Sektörler destek bekliyor
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meslek Komiteleri aylık olağan toplantılarını pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştiriyor. Sektörleriyle ilgili üyelerden gelen sorunları masaya yatıran Komite üyeleri, Covid-19 pandemisi ve pandemi kapsamında alınan tedbirler nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çekiyor. Sektörlerinde yaşanan ekonomik sıkıntının altını çizen ve kısıtlamaların üyelerini çıkmaza soktuğunu belirten Komite üyeleri, destek taleplerini de dile getiriyor. Destek paketi beklentisinde olan sektörler genellikle düşük faizli kredi verilmesini ve mevcut kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini istiyor.
“DESTEK PAKETİ ACİLEN AÇIKLANMALI”
Salgının yayılmasını engellemek amacıyla alınan tedbirlerden, içinde halı ve mobilyanın da bulunduğu tüm sektörlerin olumsuz etkilendiğini belirten ATSO 12. Grup Halı ve Mobilya Meslek Komitesi üyeleri, kısıtlamaların teknik alt yapısı hazır olmadan uygulandığını ve bu uygulamaların zaten zor durumda olan tacir ile esnafı daha da çıkmaza soktuğunu kaydetti. Özellikle tam kapanma döneminde iş yapamayan firmalar üzerindeki ağır yükün hafifletilmesi amacı ile destek paketlerinin acilen açıklanması gerektiğini belirten üyeler, bankalar tarafından mağdur olan sektörlere yönelik düşük faizli kredilerin verilmesini ve mevcut kredi borçlarının en az 6 ay süreyle faizsiz ertelenmesini istedi. Vadesi 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasına isabet eden çeklerin ibrazının 1 Haziran’a ertelendiğini hatırlatan üyeler bu sürenin uzatılması gerektiğini de belirtti. Ayrıca, SGK prim ödemelerinin, stopaj ve her türlü vergi borçlarının ertelenmesini isteyen sektör temsilcileri, mağdur olan tüm sektörlere acil kira desteği sağlanması gerektiğinin de altını çizdi.
“KGF DESTEK KREDİLERİ VERİLMELİ”
Salgının henüz sona ermediğine dikkat çekerek birçok işletmenin pandemi süresince kapalı olduğuna ve açık olan çoğu işletmenin de uzun süredir iş yapamadığına işaret eden ATSO 20. Grup İzolasyon, Seramik ve Sıhhi Tesisat Malzemeleri Meslek Komitesi üyeleri ise, salgının ne zaman biteceğinin belli olmadığını dile getirerek bu şartlarda gelir sağlayamayan işletme sahiplerinin giderlerini karşılayacak ekonomik gücü bulunmadığını belirtti. Pandemi sürecinde başta kamu bankaları ve Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi kamu kurumları tarafından uygun şartlarda sağlanan krediler ile finansman kolaylıklarının KOBİ’leri ve işletmeleri destekleyici bir unsur olduğunun göz ardı edilmediğini açıklayan sektör temsilcileri, oluşan banka kredi faiz ödemelerinin işletmelerin sırtında ağır bir yük teşkil ettiğini kaydetti. Birçok sektörün kısa sürede geri döndürülemeyecek şekilde hasar almasını engellemek amacıyla, salgın ile mücadele kapsamında tüm sektörlere yönelik KGF destekli yeni kredi olanaklarının sunulmasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Komite üyeleri, en az 6 ay ödemesiz, düşük ve sabit faizli, 60 aya kadar vadeli KGF destek kredilerinin ivedilikle verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Üyeler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) aracılığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verdi.
KOSGEB ARACILIĞIYLA KREDİ BEKLENTİSİ VAR
Ticari hayatın henüz tam anlamıyla normale dönmemesi nedeniyle, içecek sektöründe mali durumu bozulan işletmeler olduğunu belirten ATSO 5. Grup İçecek Meslek Komitesi üyeleri ise, içecek sektörünün bu dönemden en az zararla çıkabilmesi için sektör üyelerinin aktifte çeşitli bankalara var olan kredilerinin ve kredi kartı borçlarının kapatılması, faturalı çeklerin ödenmesi amacıyla KOSGEB aracılığıyla ATSO üyesi işletmelere en az 6 ay ödemesiz, 18, 24 ve 36 ay taksit seçenekli kredi çalışması yapılmasını istedi. Bahse konu kredi kullanılırken var olan kredilerin kapatılmasından dolayı ortaya çıkacak komisyonların alınmaması veya en az oran ile alınması gerektiğini de belirten sektör temsilcileri, kredi faiz oranlarının güncel piyasa değerinden değil en düşük faiz oranları ile belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
HAKSIZ REKABET UYARISI
Koronavirüs tedbirleri kapsamında, tam kapanma döneminde market, kasap, manav ile kuruyemişçilerin 10.00 ila 17.00 saatleri arasında açık, tekel bayilerinin ise kapalı olduğunu da ifade eden üyeler, 17 gün süren tam kapanma döneminde 10.00-17.00 saatleri arasında açık olan kuruyemişçi, bakkal ve zincir marketler gibi tekel bayilerinin de aynı koşullarda açık olabileceğini ve bahse konu bayilerde de alkol satışı yasaklanabileceğini dile getirdiler. Tekel bayilerinin ruhsatında alkol satabilir izninin bulunduğuna ancak kapanma günlerinde tekellerde de alkol satışı yapmanın yasaklanabileceğine dikkat çeken üyeler, alkol satan marketlerde kısıtlama günlerinde alkol satışı yapılmadığı gibi tekel bayilerinde de aynı uygulamanın yapılabileceğini açıkladı. Tekel ruhsatı olup da alkol satmayan tekel ve bu tekel bayilerinin bulundukları bölgede bakkal görevi gördüğünü, insanların tekel bayilerinden gazete, su ve ekmek gibi ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydeden Komite üyeleri, Tekel bayilerinde, yoğurt, süt gibi ana gıda maddelerinin de satışının olduğunu, bu açıdan bakıldığında bayilerin bulundukları bölgelerde sadece alkol satışı yaptığının düşünülmemesi gerektiğini kaydetti. Bu zamana kadar alkol satışı yapan kuruyemişçi, bakkal ve zincir marketlerin açık olduğu göz önüne alındığında tekel bayilerinin kapalı olmasının haksız rekabete neden olduğunu söyleyen Komite üyeleri, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre pandeminin 2022 sonlarında son bulacağının dile getirildiğini hatırlattı. 2021 ve 2022 yıllarında da koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından sorun oluşturmaya devam edeceğine, riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla tedbirlerin bahse konu yıllarda da alınmaya devam edileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemlerde yapılacak sokağa çıkma kısıtlamalarından ya da tam kapanma tedbirlerinden bakkal, kuruyemişçi ve zincir marketler gibi hizmet vermeye devam edebilmeleri için tekel bayilerinin de muaf tutulan sektörlere eklenmesini önerdi. Üyeler, önerinin TOBB aracılığıyla İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmesine karar verdi. Komitelerden gelen önerileri değerlendiren ATSO Yönetim Kurulu ise, gerekli girişimleri başlattı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim