Bugün 19 Nisan 2025 Cumartesi
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4074.566
    %0.00
  • Dolar
    37.9464
    %-0.07
  • Euro
    43.137
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Sorunları tarlada çözmeliyiz”
27 Şubat 2023 Pazartesi 17:17

“Sorunları tarlada çözmeliyiz”

Kekik ihracatında PA ve tağşiş sorunları yaşanabildiğine dikkat çeken Antalya Ticaret Borsası (ATB) Aromatik Bitkisel Ürünler Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Ergin Civan, sorunların tarlada çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Kekik ihracatında PA ve tağşiş sorunları yaşanabildiğine dikkat çeken Antalya Ticaret Borsası (ATB) Aromatik Bitkisel Ürünler Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Ergin Civan, sorunların tarlada çözülmesi gerektiğini vurguladı. Doğadan toplanan ürünlerde PA’nın yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Civan, doğadan toplanan ürünlerin daha pahalıya satıldığını kaydetti.

 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Aromatik Bitkisel Ürünler Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Ergin Civan, özellikle kekik ihracatında yaşanan PA ve tağşiş sorunlarına dikkat çekti. Sorunların tarlada çözülmesi gerektiğinin altını çizen Civan, “Bizim birçok sorunumuzu tarlada çözmemiz lazım. Çünkü, tarladan veya doğadan toplarken yaşanan sorunların telafisi sonradan mümkün olmuyor” uyarısında bulundu. Doğadan toplanan ürünlerde PA probleminin yaşanmadığına işaret eden Civan, daha pahalıya satıldığını kaydetti. Yağışların iyi gitmesi durumunda doğadan daha fazla ürün alınabileceğini ifade eden Civan, bu yıl Manavgat’taki yanan ormanlık alanlardan da ürün toplanabileceğini söyledi. Orman tali ürünlerinde geçen yıl 200 milyon dolar ihracat olduğunu ve yağlı tohumlar ile uçucu yağ ihracatıyla birlikte bu rakamın 400 milyon dolara yaklaştığını belirten Civan, son dönemdeki düşük kur politikasının ihracatçıya değil, ithalatçıya yaradığını da dile getirdi.

sam-0788.jpg

“SORUN TARLADA ÇÖZÜLMELİ”

PA (Pirolizidine Alkaloid) denilen yabancı ot kaynaklı bir alkaloidin kekikte kalıntı bırakması sonucu ihraç pazarında sorun yaşanabildiğine dikkat çeken Civan, “Sezonun ortasındayız. Sorunlar devam ediyor. Çünkü, yeni ürün çıkmadı. Bu sorunun tarlada çözülmesi lazım. Tarlada yabancı tohum oluşursa sonrasında bir şey yapamıyoruz. İşleyerek o yabancı tohumu ayırma şansımız yok. Avrupa bu konuda ciddi şekilde analiz yapıyor. Kekikteki kontrol oranını yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkardı. Özellikle Denizli bölgesinde bu ürün tarlaya ekildiği için sorun orada daha ciddi. İnşallah eğitimler fayda gösterir. Zaten PA yüksek olduğu için birçok mal üreticinin elinde kaldı” şeklinde konuştu.

 

“DOĞADAN TOPLANAN ÜRÜN DAHA PAHALIYA SATILIYOR”

Antalya bölgesinde genellikle ürünlerin doğadan toplandığına dikkat çeken Civan, “Doğadan toplanan ürünlerde PA problemi yok denecek kadar nadir oluyor. Yüzde 90-95’inde PA problemi yok. Ondan dolayı doğadan toplanan hem kekik hem de adaçayı tarlada yetişenden daha pahalıya satıldı. Bu bizim bölgemiz için bir teşvik kaynağı olabilir. Çünkü, geçmiş yıllarda doğadan toplanan ürünlerde ciddi bir düşüş yaşıyorduk ama bu yılki fiyatlardan dolayı havalar da biraz yardım ederse, baharda biraz daha yağış alabilirsek özellikle Antalya ve Batı Akdeniz bölgesinde doğadan toplamada artış olacağını düşünüyorum” dedi.

kekik.jpg

“AMERİKA TARIM BAKANLIĞI YAZI GÖNDERDİ”

Amerika Tarım Bakanlığı’nın Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazı gönderdiğini belirten Civan, “Onlarda PA yok. Gıda kodekslerinde PA ile ilgili zorlayıcı bir madde yok. Yabancı tohum konusunda Türkiye’den çıkış yapmadan ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı’nca kontrol edilmesini istemiş. Onların derdi de orada tarıma zarar verebilecek yabancı tohumların ülkeye girmesini önlemek. Bakanlığımız bu işi çok ciddiye alıyor. Tüm ürünlerden numune alınıyor, analiz yapılıyor. Bu sefer birçok ihracatçının tağşiş konusunda sıkıntısı çıkıyor” diye konuştu.

 

“MANAVGAT’TAKİ YANGIN BÖLGESİNDE BU YIL ÜRÜN OLUR”

Bu yıl Manavgat’taki yangın bölgesinden de ürün toplanabileceğine işaret eden Civan, “Bu sene Manavgat’ta bir problem yaşanmayacağını düşünüyorum. Hatta bazı ürünlerde yangından sonra ağaçlar olmadığı için artış da olur” açıklamasında bulundu. 

 

“İHRACAT RAKAMLARI FENA DEĞİL”

İhracat rakamlarıyla ilgili de bilgiler paylaşan Civan, “İhracat rakamları fena değil. Orman tali ürünlerinde geçen yıl 200 milyon dolar ihracat oldu. Diğer yağlı tohumlar, uçucu yağlarla birlikte 400 milyon dolara yaklaşan ihracat hacmi oluştuğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“DÜŞÜK KUR POLİTİKASI İHRACATÇI İÇİN SIKINTI”

Son dönemdeki döviz kuru politikasının ihracatçıya değil ithalatçıya yaradığını belirten Civan, “Özellikle son 6 aydaki kur politikası ihracatçıya değil, ithalatçıya yaradı. Bunu rakamlarda da görüyoruz. Türkiye’nin dış ticaret açığı, ithalat-ihracat farkı 100 milyar dolara çıktı. Bu bunun net bir göstergesi. Devlet ihracatçıya döviz almama taahhüdünde bulununca ihracat bedelini bozdurduktan sonra Merkez Bankası’ndan yüzde 2 destek veriyor. Yüzde 2’lik destek hiç yoktan iyi ama ekonomistler dolar kurunun 22 lira bandında olması gerektiğini söylüyorlar. Düşük kur politikası ihracatçı için sıkıntı” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 872 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim