Bugün 22 Kasım 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2952.122
    %0.74
  • Dolar
    34.4839
    %0.07
  • Euro
    36.1941
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Sorunları şimdiden çözmeliyiz"
02 Ocak 2024 Salı 16:34

"Sorunları şimdiden çözmeliyiz"

Antalya'daki insan ve araç yoğunluğunun getirdiği, ileride daha da büyüyecek olan sorunlara dikkat çeken ŞPO Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, bu sorunlara şimdiden çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kentteki trafik sorununa işaret eden Yörük,

Antalya'daki insan ve araç yoğunluğunun getirdiği, ileride daha da büyüyecek olan sorunlara dikkat çeken ŞPO Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, bu sorunlara şimdiden çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kentteki trafik sorununa işaret eden Yörük, "Sorunları yeni çevre yollarını açarak, mühendislik hizmetleri ve bilim neyi öngörüyorsa ona göre kavşak düzenlemelerini yaparak, toplu taşımayı özendirerek ve yaya odaklı ulaşımla ilgili planlamalarla çözüme ulaştırmalıyız" şeklinde konuştu.

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, kent merkezinde yaşanan bazı sorunlara dikkat çekti. Aynı sorunların yıllardır imar problemi devam eden Kırcami bölgesinde de yaşanması endişelerini paylaşan Yörük, bölgede yeniden planlama yapılması gerektiğini kaydederek, doğru planlama vurgusu yaptı. Kentin şiştiğini ve günümüzde yaşanan sorunların şimdiden çözülmezse gelecekte kent merkezine girilemeyecek noktaya gelineceğini belirten Yörük, trafik sorununa işaret etti. Çözüm için yeni çevre yollarının acilen açılması gerektiğini vurgulayan Yörük, şehir içindeki yollarda da mühendislik hizmetlerine göre bilimin ışığında kavşak düzenlemelerinin yapılmasının önemini vurguladı. Yaya odaklı planlamanın da önemine dikkat çeken Yörük, toplu ulaşımın özendirilmesi gerektiğine de işaret etti.

"GAZİ BULVARI ÇEVRE YOLU NİTELİĞİNİ KAYBETTİ"
Kent trafiğinin rahatlatılmasına yönelik önerilerde bulunarak yeni çevre yollarının ivedilikle açılması gerektiğini vurgulayan Yörük, şöyle konuştu:
"Şuanda çevre yolu olarak kullandığımız Gazi Bulvarı artık çevre yolu niteliğini kaybederek kent içi yol haline geldi. Kamyonlar, otobüsler gibi büyük araçların kent merkezine girmesi engellenmeli. Bu araçlar çevre yolları üzerinden gidecekleri yerlere ulaşmalı. Şehri onların kalabalıklığıyla boğmamak lazım. Belli noktalarda da kavşaklar oluşturulmalı. Uncalı mevkiindeki kavşaklar, çevre yollarını birbirine bağlayan ve tıkanan kavşaklar acilen yapılmalı. Kavşaklarda mühendislik hizmetleri, bilim neyi öngörüyorsa ona göre çözüm üretilmeli. Kentimizde özel araç sahipliği oranı çok yüksek. Türkiye'de ilk 3'teyiz. Bunlara yabancı plakalı araçlar dahil değil. Kentimiz fazlasıyla insan taşıyor. Mesala sağlıklı ve konforlu yaşamak istiyorsak bir evde 3 kişi yaşayabiliriz. Biraz sıkışırsak 5 kişi yaşarız belki ama 20 kişi yaşayamayız. Kentlerimiz de öyle. Bir bardağın alacağı su belli. Daha fazla su koymaya kalkarsak bardak taşar. Şuan kentte yaşadığımız sorunlar bundan ibaret. Bu sorunları çevre yollarını açarak, kavşak düzenlemelerini yaparak, toplu taşımayı özendirerek ve yaya odaklı ulaşımla ilgili planlamalarla çözüme ulaştırmalıyız." 

KIRCAMİ'YE DİKKAT ÇEKTİ
Sorunlar şimdiden çözülemezse gelecekte Antalya kent merkezine girilemeyecek bir noktaya gelineceğinin altını çizen Yörük, yıllardır imar problemi devam eden Kırcami'ye dikkat çekti. Kırcami'de gelinen noktada planların iptaliyle, parselasyonun iptalinin hatta kök tapu denilen kadastro parsele dönüşün söz konusu olduğuna işaret eden Yörük, "Mahkeme kararları ile Muratpaşa ilçesi Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami, Alan Mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan Mahallelerinin bir kısmını içeren "Kırcami Bölgesi"ne ilişkin hazırlanan 1/25000 ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları ile Parselasyon Planları iptal edildi. Böylelikle 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları da uygulanabilirliğini yitirdi" dedi.

"KENTİN BÜTÜNLÜĞÜNE DİKKAT EDİLMELİ"
Artık bölgede yeniden plan yapmamak için hiçbir sebep olmadığını ve kendilerinin Kırcami'nin doğru planlanması noktasında olduklarını belirten Yörük, yeniden planlama yapılırken kentin bütünlüğüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Kent merkezinde yer alan yaklaşık 1600 hektarlık alanın yapılaşmaya açılmasını sağlayan imar planında nüfus projeksiyon hesabının teknik ve bilimsel metotlar ile doğru bir şekilde yapılması ve bölge genelinde sosyal donatıların yeni nüfusa göre belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Yörük, "Bölgede planlama sürecinin sağlıklı devam edebilmesi adına yapılacak her türlü ve her ölçekteki planlar için güncel kurum görüşlerinin alınması gerekmekte" diye konuştu.

yoruk-2-001.JPG

"MEVCUT ARAZİ DOKUSU DİKKATE ALINMALI"
Geçmişte onaylanan planlarda mevcut dokunun dikkate alınmadığının görüldüğünü belirten Yörük, "Ayrıca iptal edilen tüm planların altlığında kullanılan halihazır haritalarda güncelleme yapılmadığı bilinmekte. Bu durum asırlık çınar ağaçları, mevcut akan arıklar, doğal çevre eşiklerinin planda korunmamasına neden olmakta. Bölgenin doğal dokusu dikkate alınmalı. Bölgenin mevcut dokusu bile hakim rüzgar yönüne göre oluşmuş iken geçmiş planlarda hakim rüzgar yönüne esas planlama yapılmamıştır. İklimsel verilerin dikkate alınması ve son dönemde yaşanan deprem, sel baskını gibi afetler de düşünülürse iklim değişikliğinden kaynaklı planlama da ön plana çıkmakta. Ayrıca mevcut arazi dokusunun planlarda dikkate alınmaması, kamuyu zarara uğratacaktır" diye uyardı.

"ULAŞIM SIKINTISI ÇÖZÜLMELİ"
"Su yollarını gözeterek plan kararı üretilmesi yol akslarının bu alanlara paralel olarak planlanması aslında daha az kamu maliyetine yol açacakken bölge geneli için plan sonucunda üretilen ekonomik katkının son derece artmasına yol açacaktır" diyen Yörük, şunları kaydetti:
"Planlamadaki ulaşım bağlantılarının yetersizliği, kent merkezinde yeni ulaşım sorunlarına yol açılacağını göstermekte. Bu alanın planlanmasındaki en büyük beklentilerden birisi çevrede yerleşmiş alanların ulaşım sıkıntılarını da çözmesine yöneliktir. Geçmiş planlarda bu ulaşım olanakları sağlanamadığı gibi ana arter olarak planlanan alanların devamında yolların daraltıldığı ve mevcutta açık olan yolların plana aktarılmamasından kaynaklı ulaşım bağlantılarının doğru yapılmadığı görülmekte. Yeni planda ulaşım planlamasının trafik sorununa çözüm getirmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

kircami-1.jpg

"HEDEF DAHA YAŞANABİLİR BİR ANTALYA"
"Kentleri biz insanlar olarak doğru barınabilelim, doğru ticaret yapabilelim, doğru yaşayabilelim diye planlıyoruz. Bunu yaparken de dünya bizimmiş gibi değil çevremizi de düşünerek yapmak zorundayız" diyen Yörük, "Bizim buradaki mücadelemizin nedeni yeşil ve sosyal donatı alanlarının yetersizliği. Kent merkezindeki sıkışıklıkları zaten hepimiz yaşıyoruz. Yaşayan nüfusa göre yeterli yol genişlikleri, yeterli yeşil alanlar yok. Kent merkezi böyle iken, 1600 hektarlık alan yeniden planlanırken bu sorunları yaşamamamız gerekiyor. Biz Yedi Arıklar gibi Antalya'nın tarihine geçen yerleri korumazsak o zaman doğa bizden intikamını kötü alır. Hedef, daha yaşanılabilir bir Antalya ve hak ettiği şekilde kent planlaması sunmak olmalı" şeklinde konuştu.

"MERKEZDEKİ SORUNLARI KIRCAMİ'DE DE YAŞAMAYALIM DERDİNDEYİZ"
Kentlerdeki planlamaların yaklaşık 15-20 yıl sonra kendini gösterdiği için, şuan planlanarak uygulamaya geçilse bile sorunların 15-20 yıl sonra yaşanmaya başlanacağını belirten Yörük, "Biz şuan kent şiştiği için yeni sorunlarla yüz yüze geliyoruz. 1600 hektarlık alanda hem kentin sorunlarını çözmek hem de daha yaşanılabilir, doğayı koruyucu yaklaşımlarla planlama yapmalıyız. Araziyi boş sayarak planlama yapmak bize her zaman eksi getirir. Biz bu işin yapılmasına karşı değiliz. Benim işim zaten planlama yapmak. Bu işi doğru ve kenti düşünerek, kent insanlarını ve doğayı düşünerek yapmalıyız. Antalya merkezindeki sorunları Kırcami'de de yaşamayalım derdindeyiz" ifadelerini kullandı.

"1 YIL İÇİNDE ÇÖZÜLEBİLİR, YETER Kİ ÇÖZÜM ÜRETİLMEK İSTENSİN"
Son olarak yetkililerin Kırcami problemini çözeceklerinden yana umutlu olduklarını belirten Yörük, "Kırcami bölgesini siyasete kurban etmeyelim, yeniden plan yapmak için fırsat var. Bunu çözmek çok zor değil. 1 yıl içinde plan, parselasyon her şeyi çözebilirler. Yeter ki çözüm üretilmek istensin" dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1117 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim