“Radikal kararlar almalıyız”
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) 14. olağan toplantısı şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele'nin moderatörlüğünde interaktif olarak gerçekleştirilen toplantının konuşmacı konuğu Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü oldu. Toplantıda "İş Dünyasının Dönüştürücü Gündemi: İklim ve Sürdürülebilirlik" konusu ele alındı. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, ÇEKÜL Vakfı Antalya Temsilcisi Mimar Recep Esengil ve iş insanlarının katıldığı toplantıda konuşan Dördüncü, gelecek nesillere daha düzgün bir dünya bırakmak için iklim değişikliğine karşı ve sürdürülebilirlik konusunda radikal kararlar alınması gerektiğini söyledi.
"İNSAN YOKSA HİÇBİR ŞEYİN ANLAMI YOK"
Şirketlerin ekonomik kazanç elde etme, hissedarlarına değer kazandırmanın yanı sıra çevresine de faydalı olması gerektiğinin altını çizen Dördüncü, sermayeyi değere döndüren insan faktörü yoksa hiçbir şeyin anlamının olmadığını söyleyerek, içinde bulunulan toplumun çok önemli olduğunu vurguladı. "Eğer siz içinde bulunduğunuz topluma herhangi bir şekilde fayda yaratmıyorsanız, içinde bulunduğunuz toplumu iyiye doğru yöneltmek için bir gayret göstermiyor, bu yönde herhangi bir iletişiminiz, girişiminiz, faaliyetiniz yoksa o toplumun zaman içinde sizi dışlaması söz konusu" diyen Dördüncü, şirketlerin 1990'lı yılların başında kültür değişikliğine gitmeye başladığını söyledi. Şirketlerde kültürün bugünden yarına değişmesinin mümkün olmadığına işaret eden Dördüncü, en tepeden başlayarak aşağıya kadar inen uzun bir süreç olduğunu kaydetti.
“ŞİRKETLER, ADİL BİR DÜNYA İÇİN SORUMLULUK ÜSTLENMELİ”
Paydaş ekonomisinin en önemli ayaklarının insan, müşteriler, tedarikçiler, sosyal çevre ve toplum olduğunu söyleyen Dördüncü, "Toplum dediğimiz zaman sürdürülebilirlikten bahsetmeliyiz. İklim krizi ve yaşadığımız ekonomik krizler, şirketlerin de adil bir dünya için sorumluluk üstlenmesi gerektiğini bizlere gösterdi” açıklamasında bulundu.
“SANKİ KARAYİPLER’DE YAŞIYORUZ”
İklim değişikliğine işaret eden Dördüncü, "Antalya'da hortum nedir? Sanki Karayipler'de yaşıyoruz. Bir hortum çıkıyor ve seraları falan altüst edip gidiyor. Sezon boyunca yağacak yağmur 2 günde yağıyor ve önüne çıkanı alıp götürüyor. Artık göllerin sularının bitiyor olmasından, kuraklıktan bahsediyoruz” diye konuştu.
“RADİKAL KARARLAR ALMALIYIZ”
Dördüncü, doğa konusunda farkındalık yaratma konusunu tamamlamak gerektiğini ve artık harekete geçme zamanı olduğunu söyledi. İklim değişikliğine karşı ve sürdürülebilirlik konusunda radikal, samimi kararlar alınması gerektiğini vurgulayan Dördüncü, “Dünyayı bir sonraki jenerasyona daha düzgün bir şekilde bırakabilmek için radikal kararlar almalıyız” dedi. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmanın önemli olduğunun altını çizen Dördüncü, “1,5 derece hedefinde artık yapamazsak olmaz denilen bir yerdeyiz. COP26’da iklim değişikliği ile mücadele açısından bazı kazanımlar var. Ancak verilen taahhütler 1.5 derece hedefini tutturabilmemiz için yeterli değil. Somut adımlar atıp, hedeflerimizi belirleyip harekete geçmeliyiz. Artık yapmazsak olmaz denilen yerdeyiz” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Katılımcılara Global Compact Türkiye hakkında da bilgi aktaran Dördüncü, Global Compact Türkiye’nin, UN Global Compact’ın dünya genelindeki 69 yerel ağından biri olduğunu söyledi. “240 şirket, aralarında ANSİAD’ın da olduğu 94 şirket dışı üyemizle küresel stratejiyi yerel önceliklerle birleştirerek Türkiye iş dünyasını harekete geçiriyoruz” diyen Dördüncü, çeşitlilik ve kapsayıcılık, çevre, sürdürülebilir finans, toplumsal cinsiyet eşitliği ve inovasyon alanlarında çalışmalar yaptıklarını belirtti. Dördüncü, üyelerin sürdürülebilirlik alanında gelişimini desteklerken hem yerelde hem de küresel ölçekte iyi uygulamaların paylaşılması ve iş birliklerinin kurulması için bir platform görevi gördüklerini de bildirdi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GENİŞ BİR KAVRAM”
ANSİAD olarak Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen, dünyanın en büyük ve tek kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi olan UN Global Compact’ın parçası olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, sürdürülebilirliğin çok geniş bir kavram olduğunu söyleyen ANSİAD Başkanı Akın Akıncı ise, “Ekonomide, çevrede, tarımda, turizmde, kısaca her şeyde sürdürülebilirlik söz konusu” dedi. Sürdürülebilirlik ile hem kalkınmayı hem de çevresel faktörleri içerisine alan ve geleceğe dönük bir anlayış sunan yaklaşımla bölgede ANSİAD olarak bir inisiyatif aldıklarını dile getiren Akıncı, şunları söyledi:
“ANSİAD’ın kurumsal kimliği ile bağdaşan bir anlayışla ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Çevre’ temasıyla iş dünyasında farkındalık çalışmalarına başladık. Bu yılın başında da UN Global Compact imzacısı olarak insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında taahhüt verdik. 19 yıldır girişimcilik alanında bölgemizde öncü olarak yaptığımız çalışmalarımız mevcut. Dijitalleşme, teknoloji gibi birçok alanda gündem oluşturduk.”
“ANTALYA’NIN AVANTAJI DOĞA, DEZAVANTAJI GÖÇ”
Sürdürülebilirlik konusunda Antalya’da çok duyarlı sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları bulunduğunu söyleyen Akıncı, Antalya’nın özellikle turizmde coğrafi olarak çok büyük avantajları olduğunu dile getirerek, “Çok güzel sahillerimiz, bereketli topraklarımız var ama insan eliyle kendi ürettiğimiz iklim değişikliğini bilimsel yöntemlerle engelleyemez, çevreyi benimseyemezsek bunların hiçbir anlamı kalmayacak. Antalya’nın en büyük dezavantajı göç. Bazı şeyleri hayata geçirebilmek için insan faktörü, kentlilik bilinci çok önemli. Çok göç alan yerlerde kentlilik bilincini oluşturmada çok zorluk çekiyorsunuz. Onun için göçü Antalya için bir dezavantaj olarak görüyorum. Çünkü, kentlilik bilincini oluşturamıyorsunuz” şeklinde konuştu.
“ULUSAL VE ULUSLARARASI YATIRIMCILAR BU KENTE DEĞER VERMELİ”
“Ortak geleceğimiz için iş dünyası olarak sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşabilme konusunda gündemi belirleyerek hızlı hareket etmek gibi bir avantajımız olduğunu söyleyebilirim” diyen Akıncı, şunları dile getirdi:
“Özellikle Antalya’da konuların tespiti ile bu doğrultuda çalışma yapmak gerekiyor. Yaz sezonunda milyonlarca turisti misafir eden bir kent olarak ekolojik dengenin korunması ve buna bağlı ekonomik sürdürülebilirlik bölgemiz için önemli. İklim doğrudan kentsel gelişimle ilişkili bir konu olduğu için yerel düzeyde başlatacağımız bir çalışmanın ulusal ve küresel düzeyde etki etmesi gibi bir misyonu da yerine getirmek istiyoruz. Bu noktada zorluk, işletmecilerimizin, yatırımcılarımızın, kentin farkındalıklarını artırma konusu. Ulusal ve uluslararası yatırımcıların bu kente değer vermeleri gerekiyor. Burada karşımıza çıkan zorluk bürokrasi, siyaset olabiliyor. İyi uygulama örneklerini bölgemizde yaratmak, geleceğe dönük bir çalışma yapmak iş dünyası olarak bizlerin görevi.”
AKINCI, GÜNÜN ANISINA HEDİYE VERDİ
Toplantı sonunda ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ve Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele’ye günün anısına hediye takdim etti. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da hortum yıkıp geçti, evler ve seralar hasar gördü
- Rus turist fırtınanın oluşturduğu dev dalgalar arasında denize girdi, ceket giyenlere güldü
- Müezzin ve cemaati camiye sokmayan eli bıçaklı şahıs tutuklandı
- Isparta’da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı
- Antalya Büyükşehir, afet bölgesinde incelemelerde bulunup yardım eli uzattı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim