“Mülakat kul hakkı yemektir”
Yönetici atamalarındaki mülakata karşı olduklarını vurgulayan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Mülakatla işe alımı ve görevde yükselmeyi doğru bulmuyoruz. Mülakat eşittir kul hakkı yemektir. Türkiye’nin sağlıktan eğitime, belediyeden tarıma kadar bütün sektör ve kurumları kapsayan esaslı bir Yönetici Atama Yönetmeliği’ne ihtiyacı var. Liyakatı öne çıkaracak, bilgi ve beceriyi esas alacak güçlü bir sistemi bu ülkeye kazandırmak zorundayız” şeklinde konuştu. Kahveci, merkezi sınavı esas alan bir sistemin gerekli olduğunu da belirtti.
2019 yılında açıkladıkları ‘Memur Paketi’ ile taleplerini ortaya koyduklarını hatırlatan Türkiye Kumu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) Genel Başkanı Önder Kahveci, Memur Paketi’nin memurların önemli sorunlarına çözüm ürettiğini ve yol gösterici olduğunu söyledi. Memur Paketi içerisinde yer alan taleplerini hatırlatan Kahveci, memurlara yapılan tüm ödemelerin emekli ikramiyeleri hesaplanırken dikkate alınması gerektiğini belirtti. 3600 ek göstergenin yılan hikayesine döndüğünü dile getiren Kahveci, vergide adaletin sağlanmasını istediklerini, hizmetlilerin memur kadrosuna geçmesi ve sözleşmelilere kadro verilmesi gerektiğini kaydetti. Konfederasyon ve bağlı sendikalar olarak yönetici atamalarında mülakata karşı olduklarının altını çizen Kahveci, mülakatın kul hakkı yemek olduğunu belirterek liyakatı öne çıkaracak, bilgi ve beceriyi esas alan bir sisteme ihtiyaç olduğunu söyledi.
“TÜM ÖDEMELER EMEKLİLİKTE SAYILMALI”
Kamu görevlilerinin tüm gelirlerinin emeklilikte esas alınmasını istediklerini belirten Kahveci, “Sağlık çalışanlarının aldığı ek ödeme, döner sermaye, nöbet ücreti, öğretmenin aldığı ek ders ücreti, haftalık çalışma ücreti gibi başka adlarla ödenen tüm ücretler emekliliğe esas kazanç olarak değerlendirilmeli. Emeklilik hesabı bunlar da dikkate alınarak yapılmalı” dedi. İş Kanunu’na göre çalışan işçilerle, Devlet Memurları Kanunu’na göre çalışan memurların aldıkları maaşlar arasında hem ücretler açısından hem de emekli ikramiyeleri açısından ciddi farklılıklar bulunduğuna dikkat çeken Kahveci, bunu gidermenin yolunun memurların emekli ikramiyelerini yükselterek maaşlarını yukarıya çekmekten geçtiğini belirtti.
“3600 EK GÖSTERGE YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ”
3600 ek göstergesinin yılan hikayesine döndüğünü dile getiren Kahveci, “Üçüncü yılını dolduracak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2018 yılı Nisan ayında kamuoyu ile paylaşmıştı. Dört meslek grubuyla ilgili tespit yaptı. Bizim ek gösterge sisteminde bir sıkıntı var ve elden geçirilmesi gerekiyor. Dört meslek grubuyla sınırlı kalmadan tüm kamu çalışanlarını kapsayacak bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bununla ilgili Türkiye Kamu-Sen olarak bir kanun tasarısı hazırladık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekliyor. Biran önce çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin şöyle bir faydası olacak. Buradan emekli olan arkadaşlarımızın yerine atama bekleyenler istihdam edilecek. Yani istihdam alanı açılacak. 3600 ek gösterge konusundaki ısrarımızı devam ettireceğiz” diye konuştu.
“VERGİDE ADALETİN SAĞLANMASINI İSTİYORUZ”
Nisan ayında vergi diliminde bir çok memurun bir üst dilime gireceğini hatırlatarak vergide adaletin sağlanmasını istediklerini kaydeden Kahveci, “Bordro ile ücret alan insanlar daha çocuklarına harçlığını vermeden, borçlarını ödemeden devlete olan görevlerini yerine getiriyor ve vergisini ödüyor. Burada bir hakkaniyete ihtiyacımız var. Vergi verelim ama dengeli bir vergilendirme olsun. Düşünün Ocak ayında aldığınız ücreti Kasım-Aralık’ta alamayacaksınız. Böyle bir ücret politikası olabilir mi?” diye sordu.
“HİZMETLİLER MEMUR KADROSUNA GEÇSİN”
Hizmetlilere memur kadrosu verilmesini istediklerini kaydeden Kahveci, bunun kamu maliyesine bir yükü olmadığını dile getirdi. 115 bin civarında hizmetli bulunduğunu belirten Kahveci, “Liseyi bitirmiş, lisans, ön lisans mezunu hatta yüksek lisans yapanlar var. Bunlara bir görev, sorumluluk vermişsiniz ama yetki vermiyorsunuz. Hiç olmazsa çalışmanın, azmin, kendini geliştirmenin bir karşılığı olsun. Hizmetli kadrosundan memur kadrosuna geçsinler. Sadece statü değişikliği olacak” açıklamasında bulundu.
“SÖZLEŞMELİLERE KADRO VERİLMELİ”
Sözleşmelilere kadro beklentisinin olduğuna da dikkat çeken Kahveci, “Bunda netiz. Türkiye Kamu-Sen olarak başından beri güvencesiz çalışmayı kabul etmiyoruz. Bu konuda bir çok eylem ve etkinlik yaptık. Bunun sonucunda 2011’de ve daha sonra 2013’te sözleşmelilere kadro verildi. Şuanda bir kaos ve karmaşa ortamı var. Süresiz sözleşmeli, 3 artı 1, Vekil ebeler, belediyelerdeki sözleşmeliler var. Belediyeler ayrı bir dünya. Belediye başkanı sene sonunda ‘İş akdini feshettim’ diyebiliyor. Kamu feshedemiyor. Bütün sözleşmelilerin kadroya alınması ve güvenceli bir çalışma ortamı olması gerektiği kanaatindeyiz. Kaosa, kargaşaya bir son verilsin. Aile bütünlüğü sağlansın” dedi.
MEMURLARA BAYRAM İKRAMİYESİ İSTEDİ
Kamuda yılda iki defa verilen bayram ikramiyesini almayan tek memurların kaldığını açıklayan Kahveci, “12 milyon emekli bayram ikramiyesi alıyorsa niye memurlar almıyor?” diye sordu.
“MÜLAKAT EŞİTTİR KUL HAKKI YEMEKTİR”
Yönetici atamalarındaki liyakat konusuna da değinen Kahveci, mülakata karşı olduklarını bildirdi. “Mülakatla işe alımı ve görevde yükselmeyi doğru bulmuyoruz” diyen Kahveci, “Mülakat eşittir kul hakkı yemektir. Türkiye’nin sağlıktan eğitime, belediyeden tarıma kadar bütün sektörler ve kurumları kapsayan esaslı bir Yönetici Atama Yönetmeliği’ne ihtiyacı var. Liyakatı öne çıkaracak, bilgi ve beceriyi esas alacak güçlü bir sistemi bu ülkeye kazandırmak gerekiyor. Ülkemiz merkezi sınavı esas alan bir sisteme kavuşturulmalı” ifadelerini kullandı. Türkiye Kamu-Sen’in 430 bin üyesi bulunduğunu belirterek dertlerinin Kamu-Sen’den yönetici olsun olmadığını vurgulayan Kahveci, “Derdimiz adalet, hakkaniyet olsun. Liyakat olsun istiyoruz. Derdimiz ülkemiz, milletimiz, geleceğimiz adına” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim