Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Sıkıntının çözümü branşlaşmayı sağlayacak Meslek Liseleri”
05 Aralık 2021 Pazar 17:00

“Sıkıntının çözümü branşlaşmayı sağlayacak Meslek Liseleri”

Milliyetçi Hareket Partisi’nin düzenlediği “Adım Adım 2023; İl İl Anadolu” temalı programa katılan Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Ali Ünal, sektördeki eleman sıkıntısına dikkat çekti. Sektörde çalışacak eleman bulunamadığı için usta da

Milliyetçi Hareket Partisi’nin düzenlediği “Adım Adım 2023; İl İl Anadolu” temalı programa katılan Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Ali Ünal, sektördeki eleman sıkıntısına dikkat çekti. Sektörde çalışacak eleman bulunamadığı için usta da yetişmediğinin altını çizen ve bunun bütün sektörler için geçerli olduğunu belirten Ünal, çözümün her sektörün bölümleri için ayrı ayrı açılacak ve branşlaşmayı sağlayacak olan meslek liselerinde olduğunu kaydetti.

 

Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Mehmet Ali Ünal, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya teşkilatı tarafından davet edildikleri “Adım Adım 2023; İl İl Anadolu” temalı çalıştaya katıldı. Programda söz alarak sektörün sıkıntılarına değinen Ünal, ara eleman problemine dikkat çekerek bundan dolayı usta sıkıntısı çekildiğinin altını çizdi. Aynı sıkıntının sadece inşaatta değil bütün sektörlerde yaşandığına işaret eden Ünal, çözümün her bölüm için açılan ve öğrencilerin belli mesleklerde branşlaşmasını sağlayacak olan meslek liselerinde olduğunu vurguladı. Turizm Meslek Lisesi’ni örnek gösteren Ünal, tarım, inşaat, otomotiv ve hayvancılığa yönelik meslek liseleri açılması gerektiğini dile getirdi.

 

“USTA BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Sektördeki usta sıkıntısının had safhaya ulaştığına işaret eden Ünal, “Sektörümüzde usta konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Kalıpçı, duvarcı, betoncu, sıvacı, alçıcı, mobilyacı yok. Usta bulmakta zorlanıyoruz” dedi. Sanayicilerde de aynı sıkıntıların yaşandığını belirten Ünal, “Sanayide de çırak ve kalfa sorunu var. Hep yabancı çocuklar çalışmaya başladı. Hayvan sürülerinin başında çobanlığı bile yabancı uyruklular yapıyor. Tarımda da yabancı uyruklular çalışıyor” şeklinde konuştu.

264540379-10159879314443729-8899788655919743982-n.jpg

“ÇOCUKLARIMIZI DOĞRU EĞİTİM MODELİYLE BRANŞLAŞTIRMALIYIZ”

Sorunun çözümünün eğitimde olduğuna işaret ederek eğitimdeki organizasyonsuzluğa dikkat çeken Ünal, “Geleceği düşündüğümüz zaman öğrencileri, gençliğimizi yetiştirirken öncelikle ne yapacağımıza karar vermemiz gerekiyor” dedi. Ormandan kesilen odunu örnek veren Ünal, “Önce biz bu odunlarla ne yapacağımıza karar vermeliyiz. Biz 10 kamyon odunu alıyor masa yapıyoruz ama bize sadece masa lazım değil. Sandalye, yatak, komidin de lazım. Dolayısıyla biz çocuklarımızın hepsini okutup mühendis, doktor, avukat yapmaya çalışarak birçok işsiz üniversite mezunu ortaya çıkarıyoruz. Bundan dolayı da 1 tane makine mühendisine ihtiyacımız olsa bin kişi müracaat ediyor. 1 tane kaynakçıya ihtiyaç olsa çalışacak kimse yok. Üretim ekonomisinde en önemli şey geleceğimizi yönlendirmek, doğru işlerde doğru kişileri istihdam etmek. Çocuklarımızı doğru bir sistem ve eğitim modeliyle branşlaştırmak zorundayız. Yakında neredeyse her evde bir avukat, mimar, doktor olacak. Herkesin genel kültürü olsun fakat üretim ekonomisine geçmek için ara elaman gücüne de ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

 

“TARIM, İNŞAAT, OTOMOTİV, HAYVANCILIK MESLEK LİSELERİNE İHTİYAÇ VAR”

Turizm Meslek Lisesi’ni örnek gösteren Ünal, “Antalya’da sadece turizm değil tarım da, inşaat da, hayvancılık da, otomotiv de var. Neden Tarım, İnşaat, Otomotiv, Hayvancılık Meslek Liseleri yok?” sorusunu yöneltti. Ünal, “Bu sadece Antalya için değil tüm Türkiye için geçerli. Dolayısıyla gençlerimizi lisede branşlaştırmalıyız. Mühendis de olabilir ama en azından branşlaştığı konuda bir meslek, sanat sahibi olmalı” dedi.

 

“MESLEKLERİ KORUMALI VE YAŞATMALIYIZ, YOKSA GELECEĞİMİZ TEHLİKEDE”

Günümüzde Ahilik kavramının da can çekişmekte olduğunu dile getiren Ünal, mesleklerin, sanatın çocuklara tanıtılması ve sevdirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mesleklerin korunması ve yaşatılması gerektiğini vurgulayan Ünal, “Yoksa bizim geleceğimiz tehlikede. Meslek edinme merakında olan gençlerimizin çok az olduğunu hepimiz görüyoruz. Meslek liseleri yatılı hâle getirilerek, teşviklerle bu çözülmeli” açıklamasında bulundu.

 

“TRENİ KAÇIRMIŞ DEĞİLİZ”

Temmuz ayında yapılan bir araştırmaya dikkat çeken Ünal, Türkiye’de ilk 100’de yer alan marka değerlerinin dünyada ilk 500’e giremediğine işaret etti. Türkiye’nin üretim ekonomisi ve istihdamdan uzak olduğunu belirten Ünal, “Treni kaçırmış değiliz. Geleceği planlayabilmek, eğitimdeki problemleri gidermek zor değil” dedi. Türkiye’deki ilk 100 şirket arasına tarım ve hayvancılık gibi üretim şirketlerinin giremediğine işaret eden Ünal, üretimi, ekonomiyi ayakta tutacak sektörlerin dereceye giremediklerini söyleyerek planlamaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Son olarak çalıştayın oldukça verimli geçtiğini belirten Ünal, bu tür buluşmaları önemsediklerini açıklayarak desteklediklerini söyledi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2601 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim