Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tabipler ölen meslektaşlarını andı
31 Mart 2023 Cuma 16:49

Tabipler ölen meslektaşlarını andı

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından Covid 19 pandemisi ve depremler nedeniyle hayatını kaybeden sağlıkçılar anıldı. Hayatını kaybeden meslektaşları için saygı duruşunda bulunan tabipler, mesleklerini ilgilendiren ve komisyonda görüşülmeye başlan

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından Covid 19 pandemisi ve depremler nedeniyle hayatını kaybeden sağlıkçılar anıldı. Hayatını kaybeden meslektaşları için saygı duruşunda bulunan tabipler, mesleklerini ilgilendiren ve komisyonda görüşülmeye başlanan torba yasa teklifine de tepki göstererek geri çekilmesini istedi.

 

Türk Tabipleri Birliği’nin 72. Kongresinde, pandemi nedeniyle Türkiye’de ilk hekimin ölüm günü olan 1 Nisan’ın “COVID-19 Nedeniyle Kaybedilen Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak ilan edilmesinden dolayı, Antalya Tabip Odası’nda anma gerçekleştirildi. Pandemi ve depremde hayatını kaybeden meslektaşları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan tabipler, meslekleriyle ilgili Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan torba yasa teklifine de dikkat çekti. Görüşleri alınmadan yasa hazırlığı yapıldığını belirten hekimler, sakıncalara işaret ederek torba yasa teklifinin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

 

“3 YIL GEÇTİ”

Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin başlangıcının üzerinden 3 yıl geçtiğini hatırlatan Antalya Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çiler Akın Akdeniz, “Ülkemiz, dünyada COVID-19 pandemisinden en çok zarar gören ülkeler arasında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 3 senede COVID-19 nedenli 100 binin üzerinde ölüm kaydedildi. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) fazladan ölüm tespitlerine göre ise; gerçek ölüm sayısının, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının üç katından fazla olduğunu biliyoruz. Hayatta kalan milyonların yaşamı da hastalık ve ekonomik kriz başta olmak üzere derinleşen çoklu kriz ortamı nedeniyle daha çekilmez hale geldi. Son 3 senede COVID-19 pandemisinin yanında ekonomik kriz, sel, deprem gibi olaylar da özellikle yoksullar için insan eliyle gerçekleştirilen ve önlenebilir felaketlere dönüşerek ciddi yıkımlara neden oldu” diye konuştu.

sam-1477.jpg

“HAZIRLIKLARIN YETERSİZ OLMASI TEHLİKEYİ ARTIRDI”

“Kriz ortamlarında sağlık hizmeti ihtiyacının arttığı bir gerçek olsa da, krizin boyutlarının kontrol edilebilmesiyle bu ihtiyacın sınırlandırılması da çoğunlukla mümkündür. Ancak Türkiye’de gerek COVID-19 pandemisinde gerekse diğer afetlerde hazırlıkların yetersiz olması ve sürecin yönetilmesindeki eksiklikler, kırılgan ve piyasacı sağlık sistemimizle birleşerek tehlikeyi artırmıştır” diyen Akdeniz, şunları dile getirdi:

“Bu nedenle pandemi öncesinde bile baş edilemeyecek düzeyde olan sağlık emekçilerinin çalıştıkları ortamdaki risk ve iş yükü, her bir afette korkunç boyutlara taşınmıştır. COVID-19 salgınının başlangıcından itibaren Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarına yazdığımız onlarca yazı, her gün her doğrultudan yaptığımız uyarılar hiçe sayılarak hem toplumun hem de hekim ve sağlık emekçilerinin hayatları tehlikeye atılmıştır. Pandeminin 3 senesi iktidar çevreleri için ekonomik çıkarların öncelenmesi ve algı yönetiminden ibaret iken bizim için üzüntü, acı ve öfke ile geçti.”

 

“SAYGIYLA ANIYORUZ”

Pandemi nedeniyle Türkiye’de ilk kaybedilen meslektaşlarının ölüm günü olan 1 Nisan’ın TTB 72. Büyük Kongresi’nde karar alınarak ‘COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü’ ilan edildiğini hatırlatan Akdeniz, “Aktif görev yapmaktayken COVID-19 pandemisi nedeniyle yitirdiğimiz 176’sı hekim, 513 sağlık emekçisini ve 6 Şubat depremleri nedeniyle yitirdiğimiz 103’ü hekim, 449 sağlık emekçisini saygıyla anıyoruz. Yanlışlar neticesinde yaşamını yitiren yüzlerce sağlık emekçisi; bilimsel, şeffaf ve emekten yana yönetim anlayışı benimsenseydi halen hayatta olacaklardı. Bu sebeple; bilinmelidir ki haklarımız için verdiğimiz mücadele, bir ölüm kalım mücadelesidir. Yaşamak için, sağlığımızı kaybetmemek için insanca yaşamaya yetmeyecek ücretlendirme sistemine, ağırlaştırılmış çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete, toplum sağlığını hiçe sayan politikalara karşı hep birlikteyiz” şeklinde konuştu.

sam-1469.jpg

“SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM OLACAK YASA TEKLİFLERİ TALEP EDİYORUZ”

TBMM komisyonunda görüşülmeye başlanan torba yasa teklifiyle hekimlerin hangi koşulda ve ne şekilde meslekten men edileceğinin tartışmaya açılmasını saygısızlık olarak gördüklerini belirten Akdeniz, şunları söyledi:

“Meydana gelen her afetin yükünü hekim ve sağlık emekçileri olarak biz çekerken daha da kötüleşen çalışma koşullarımızla ilgili kamu otoritesinden herhangi önemli bir adım gelmedi. Bu da yetmezmiş gibi haklarımızı gasp eden uygulamalarda da halen sınır tanınmıyor. Seçime yaklaşık 1 buçuk ay kalmışken, aceleyle TBMM’de görüşülmeye başlanan; hekimler için daha fazla hak kaybına neden olacak yasa teklifi bunun son örneği oldu. 3 senedir COVID-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmedi. Pandemi dönemi ve sonrası için yıpranma payımız yeterli seviyeye çıkarılmadı. Çalışma koşullarımız sağlıklı yaşayabileceğimiz hale getirilmedi. Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz. Deprem bölgesinde çalışanlarımızın barınma gibi en temel sorunu bile çözülmedi. Bu sorunlarımız devam ediyorken hangi koşulda ne şekilde meslekten men edileceğimizin tartışmaya açılmasını saygısızlık olarak görüyoruz. Her zaman, her yerde söylediğimiz sorunlarımıza çözüm olabilecek yasa teklifleri talep ediyoruz. Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 749 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim