“Meslek liselerine özel bir statü kazandırılmalı”
Tarım sektöründeki insan kaynağı eksikliğinin Tarım Liseleri ile karşılanabileceğine dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, Tarım Liseleri’nden mezun olanların sadece yüzde 2’sinin sektörde devam ettiğine dikkat çekti. Tarım Lisesi mezunlarının sektörde kalmalarının sağlanması gerektiğini vurgulayan Çandır, “İstiyoruz ki meslek liselerine özel bir statü kazandırılsın. Yani, meslek lisesinde okuyanlar bir yıl fazla eğitim alarak yüksek okul mezunu statüsüne geçsinler” önerisinde bulundu.
Antalya Ticaret Borası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Tarım Liseleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Sektördeki kalifiye elaman sıkıntısının bu liseler aracılığıyla giderilebileceğine işaret eden Çandır, tarım liselerinden mezun olanların sadece yüzde 2’sinin sektörde kaldığına işaret ederek, bu liselerden mezun olan öğrencilerin sektörde kalmasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Bunun için yapılması gerekenlere değinen Çandır, “Bu çocukların aileleri onların da doktor, hakim, avukat olmasını istiyor. Gençler de bir başka şehirde üniversite okumak istiyorlar. Toprakta çalışmak yerine masa başında oturmayı tercih etmek gibi bir durum var. Biz bu konudaki önerilerimizi sürekli dile getiriyoruz. İstiyoruz ki meslek liselerine özel bir statü kazandırılsın. Yani, meslek lisesinde okuyanlar bir yıl fazla eğitim alarak yüksek okul mezunu statüsüne geçsinler. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra, onlardan yapılacak olan sigorta primi veya vergi gibi kesintilerin, işveren de dahil olmak üzere bu çocuklara verilmesini ve böylelikle sektörde devam etmelerini sağlamanın yollarını bulmamız gerekiyor” diye konuştu.
“TARIM LİSELERİNDEN MEZUN OLANLARIN SADECE YÜZDE 2’Sİ SEKTÖRDE DEVAM EDİYOR”
Eğitim sisteminden kaynaklı bazı sıkıntılar yaşandığına işaret eden Çandır, şunları dile getirdi:
“Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, özellikle tarım meslek liselerinden mezun olanların sadece yüzde 2’si sektörde devam ediyor. Çünkü, bu çocukların aileleri onların da doktor, hakim, avukat olmasını istiyor. Gençler de bir başka şehirde üniversite okumak istiyorlar. Toprakta çalışmak yerine masa başında oturmayı tercih etmek gibi bir durum var. Biz bu konudaki önerilerimizi sürekli dile getiriyoruz. İstiyoruz ki meslek liselerine özel bir statü kazandırılsın. Yani, meslek lisesinde okuyanlar bir yıl fazla eğitim alarak yüksek okul mezunu statüsüne geçsinler. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra, onlardan yapılacak olan sigorta primi veya vergi gibi kesintilerin, işveren de dahil olmak üzere bu çocuklara verilmesini ve böylelikle sektörde devam etmelerini sağlamanın yollarını bulmamız gerekiyor. Çocuklara askerlik veya başka konularda avantajlar sağlamak ve işin içinde tutmak lazım. Çocukların çalıştıkları yerlerde primlerinin 3-5 yıl devlet tarafından karşılanması, sektörde çalışanlara daha çok destek verilmesi gibi modelleri geliştirebilirsek meslek liseleri daha sağlıklı yol alabilir. Buradaki en önemli unsur, bu çocukları üretimin içinde aktif halde tutabilmek.”
“YAZIN EĞİTİM, KIŞIN ÜRETİM”
Tarım Liselerinin olduğu illerin tarımsal durumuna göre eğitim yapılabileceğinin de altını çizen Çandır, “Kışın eğitim yapılıp, yazın üretim yapılabilecek veya tam tersine kışın üretim yapılıp yazın eğitim yapılabilecek yerler var. Mesela Antalya’da yazın eğitimde olup kışın üretimin başında olmalarını sağlayacak modeller olmalı” diyerek bu konuda çalışmaları olduğunu bildirdi.
“FİRMALAR PROJELERE DESTEK OLMALI”
Tarımda çalışacak insan bulmakta sıkıntı çekildiğini de vurgulayan Çandır, “Türkiye’de eğitim başlı başına bir başlık. 81 ilde üniversite kurup, insanların sürekli eğitimde kalmasını sağlamak yerine, üretimin içine almanın formülünü bulmalıyız. Seçimlerden sonra bunların gündeme geleceğini düşünüyoruz. İş dünyası olarak bizler de bu konudaki taleplerimize devam edeceğiz. Burada en önemli unsurlardan birisi de ‘İşçi bulamıyoruz’ diyen firmalarımızın da bu projelere destek olmasını sağlamamız lazım. Yapılacak protokollerle çocukların stajlarını yapmalarını sağlamalıyız” diyerek bu konuda da çalışmalar yapacaklarını açıkladı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim