimizin yapmış olduğu harcamaları yapmadan, sadece lazım olan aletleri edinip, ‘bende bu işi yapıyorum’ diyerek inşaat inşaat gezerek kaçak çalışanlar büyük sorun. Kayıtlı olarak çalışanlarda pek çok ödeme kalemi var. Örneğin, kayıtlı bir esnafın 30 bin lira fiyat verdiği aynı işe kayıtsız olarak çalışanlar 20 bin lira veya daha altında fiyat verebiliyor. Bu da kayıtlı çalışanların belini bükmekte. Haksız rekabet oluşturuyorlar” dedi.

 

“KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARA KARŞI YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”

Kayıt dışı çalışanların müteahhitlerin de işine geldiğini söyleyen Doruklu, “Kayıt dışı çalışanlarla ilgili vergi dairesine, sigortaya başvuru yapıyoruz. Vergi dairesine taşın alındığıyla alakalı eski tarihli faturalar gösteriliyor. Vergi dairesi taşın cinsini falan bilmediği için kabul ediyor. Sigorta da, müteahhit kaç gün çalıştıracaksa sigorta yaptığı için bir şey yapamıyor. Bununla alakalı devletimizin bizim arkamızda durup yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Çünkü, bu konuda çok büyük sıkıntı yaşıyoruz ve bu iş anlamında artık esnaflarımızın heyecanı kalmadı. 10 sene sonra bizim mesleğimizi yapacak insan kalmayacak” diye konuştu.

0613980e-3d3a-4fc2-8cc1-a7574f23757b-20190101144108-5c2b51d4272b3.jpg

“ALGI YOK, VERGİ YOK”

Bazı internet siteleri üzerinden verilen tekliflerle işler yapıldığına da işaret eden Doruklu, “Algısı yok, vergisi yok. Normal bir vatandaş giriyor, ‘Ben bu işi yapıyorum’ diyor. Herhangi bir mükellefiyeti var mı? Bu işi yapabiliyor mu? Bu da büyük bir problem. Bunlara da yasal düzenleme gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“BU İŞ ARTIK MARKETLERE KADAR GİRDİ”

Bazı zincir marketlerde mermer ürünlerinin satılmaya başlandığını da ileri süren Doruklu, “Bir market düşünün mermer tezgahı satıyor. Bu iş artık marketlere kadar girdi. Biz esnaflar yaptığımız işin her zaman arkasında durur garantisini veririz ama bu işi herhangi tanımadığınız bir kişi veya markete yaptırdığınız zaman arkasında duracak kimseyi bulamazsınız. Bununla alakalı pek çok problem geliyor bize. Bin liralık bir iş 700, 800 liraya yaptırılıyor. Bir süre sonra problem çıktığında ara ki bulasın. Arkasında duran olmuyor. Zincir marketlerin yaptıklarında ‘müşteri kullanım hatası’ denilip çıkılıyor” iddialarında bulundu.

 

“PANDEMİ DESTEKLERİNDEN ALAMADIK”

Pandemi döneminde verilen devlet desteklerinden mermerciler olarak faydalanamadıklarını da bildiren Doruklu, “Biz bu desteklerden hiçbir şekilde faydalanamadık. Pandemi zamanında biz kapanmadığımız için sürekli çalışıyor göründük. Kapanmadığımız için de desteklerden geri tutulduk ama müşterilerimiz evden çıkamadı. Müşteri evden çıkamayınca benim açık olmamın bir anlamı yok. Pandeminin bize çok büyük zararı oldu. Bazı sektörler destek almasına rağmen biz alamadık” açıklamasında bulundu.

 

“BİNALARIN ARASINDA İŞ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Mermercilerin yer problemi yaşadığını da dile getiren Doruklu, şunları söyledi:

“Bizim işimizde toz ve atık çoğunlukta olduğu için ruhsat almakta problemler yaşıyoruz. Geçmiş dönemlerde Akdeniz Sanayi Sitesi gibi yerlerden bazı meslek grupları yer almış ama biz hep aralarda kalmışız. Binaların arasında iş yapmaya çalışıyoruz. Yer olmadığı için bina aralarında çalışmak zorunda kalıyoruz. Bundan vatandaşlarımız da ister istemez rahatsız oluyor. Toz nedeniyle bir vatandaşımız şikayette bulunduğunda biz haksız duruma düşüyoruz ve dükkanımızı taşımak veya kapanmak zorunda kalıyoruz. Yer teminiyle alakalı belediyelere taleplerde bulunduk ama herhangi bir sonuç alamadık. Mermercilere ait toplu işyeri olması gerekiyor. Geçmişte Döşemealtı’nda kooperatif aracılığıyla yapılmış bir yer var ama şehre çok uzak. Hem de dükkanlar mermercilere sorulmadan yapılmış. Bizde malzeme çok olduğu için işimizde içerinin küçük, dışarının büyük olması lazım. Oradaki dükkanlar dışarısı küçük, içerisi büyük şekilde yapılmış. Birde bizim işimizi yapmayanlar oradan yatırımlık dükkan almış. Zaten esnaflarımızın hepsini kapsayacak bir kapasitesi yok.”

 

“BİZE BİR YER GÖSTERİLSİN”

Mermerciler için yapılaşmanın olmadığı şehir merkezine yakın bir noktada toplu işyerinin olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Doruklu, “Bu konuda milletvekillerimizle görüşmeler yapıyoruz. Önceki Valimize verdiğimiz bazı raporlar var. Büyükşehir Belediye Başkanımıza bildirdik ama bu konular yasal düzenlemeye dayandığı için yerel idari amirlerden herhangi bir sonuç alamıyoruz. Kepez ve Aksu ilçelerinin arka taraflarında büyük boş alanlar var. Uzak olmasına rağmen Döşemealtı da olabilir. Bu 3 ilçeden bize bir yer verilirse problemi çözmüş olacağız. Böylece hem bizler hem de vatandaşlarımız bu sorundan kurtulmuş olur” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1632 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim