Motosikletli kuryeler Konfederasyon kuruyor
Özellikle pandemi döneminde verdikleri hizmetin önemi çok iyi anlaşılan motosikletli kuryeler, konfederasyon kurmaya hazırlanıyor. Motosikletli Kuryeler Konfederasyonu’nun Ocak ayında Ankara’da kurulacağını bildiren Akdeniz Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, bir sonraki hedefin 2022 yılı sonuna kadar meslek odası kurmak olduğunu açıkladı.
Türkiye’de ilk defa 2020 yılı Mart ayında tespit edilen Covid-19 pandemisi, insanların hayatında birçok değişikliğe neden olurken bazı mesleklerin önemini ortaya çıkardı. Özellikle kısıtlama ve kapanma döneminde hizmet sektörü ön plana çıkarken, internet üzerinden verilen hizmetlerde e-ticarete rağbet artınca kuryelerin önemi daha yakından anlaşıldı. Önce dernekleşerek örgütlenen motosikletli kuryeler, ardından federasyonlar oluştururken 2022 yılı Ocak ayında Türkiye’nin ilk Motosikletli Kuryeler Konfederasyonu’nu kuracak. Bir sonraki hedef esnaf odası kurmak olarak belirlenirken, motosikletli kuryelerin sorunlarına çözüm üretmeye çalıştıklarının altını çizen Akdeniz Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, önemli konulara değinerek kuryelerin iki teker üzerinde hayat mücadelesi verdiklerinin altını çizdi.
“ANTALYA’DA 4 BİNE YAKIN MOTOSİKLETLİ KURYE VAR”
Motosikletli kuryelerin gerek dernekler, gerek federasyonlar gerekse sosyal medya hesapları üzerinden birbirleriyle iletişim halinde olduklarına dikkat çeken Özdemir, “Antalya’da 4 bine yakın kurye var. 470 tane dernek üyemiz bulunuyor. Bunun yanında sosyal medya üzerinden çalışmalarımız var. Orada 3 bin 500 civarında kuryemiz bulunuyor. Dernekleşmenin ne olduğunu bilmeyenlerin aklına başka şeyler geldiği için çekingenlikler var. Biz bu insanlara kendimizi, amacımızı, bu meslekle ilgili bir dernek olduğumuzu anlatıyoruz. Üyemiz olsun veya olmasın işini layığıyla yapan her kurye bizim kuryemizdir. İllaki derneğimize veya federasyonumuza bağlı bir derneğe üye olması gerekmiyor. Her kuryenin peşinde koşmaya devam ediyoruz” dedi.
“PANDEMİDE ÖZVERİYLE ÇALIŞTIK, ÇALIŞMAYA DA DEVAM EDİYORUZ”
Motosikletli kuryelerin önceden var olan iş yükünün pandemi ile beraber göz önüne çıkmaya başladığını belirten Özdemir, “İnsanlar kuryeciliğin de bir meslek olduğunu anladı ve ne kadar önemli olduğunu gördü. Pandemi, var olan iş yükümüzü 2-3 kat artırdı. Pandemiyle birlikte e-ticarete rağbet yoğunlaştı. Sürekli yeni firma çıkıyor. Pandemi döneminde büyük riskler aldık. Sağlık çalışanları özveriyle çalışarak büyük işler başardı. Onların emeği inkar edilemez ama biz onlardan daha tehlikeli koşullarda çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Biz gittiğimiz her adreste kişinin Covid olup olmadığını veya orada temaslı olup olmadığını bilmeden gittik” diye konuştu.
“SİPARİŞLERİNİZİ TEMASSIZ TESLİMAT OLARAK VERİN” ÇAĞRISI
Sağlık açısından insanlardan temassız teslimat istediklerini de vurgulayan Özdemir, “Biz insanlardan online ödemeyle temassız teslimat istiyoruz. Siparişlerini online ödemeyle temassız teslimatla verirlerse hem kendi hem de bizim sağlığımızı korumuş olacaklar. Çünkü, tek bir kurye 1 günde 50-60 tane eve veya iş yerine gidiyor. Kimin ne olduğunu bilmiyoruz, herhangi bir uyarı yok. Sipariş verildiğinde HES kodu zorunluluğu gelmesini istedik ama olmadı. Dikkate alınmadı. Allah’a emanet gözü kara gidiyoruz. Salgına yakalanan arkadaşlarımız oldu ama çok şükür Antalya’da ölümlü bir vaka yaşamadık” açıklamasında bulundu.
“KURYELER ÜZERİNDE HIZ BASKISI VAR, YA TESLİM EDECEKSİN YA DA ÖLECEKSİN”
Moto-kuryeler üzerinde puanlama sisteminden dolayı hız baskısı olduğuna değinen Özdemir, şunları söyledi:
“Şirketlerin yazılımlar üzerinden uyguladığı lezzet, tat, hızla ilgili puanlamalar var. Puanlama sistemi ister istemez bizlerin hız yapmasına neden oluyor. Bundan dolayı trafik kazalarına maruz kalıyoruz. Türkiye genelinde 2020 yılı Mart ayında başlayan pandemi döneminde 270’e yakın arkadaşımız kaza yaparak hayatını kaybetti. Kişinin evinde yaptığı yemek süresinin bile baz alınmadan siparişlerin verilmesi ve süreye bağlı siparişler bizleri zor durumda bırakıyor. 30 dakikada teslimatı istenen bir sipariş 25’nci dakikada restorandan çıkarken, 7-8 kilometrelik bir mesafeye 5 dakika içinde kurye nasıl yetiştirecek? Ya teslim edeceksin ya öleceksin. Sistem gereği ister istemez kural ihlalleri oluyor. Yapmadığınızda müşteriden bir tavır, iş yerinden ‘Benim puanım neden düşük?’ sorusu.”
“EKİPMANLARIMIZ ÇOK PAHALI, CAN GÜVENLİĞİMİZ İÇİN KULLANMAMIZ GEREKEN EKİPMANLARA DESTEK BEKLİYORUZ”
Ekipman konusunda sıkıntı yaşadıklarını bildiren Özdemir, şunları dile getirdi:
“Şuanda Antalya’da dört dörtlük ekipmanla çalışan bir kurye yok. İşverenler ekipman sağlayamıyor. Onlara da hak veriyoruz. Bizim kafamıza taktığımız sağlam bir kaskın fiyatı 3 bin veya 3 bin 500 lira. En kötüsü bile 800 lira civarında. Bir motor montu 1500 lira civarında. Botu, dizliği, pantolonu hepsini hesapladığınızda bir kuryenin can güvenliğini sağlayabilecek 15 bin liraya yakın ekipman giymesi gerekiyor. Ekipmanlarımız üzerindeki vergi oranları çok fazla. Vergi oranları düşürülerek veya vergiden muaf tutularak devletimizin bize destek olmasını istiyoruz. İşverenlerimizden de bu konuda destek bekliyoruz.”
“ALDIĞIMIZ ÜCRETLER ÇOK DÜŞÜK”
Ekonomik şartların çok zor olduğu bu dönemde iki teker üzerinde hayat mücadelesi veren motosikletli kuryelerin yaşadıklarının anlatmakla bitmeyeceğine işaret eden Özdemir, “İşyeri, işveren sıkıntıları, üzerimizde uygulanan mobbingler bizleri zor durumda bıraktığı gibi aldığımız ücretin emeğimizin çok altında olduğunun farkındayız. ‘7-10 bin liraya kurye bulamıyoruz’ gibi söylemler oluyor. Biz böyle ilanlar görmüyoruz. Esnaf kurye modu dediğimiz model içinde günlük 11-12 saatlik çalışma süresiyle 6-7 bin lira gibi bir para veriliyor ama bütün vergiler, motor, yakıt gibi her şey kuryenin kendisine ait. Burada tüm masraflarımızı düştüğümüzde asgari ücretten bile düşük maaşa çalışmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“BASİT GİBİ GÖRÜNSE DE İŞİMİZ ÇOK AĞIR, AĞIR MESLEK GRUBUNA ALINMAK İSTİYORUZ”
İlk hedeflerinin 8321 meslek koduyla mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesi ve ağır meslek grubuna alınmak olduğunu bildiren Özdemir, “İşimiz o kadar tehlikeli ve ağır ki, iki dakika önce gördüğünüz bir kuryenin ölüm haberini alabiliyorsunuz. İşimiz dışarıdan basit gibi görünse de gerçekten çok ağır” ifadelerini kullandı.
KAÇAK ÇALIŞANLARA KARŞI MÜCADELEDE
Sektörde kaçak çalışanların olduğuna işaret eden Özdemir, “8321 meslek koduyla çalışmayıp garson koduyla veya kaçak çalışanlar var. Bunun bir kontrol mekanizması yok. Sigortasız çalışan, işsizlik maaşı alıp daha düşük rakamlara kuryelik yapan gibi sayısını net veremeyeceğiz insanlar var. Bu konularla ilgili önümüzdeki günlerde SGK İl Müdürlüğü’ne bir talebimiz olacak. En azından kontrol mekanizması sağlam tutulup denetleme yapılırsa, bu işi gerçekten meslek edinmiş insanların ekmeğiyle oynanmamış, daha düşük fiyatlara çalışmanın önüne geçilmiş olur” şeklinde konuştu.
KONFEDERASYON OCAK 15’TE KURULUYOR
Moto-kuryelerin çok sayıda kanayan yarası olduğunu kaydederek yaşadıkları sorunları çözebilmek için dernekleştiklerini bildiren Özdemir, “Çok fazla sorunlarımız var. Bu sorunlarımızın çözümü ve taleplerimiz için dernekleşmeye gittik. Şuanda 32 ilde derneğimiz mevcut. Git gide büyüyoruz. Yeni kurulacak olan derneklerimiz var. Bu işi götürebileceğimiz son noktaya kadar götürmek için Akdeniz Motosikletli Kuryeler Federasyonu’nu kurduk. Bu hafta içinde de İç Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’nu kuracağız. Allah nasip ederse Ocak ayının 15’i gibi de Ankara’da Motosikletli Kuryeler Konfederasyonu’nu kuracağız. Bu yönde çalışmalarımız var” dedi. 2022 yılı sonuna doğru da meslek odası kurmayı düşündüklerini bildiren Özdemir, bu konularda kendilerini destekleyen firmaların olduğunu da söyledi. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Rus turist fırtınanın oluşturduğu dev dalgalar arasında denize girdi, ceket giyenlere güldü
- Müezzin ve cemaati camiye sokmayan eli bıçaklı şahıs tutuklandı
- Isparta’da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı
- Antalya Büyükşehir, afet bölgesinde incelemelerde bulunup yardım eli uzattı
- Antalya’da hortum seraları vurdu
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim