Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2924.471
    %-2.60
  • Dolar
    34.5992
    %0.26
  • Euro
    36.2611
    %0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Muhasebeciler isyan etti
04 Mart 2019 Pazartesi 14:42

Muhasebeciler isyan etti

ASMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, birçok sorunla baş başa bırakılan muhasebecilerin artan iş yükü ve angaryalar karşısında ezildiğini, iş yetiştirme adına yaşadıkları mesleki stres nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini söyledi.

Birçok sorunla baş başa bırakılan muhasebecilerin artan iş yükü ve angaryalar karşısında ezildiğini, iş yetiştirme adına yaşadıkları mesleki stres nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini söyleyen Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, çözüm istediklerini vurguladı.

sam_5861.jpg

1 – 7 Mart Muhasebeciler Haftası ve Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın 29. kuruluş yıldönümü, Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni ve odada gerçekleştirilen ruhsat dağıtım töreniyle kutlandı. Bugün sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda biraraya gelen serbest muhasebeci mali müşavirler, yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini sundu. Mesleki stres nedeniyle meslektaşlarının hayatlarını kaybettiğini söyleyen Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMO) Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, meslek mensuplarının tatil yapmaya dahi fırsat bulamadığının altını çizdi.

sam_5872.jpg

“MESLEKTAŞLARIMIZ HAYATLARINI KAYBEDİYOR”

“İş yetiştirme pahasına canımızdan olmak istemiyoruz. Çağın gerektirdiği gelişimi ve değişimi kavrayamayan bir meslek yasası sorunu ve stresini yaşamaktayız” diyen ASMO Başkanı Çavdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef kamunun, her işi önce muhasebeciler üzerinden halletme anlayışı meslek mensuplarını her geçen gün yeni bir iş yükü ile karşı karşıya bırakmakta. Kendilerine yüklenen iş ve sorumluluklarını karşılıksız, özveriyle yerine getirmeye çalışan meslek mensuplarımız, maalesef artan iş yükü ve angaryalar karşısında ezilmekte. Meslektaşlarımız iş yetiştirme adı altında yaşadıkları mesleki stres ile hayatlarını kaybediyor. Geçen ay Eskişehir’de bir meslektaşımız, geçtiğimiz hafta Mersin’de iki meslektaşımız, mesleğin stresine yenik düşerek kalp krizi ve benzeri nedenlerle hayatlarını kaybetti. Yine geçici vergilerin son günü Eskişehir’de bir başka meslektaşımız işlerini yetiştirmek için hastaneye gitmeyerek, yani yaşamını hiçe sayarak beyin kanaması geçirmiş ve ne yazık ki o meslektaşımız da Perşembe günü hayatını yitirmiştir. Meslek camiası olarak, meslektaşlarımızın vefatı, rahatsızlanması hepimizi derinden üzerken, yaşadığımız bu üzüntü verici durum, bizleri içinde bulunduğumuz koşulları sorgulamaya itmekte. Meslek mensupları olarak sorumluluklarımız çok fazla ve hasta olmaya bile hakkımız yok. Hiçbir meslektaşımızın iş yetiştirme stresi altında hayatını kaybetmesini istemiyoruz.”

sam_5857-001.jpg

“YASAMIZDA ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILMADI”

Gelişmiş batı ülkelerinde yüz yıl, Türkiye’de ise otuz yıl önce 3565 sayılı kanunla yasal statüsüne kavuşan muhasebe mesleğinin yasasında, seçim maddeleri dışında çağın gerektirdiği önemli değişikliklerin yapılmadığını söyleyen Çavdar, “Oysa Teknoloji 4,0’ın Muhasebe 4,0’ı çok etkilediği bir mesleği icra ediyoruz. Otuz yıl önce tüm beyanname ve bildirimler elle doldurularak verilirken, bugün beyannamelerin yüzde 98’i elektronik ortamda verilmekte. Bugünkü sistemde, vergi mükellefleri vergi dairesine gitmek yerine, meslek mensuplarının bürolarına giderek sorunlarını buralarda çözmekte” dedi.

 

“KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINI İSTİYORUZ”

1989 yılında yürürlüğe giren 3568 Sayılı Meslek Yasası’nın güncelliğini yitirdiğini vurgulayan Çavdar, “Sürekli değişen mevzuat nedeniyle asla dinlenme fırsatı bulunmayan meslek mensuplarının,  hiçbir tatili, mücbir sebebi, yurt dışı temsil hakkı bulunmamakta. Yasalaşması için büyük mücadele verdiğimiz, Mali Tatil olarak çıkan düzenlemenin, bizlere hiçbir katkısı yok. Meslektaşımız birçok sorunla baş başa bırakılmış, angaryalarla boğulmuş durumda. Harcamış olduğu emeğine karşılık kamudan hiçbir gelir elde edemediği gibi personelini, kirasını, bilişim, yazılım, kırtasiye gibi giderlerini kendisi karşılamak için yoğun çalışma temposuna girmiştir. Acilen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

İSTEKLERİNİ SIRALADI

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve Odaların görüşünün alınarak hazırlanacak güncel bir meslek yasası ile mesleğin daha iyi koşullara taşınmasını istediklerini vurgulayan Çavdar, yeni yasada yer almasını istedikleri konularla ilgili şunları söyledi:

“Meslek mensubunun veya birinci derece yakınının hastalık, vefat gibi durumlarında mücbir sebep hakkına sahip olmasını istiyoruz. Mükellef kotası, zamana dayalı ücret uygulaması gelmeli. Ticaretin sınırının olmadığı ekonomik süreçte, meslek mensuplarına yabancı meslektaşları ile rekabet edebilmeleri için yeşil pasaport hakkı tanınmalı. Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalı. Beyan ve ödeme sürelerinde yaşanan uzatma kaosunu önleyen daha gerçekçi bir düzenleme yapılmalı. Yeni işyeri açacak ve şartları uygun tüm meslek mensuplarına KOSGEB desteği verilmeli.” HABER: YUSUF KATRAĞ

sam_5874.jpg

Bu haber toplam 2048 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim