“Meslek odaları belediye meclislerinde söz sahibi olmalı”
Şehirleşmeyi sağlayan, şehri ilgilendiren ve teknik konularda kararların alındığı belediye meclislerinde veya komisyonlarda alanlarıyla ilgili meslek odalarının söz sahibi olması gerektiğini kaydeden HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, yapılacak bir düzenlemeyle Türkiye genelindeki belediyelerde meslek odalarının meclislerde veya ilgili komisyonlarda söz sahibi olmasının sağlanabileceğini söyledi.
Çok sayıda kişinin yaralanmasına ve hayatını kaybetmesine neden olan Kahramanmaraş merkezli deprem, bilim ve tekniğin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Depreme karşı alınabilecek konularda gözler biranda işin uzmanlarına, mimar ve mühendislere çevrildi. Meslek odaları tarafından depremle ilgili önemli değerlendirmeler yapılırken, şehirlerin yapılaşmasıyla ilgili kararların alındığı belediye meclislerine dikkat çeken Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, meslek odalarının alanlarıyla ilgili belediye meclislerinde ve komisyonlarda yer alması önerisinde bulundu. Böylece aklın, bilimin ve tekniğin ışığında daha sağlıklı şehirleşmenin sağlanabileceğinin altını çizen Hançer, bunun herkesin yararına olacağını ve sıkıntıların kaynağında çözüleceğini söyledi.
“YANLIŞI ORADA SÖYLEYEBİLMELİ, ŞERH KOYABİLMELİYİZ”
“Yapılacak yasal düzenlemelerde mimar ve mühendis meslek odaları kesinlikle belediye meclislerinde söz sahibi olmalı” diyen Hançer, “İnşaat mühendisleri, Harita ve Kadastro mühendisleri, Jeoloji mühendisleri, Şehir Plancıları bunların hepsi uzmanlık alanıyla ilgili yetkin meslek kuruluşları. Mesleği yönlendiren, gelişmeleri takip eden, eğitimler veren donanımlı odalar. Bu odaların belediye meclislerinde söz hakkı olması lazım. Bir şey yanlış olduğu zaman o yanlışı orada söyleyebilmesi ve şerh koyabilmesi gerekiyor. Bizler de belediye meclislerini takip ediyoruz ama sadece misafir sanatçı olarak bakabiliyoruz. Herhangi bir sıkıntıda, yanlışta ikili ilişkilerle uyarmaya çalışıyoruz ama bu böyle olmamalı” diye konuştu.
“HİÇ OLMAZSA KOMİSYONLARDA SÖZ SAHİBİ OLMALIYIZ”
Özellikle imar komisyonlarından çıkan kararlara bakıldığında yeterli kararların alınmadığının görülebildiğine dikkat çeken Hançer, “Hiçbir şey yapamasak bile imar komisyonlarında söz sahibi olabilmeliyiz. Meslek odalarının bir şekilde belediye meclislerine görüş ve önerilerini iletebilmesi lazım” dedi.
“HERKESİN YARARINA OLUR, SIKINTILARI KAYNAĞINDA ÇÖZEBİLİRİZ”
Türkiye genelindeki belediyelerde meslek odalarının meclislerde veya ilgili komisyonlarda söz sahibi olmasının sağlanabileceğinin altını çizen Hançer, şöyle konuştu:
“Bu bir mevzuatla yapılabilir. Meslek odalarının alanlarıyla ilgili meclislerde veya komisyonlarda bulunması, söz söyleme hakkının olması herkesin yararına olur. Odaların güçlü olması herkesin yararınadır. Meslek odaları olarak bizler gördüğümüz eksiklikleri genellikle basın açıklamaları, ikili ilişkiler veya sosyal medya yoluyla söylüyoruz ama yapabildiğimiz bu kadar. Söylemekle kalıyoruz. İdari bir yetkimiz yok. Çok sıkıntılı konularda dava açarak hakkımızı arayabiliyoruz. Bir sarmala giriliyor. Davaya gitmeden biz bunu mecliste de çözebiliriz. Biz söz sahibi olsak, sıkıntıları belki kaynağında karar çıkarken düzeltebiliriz.”
“MECLİS ÜYESİNİ, BÜROKRATLARI, ŞEHRİ KORUR”
Yaptığı önerinin belediyedekilerin de menfaatine bir konu olduğunu belirten Hançer, “Bu belediyelerdeki bürokratların bile menfaatine. Çünkü, bizim söylediklerimizin çoğu teknik konular. Oradaki belediye başkanları, bürokratlar ve meclis üyelerinin bilmediği konular. Biz bazı şeyleri söylediğimizde bize hak veriyorlar. Meslek odalarının mecliste veya komisyonlarda söz sahibi olması meclis üyesini, belediye bürokratlarını, şehri ve üyesini korur” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim