Bugün 22 Kasım 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2952.122
    %0.74
  • Dolar
    34.4839
    %0.07
  • Euro
    36.1941
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Prosedürler kolaylaştırıcı ve hızlı olmalı”
04 Ocak 2024 Perşembe 17:13

“Prosedürler kolaylaştırıcı ve hızlı olmalı”

Vatandaşların hiçbir izin almadan çatıya 300 kilogramlık gün ısıyı koyabilirken, 30 kilogramlık GES paneli koyacağında birçok prosedürle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, herkesin kendi enerjisini kendinin üretir

Vatandaşların hiçbir izin almadan çatıya 300 kilogramlık gün ısıyı koyabilirken, 30 kilogramlık GES paneli koyacağında birçok prosedürle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, herkesin kendi enerjisini kendinin üretir hale gelmesi gerektiğini kaydetti. Tat, prosedürlerin kolaylaştırıcı ve hızlı olmasını istedi.

 

Güneş enerjisi santralleri (GES) ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, sistemi artık vatandaşların da kullanır hale gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Vatandaşların çatıya GES kurmak istediklerinde çeşitli prosedürlerle karşılaştığına işaret eden Tat, bu prosedürlerin kolaylaştırıcı ve hızlı olması gerektiğinin altını çizdi. “Vatandaş bugün çatıya 300 kilogramlık bir gün ısı koyacağında hiçbir izin almıyor ama 30 kilogramlık bir panel koyacağında ciddi anlamda prosedürle karşı karşıya kalıyor” diyen Tat, Almanya’yı örnek gösterdi.

 

“KAPASİTE DOLUYOR”

GES’lere yatırımların devam ettiğine işaret eden Tat, “Bunun yapım kriterleri var. Marjinal dediğimiz, tarıma elverişli olmayan arazilerde yapılması gerekiyor. Burdur ve Isparta bölgesinde kapasite dolmuş durumda. Antalya havzasına bakıldığında Korkuteli ve Akseki taraflarında kapasite boşluğu var. Onun haricinde Antalya da doluluk oranına ulaşmış seviyede. Bugün Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların yüzde 60’nın üstü GES’lerle kaplı hale geldi. Yapılmaya da devam ediyor. Kapasite artışıyla ilgili görüşmeler var. Sanayiciye kapasite artışıyla ilgili çalışmalar söz konusu” dedi.

sam-6576.jpg

“EN BÜYÜK ENGEL FİNANSMAN SORUNU”

GES yatırımlarının önündeki en büyük engelin finansman sorunu olduğunu belirten Tat, “Ucuz krediye ulaşılamadığı zaman yatırımların bir kısmı durma noktasına geliyor. Çünkü, rantabl halden çıkıyor ama ülkemizin buna ciddi anlamda ihtiyacı var. Hammaddesi sonsuz olan güneş var. Güneşten enerji üretememek gibi bir şey olamaz” diye konuştu.   

antalya-konut-bina-yapi-satilik-kir-kepez.jpg

“BEDAVA ENERJİ”

GES’leri vatandaşların da kullanması gerektiğini dile getiren Tat, şunları ifade etti:

“Hepimizin evlerinin çatısında gün ısılar var. Sıcak suyu güneşten elde ediyoruz. Enerjimizi de elde etmemiz gerekiyor. Vatandaş bugün çatıya 300 kilogramlık bir gün ısı koyacağında hiçbir izin almıyor ama 30 kilogramlık bir panel koyacağında ciddi anlamda prosedürle karşı karşıya kalıyor. Gün ısıyı herkes nerede bir boşluk varsa oraya koyuyor. Apartmandan kimsenin de sesi çıkmıyor. Çatı, bütün mekanların ortak kullanım alanıdır. GES ile ilgili bütün maliklerden izin almak, depreme dayanıklılıkla ilgili statik hesaplamaların yapılması ve binanın mimarından muvafakat alınması gerekiyor. Bunlar gibi birçok şeyle karşı karşıya kalınıyor. Bunlar yapılmalı, yukarıdan bakıldığında gün ısı çöplüğü gibi görünmesini onayladığımızdan değil ama prosedürlerin daha kolaylaştırıcı ve hızlı olması talebimizdir. Almanya’da alıp kuruyorsunuz ve sisteme hemen entegre oluyor enerjinizi üretmeye başlıyorsunuz. Bizde bu hale gelmeli. Çünkü, bedava enerji var.” HABER: ÖMER ALİ YETGİN

Bu haber toplam 1191 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim