Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Savaş sanki şehrimizde çıktı”
16 Mayıs 2022 Pazartesi 16:08

“Savaş sanki şehrimizde çıktı”

Rusya-Ukrayna savaşından ihracatın olumsuz etkilendiğine dikkat çeken BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ihracatta çok ciddi düşüşler yaşıyoruz. Geçtiğimiz yılki 2 buçuk milyar dolarlık ihracatımızı 3 milyar

Rusya-Ukrayna savaşından ihracatın olumsuz etkilendiğine dikkat çeken BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ihracatta çok ciddi düşüşler yaşıyoruz. Geçtiğimiz yılki 2 buçuk milyar dolarlık ihracatımızı 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflerken biranda savaş ortamı oluşunca, savaş sanki şehrimizde çıkmış gibi oldu” dedi.

 

Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), olağan üye buluşması hafta sonu şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Genç iş insanlarının konuğu olan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Antalya ve İhracatın Geleceği” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Bölge ihracatına ilişkin önemli bilgiler paylaşan Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine dikkat çekerek “Savaş sanki şehrimizde çıkmış gibi oldu” diye konuştu. Önemli bir ihracat potansiyeli bulunan Antalya’nın hak ettiğini alamadığını belirten Çavuşoğlu, liman ve yük treni ve lojistik merkezi problemlerine dikkat çekti.

sam-1434.jpg

“HAMMADDE FİYAT ARTIŞLI BÜYÜME SÖZ KONUSU”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANTGİAD Başkanı Osman Sert, 2 milyar dolarlık Antalya, 2 buçuk milyar dolarlık bölge ihracatının daha da artacağı düşüncesinde olduklarını belirtti. Hammadde fiyatlarının artmasıyla ihracat hacminin de artmasının göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden çeken Sert, “Girdi maliyetlerinin arttığı, fiyatların yükseldiği bu ortamda hammadde fiyat artışlı büyümeden söz etmek durumundayız” dedi.

 

“EKONOMİ, YAPISAL REFORMLARLA DESTEKLENMESİ GEREKEN BİR SÜREÇ”

Cari açığın düşürülmesi ve açık verilmemesi için çalışılması gerektiğinin altını çizen Sert, “Ekonomiyi sadece ekonomik rakamlarla değerlendirmemek gerektiği düşüncesindeyiz. Çünkü, ekonomi yapısal reformlarla desteklenmesi gereken bir süreç. Bunun içerisinde adil rekabet, hukukun üstünlüğü, eğitim ve elbette özgür düşünce var. Bir ülkede bu kavramlar varsa o ülkenin ekonomik kalkınmasıyla ilgili önündeki engeller kaldırılmış demektir. Bizde dernek olarak yaptığımız çalışmalarda bu kavramların özümsenmesiyle ilgili projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.

osman-sert-007.jpg

“ANTALYA ÇOK DAHA İLERİYE GİDEBİLİR”

Antalya’nın tarımın ve turizmin başkenti olduğunun herkes tarafından kabul edildiğine işaret eden Sert, şunları dile getirdi:

“Sivil toplum kuruluşlarının, ilgili kurum ve kuruluşların destekleriyle Antalya’nın çok daha da ileriye gidebileceğini iyi biliyoruz. Bağımsız ve birbirini denetleyen kuruluşlardan oluşan bir yapının kurulması çok önemli. Bugün yaşadığımız enflasyonist ortam biran önce fiyat istikrarının sağlanmasıyla son bulmalı. Biz yaptığımız çalışmalarla bunları sağlamaya gayret gösteriyoruz. Şehrimizin ve ülkemizin kalkınması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

 

“GEÇTİĞİMİZ YIL 2 BUÇUK MİLYAR DOLAR İHRACAT SINIRINI AŞTIK”

Birlik ihracatının Antalya, Isparta ve Burdur illeri ihracatını kapsadığını hatırlatan BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ise, yaklaşık 7 bine yakın üyenin yaklaşık 2 bin 500’ünün aktif olarak ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. Pasif üyeleri aktif hale getirerek ve yeni üyelerle ihracatı artırmaya gayret ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, yoğun çabalar neticesinde ihracatın her geçen gün artma eğilimini sürdürmekte olduğunu söyledi. Pandemiye rağmen geçen yıl bölge ihracatının 2 buçuk milyar dolar sınırını aştığını ifade eden Çavuşoğlu, bunun kendileri için sevindirici olduğunu kaydetti.

umit-mirza-cavusoglu.jpg

“İHRACAT RAKAMSAL BAZDA ARTIYOR, MİKTAR BAZINDA DÜŞÜYOR”

Rusya-Ukrayna savaşının ihracatı olumsuz etkilediğinin altını çizen Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

“2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ihracatta çok ciddi düşüşler yaşıyoruz. Geçtiğimiz yılki 2 buçuk milyar dolarlık ihracatımızı 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflerken biranda savaş ortamı oluşunca, savaş sanki şehrimizde çıkmış gibi oldu. İhracatçı çok olumsuz etkilendi. Şuanda ihracatımızda rakamsal artışların devam ettiğini görüyoruz ama kayda değer artışlar sergileyemiyoruz. Yaklaşık yüzde 3-4 civarında rakamsal artışımız söz konusu ama miktar anlamında ciddi düşüşler yaşıyoruz. Miktar bazında yüzde 25’in üzerinde bir düşüş var. Bu bizleri çok mutlu eden sonuçlar değil. Rakamsal artışın en önemli göstergesi gerek dövizdeki ve maliyetlerdeki artışlar, gerekse yurt dışındaki enflasyonist ortam. Oradaki döviz enflasyonundan dolayı da belli bir rakamsal büyüklüğe ulaşıyoruz ve artışlar yaşıyoruz. Miktar düşüşünü engellemeye çalışıp artışlar yapmak istiyoruz. 3 milyar doları hedeflerken buralarda mücadele etmek bizler için çok olumsuz sonuçlar doğuruyor.”

 

“CARİ AÇIĞI KAPATAN ÖZELLİKTEYİZ”

Bölge ihracatının carı açığı kapatan bir özelliğe sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, “İhracat ithalat dengesinde yüzde 90 artı ile çalışan bir şehir ve bölgeyiz. Rakamlara baktığımızda ithal girdimiz yüzde 10’u geçmez. Bizler ülke ekonomisine artı değerler katıyoruz” dedi. Bölge ihracatının yüzde 50’sini yaş meyve sebze ve madenciliğin oluşturduğunu kaydeden Çavuşoğlu, ağaç ürünleri, demir-demir dışı ürünler ve kimyevi maddeler ihracatının da ön planda olduğunu belirtti.

 

“NİTELİ VE NİTELİKSİZ İŞÇİ PROBLEMİ YAŞANIYOR”

Nitelikli ve niteliksiz işçi problemi yaşandığını belirten Çavuşoğlu, “Biz bunu ihracatçı firmalarımızda çok yoğun olarak yaşıyoruz. Ülke olarak personel problemimiz had safhada. Niteliksiz personelde de büyük problem yaşıyoruz. Örneğin tarımda ürün toplatacak personel bulamıyoruz. Bununla ilgili de çalışmalar yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

sam-1442.jpg

PERSONEL İHTİYACI EĞİTİMLE ÇÖZÜLECEK

İhracat firmalarının personel ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim programları hazırlığında olduklarını bildiren Çavuşoğlu, “Gerek firmalarımızın çalışanlarına gerekse hiç çalışmayanlara yönelik eğitim programlarımız olacak. Bunlar sertifikaya yönelik 1-2 günlük programlar olmayacak. 1-2 aylık programlar şeklinde olacak. Bu konuda sizler istekli olursanız ihracatla ilgili personellerinizi bizler yetiştirmeye talip olacağız. Personel ihtiyacı olanların personellerini böylece sağlamaya çalışacağız” açıklamasında bulundu.

 

“BİRARAYA GELMELİYİZ”

 Antalya’da çok sayıda sivil toplum kuruluşu bulunduğuna dikkat çekerek hepsinin bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Antalya için bir araya gelerek mücadele etmemiz gerekiyor. Yoksa tek başımıza yol almamız çok zor. İhracatımızı artırmak için yapılması gerekenleri beraber masaya yatırmamız gerekiyor. Sadece sorunlar üzerine konuşmak çok kolay. Sorunlara karşı çözüm önerilerimizi de ortaya koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“LİMAN PROBLEMİ VAR”

Liman probleminin en büyük sorunların başında geldiğini belirten Çavuşoğlu, “Limanla ilgili birçok sivil toplum örgütü çaba harcıyor. Liman konusunda en fazla etkilenen ihracatçılar. Bizler etkilenirken Antalya da maalesef etkileniyor. Çünkü, Antalya limanından çıkacak ürünlerimizin farklı şehirlere gitmesi gerek şehrimizden çıkışın eksik gözükmesine sebep oluyor, gerekse bölgemizin gelişmemesine neden oluyor. Yatırımlar yapılarak limanın geliştirilmesi, giden-gelen gemilerin artırılması gerekiyor” dedi.

 

“OTOBAN YANIMIZDAN BİLE GEÇMİYOR, TREN BEKLİYORUZ”

Antalya’da bir otoban bulunmadığına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Otoban yakınımızdan bile geçmiyor maalesef. Biz turizmin, tarımda da seracılığın başkentiyiz. Buna rağmen bulunduğumuz yer hak ettiğimiz yer değil. Lojistik anlamda destek gerekiyor. Bu konuda en büyük destek yük treni olacaktır. Tren yoluyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Bu 100 yıllık bir beklenti. Burdur’a kadar tren yolu var. Projeleri bitmiş durumda. En azından Döşemealtı’na kadar inmesi çok zor bir şey değil. Bunun için çabalıyoruz. Projelerde hızlı tren çalışmaları da söz konusu. Görüşmelerimizde hızlı treni de turistik anlamda kullanabileceğimizi dile getiriyoruz. Yük treni de gerek ihracat gerekse ithalat anlamında bölgemizi 2-3’e katlayacak.”

sam-1451.jpg

“LOJİSTİK MERKEZİMİZ YOK”

Antalya’nın lojistik merkezi eksiği bulunduğunu da vurgulayan Çavuşoğlu, “Maalesef TIR’ların gelip de bekleyebileceği bir nokta yok. Kentte 18 bin civarında Hazine arazisi var. Fakat yeterli büyüklükte veya yeterli büyüklükte olup da işgal edilmemiş arazi yok. Bir arazi bulup lojistik merkezi yapamıyoruz. Limana gelen yüklerin bekleyebileceği bir yer yok” diye konuştu.

 

“BİRLİKTE HAREKET EDERSEK SONUÇ ALABİLİRİZ”

Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, görüşme ve çabalardan neden sonuç alınamadığı şeklindeki bir soruya, “Bu konularda herkes bireysel olarak çaba harcamış. Destek alabilmek için herkes gitmiş ama bireysel gidince çok fazla etki göstermiyor. Biz bütün sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunuyor ve olumlu tepkiler alıyoruz. Beraber hareket edersek çok daha hızlı sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Otobanlarla bütün dağları aşıyoruz ama 50-60 kilometre treni mi indiremiyoruz?” şeklinde cevap verdi.  

 

“İHRACAT, GIDA FİYATLARINI ARTIRMAZ. DESTEK GEREKİYOR”

İç piyasadaki gıda ürünleri fiyatlarının artışında ihracatın etkisi bulunmadığını da belirten Çavuşoğlu, “Özellikle orta ve uzun vadede artırdığını düşünmüyoruz. Belki kısa vadede çok az da olsa etkisi oluyor fakat orta ve uzun vadede hiçbir etkisi olmadığını, hatta piyasada dengeleyici unsuz olduğunu biliyoruz. Enflasyon talebi kısarak veya talebe ceza keserek olmaz, arzın artması gerekiyor. Üretimi artırmamız gerekiyor. Üretim miktarı artarsa fiyatların otomatik olarak düşeceğini göreceğiz. Kış aylarında gıda ürünü üretimimiz inanılmaz düştü. Talep fazla olunca fiyatlar yükseldi. Sanki üretim normal, fiyatlar bilerek artırılıyormuş gibi bir algı yaratıldı. Girdi maliyetleri inanılmaz arttı. Petrol, enerji fiyatları, işçilikler, gübre fiyatları arttı. Tüm sektörlerde inanılmaz artışlar söz konusu. Fiyatlara desteklerle müdahale edilebileceğini düşünüyoruz. Bu da ürüne destek verilerek yapılabilir” dedi. Çavuşoğlu, özellikle petrolden vergi alınmaması konusunda talepleri olduğunu da dile getirdi.

 

“BÜTÜN EKİBİMİZLE EMRİNİZDEYİZ”

 İhracata başlamak isteyenlere çağrıda da bulunan Çavuşoğlu, “İhracattan korkmayın. Bütün ekibimizle sizlerin emrindeyiz” dedi. Toplantının sonunda ANTGİAD Başkanı Osman Sert tarafından BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu’na günün anısına eski Antalya portresi hediye edildi. Toplantı, hep birlikte çekilen fotoğrafla sona erdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-1449.jpg

Bu haber toplam 4223 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim